Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Procurili dokumenti

I hrvatski klijenti otvarali 'crne račune' u HSBC-u: Na 40 računa 33 milijuna dolara

HSBC
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
09.02.2015.
u 11:23

Između 1997. i 2006. godine otvoreno je 40 računa klijenata iz Hrvatske koji su povezani s dodatnih 77 bankovnih računa

Među više od 200 zemalja čiji su državljani poslovali sa švicarskom podružnicom banke HSBC koja ih je savjetovala kako izbjeći poreze te isplaćivala neoznačene novčanice, našla se i Hrvatska.

Lijepa Naša se tako prema količini "sumnjivih" računa nalazi na 128. mjestu. Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) koji je zajedno s Guardianom, BBC Panoramom i Le Mondeom razotkrio nezakonito poslovanje bankarskog diva, na svojim stranicama navodi kako hrvatski udio iznosi približno 33,2 milijuna dolara, dok je 10,7 milijuna dolara najveća pojedinačna količina novca koja se povezuje s klijentom koji se dovodi u vezu s Hrvatskom.

Između 1997. i 2006. godine otvoreno je 40 računa klijenata iz Hrvatske koji su povezani s dodatnih 77 bankovnih računa. ICIJ javlja kako je s Hrvatskom povezano 37 klijenata banke, a 27 posto ih ima hrvatsku putovnicu ili državljanstvo.

Bankarski div HSBC pomagao je svojim bogatim klijentima izbjeći poreze i "zamračiti" milijune dolara, izdajući novčanice kojima je nemoguće ući u trag i savjetujući ih kako zaobići porezne vlasti, javlja Guardian pozivajući se na podatke o tajnim računima koji su procurili u javnost.

HSBC navodno je račune otvarao i kriminalcima te korumpiranim poduzetnicima među kojima su i trgovci oružjem koji su slali mine djeci vojnicima u Africi, s posrednicima diktatora iz zemalja Trećega svijeta te šverceri krvavih "dijamanata"

Foto: ICIJ screenshot

>> U HSBC-u račune imali i John Malkovich, Joan Collins, Valentino Rossi...

>> Najveće curenje bankarskih tajni: Na crnim računima 120 milijardi dolara za kriminalce, političare...

Komentara 44

BA
balic
11:37 09.02.2015.

Imena ,trazimo imena, da nam objasne doticni i dokazu kako su doli do novca koji su u HBSC ulozili na racune..

CR
Croatistanac
11:42 09.02.2015.

Ajd sad, nadležna državna tjela da mrdnu guzice iz fotelja i odrade taj posao...ako to nisu njihovi novci

Avatar cheguevara..
cheguevara..
11:50 09.02.2015.

Ajmo s imenima, nemojte da doznajemo iz stranih medija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije