Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravi hit - Građani

Htjeli i dobili – bjelovarsko kino grade od sredine kolovoza

'16.06.2011., Bjelovar - Udruga za promicanje kulture DOKUart organizirala inicijativu gradjana s ciljem trazenja od Gradske uprave izgradnju kino dvorane. Gradjani su se okupili na terenu sportske dv
'Damir Spehar/PIXSELL'
31.07.2012.
u 08:36

Dvorana za 2D i 3D projekcije bit će izgrađena na starom teniskom igralištu Sokolane I, imat će 150 mjesta, vrijedna je više milijuna kuna

Nostalgiju za kinom Gorica Bjelovarčani će dogodine ublažiti dobivanjem novog najsuvremenijeg 2D i 3D kina sa 150 sjedećih mjesta, vrijednog nekoliko milijuna kuna, a čija će gradnja na starom teniskom igralištu Sokolane I, prema najnovijim najavama, početi u drugoj polovici kolovoza.

Multimedijalno

– Sve je spremno za gradnju kina. Izbor izvođača građevinsko-obrtničkih radova i dobavljača audiovizualne opreme je obavljen, i ta je odluka postala pravomoćna, a ovih dana očekujemo i formalnu potvrdu suglasnosti Ministarstva financija o dozvoli kreditnog zaduženja, pa radovi na izgradnji kina objektivno mogu početi kroz koji tjedan – poručuje gradonačelnik Bjelovara Antun Korušec koji s iznimnim veseljem podržava projekt, a što je i dokazao priključivanjem građanskoj inicijativi "Hoću kino" Udruge DOKUart, provedenoj lani u lipnju, dok je idejni projekt predstavljen u listopadu. U razmjerno kratkom roku, dakle, prionulo se poslu od ideje do realizacije.

U Udruzi DOKUart, koja organiziranjem kinoprikazivačke djelatnosti u Domu kulture održava hladni pogon od zatvaranja kina Gorice do izgradnje najsuvremenijeg kina, ističu kako su inicijativom željeli potaknuti ubrzanje izgradnje multimedijalne dvorane.

– Bjelovarčani će pokraj blockbustera moći uživati i u europskim, edukativnim i dokumentarnim filmovima, dječjim matinejama, školskim projekcijama, a dvorana će biti korištena i za manje koncerte, prezentacije, kongrese ili pak predstave. Najponosniji smo na spoznaju da Bjelovar dobiva jedinu pojedinačnu dvoranu u toj kvaliteti opreme i komfora, izgrađenu u posljednjih 20 godina u Hrvatskoj – ističe Denis Haldiš, predsjednik Udruge DOKUart.

Ušteda gledateljima

Nije naodmet, kaže, dodati da će među 150 mjesta biti i dva rezervirana za osobe s invaliditetom. Na upit o isplativosti projekta Haldiš odgovara kako Bjelovarčani u svakom slučaju zaslužuju imati suvremeno kino, pri čemu će uvelike uštedjeti jer više neće morati odlaziti u Zagreb i za obiteljski posjet kinu izdvajati 500 kuna, već će im ono uskoro biti dostupno, ako je riječ o obitelji, za 100 kuna. U Udruzi zaključuju s uvjerenjem da će sljedeće godine izdanje DOKUarta biti održano upravo u novom suvremenom prostoru.

Ključne riječi

Komentara 3

BJ
Bjelovarčan
17:15 31.07.2012.

Samo par konstatacija: Dvorana sa 152 mjesta? Po kojem je to standardu?!.... Da li nije sada standard 5-7 manjih dvorana sa cca 50-tak mjesta od kojih se npr 2-3 mogu spojiti u jednu multimedijsku? Nije se tražilo potencijalne ulagače tipa Cinestar ili Cineplexx? Izjava da će ovo biti najmodernija dvorana u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina je nadam se utemeljena sa posjetom davatelja izjave IMAX-u.... Ne trebaju nam standardi Marije Terezije i kina Partizan sa dodanim suroundima i 3d tehnikama koje će svi bjelovarčani imati u svojim kućama kroz 2 godine.... Inače sam za multifunkcionalni multimedijskli kompelx u skladu sa europskim standardima, a koji su svima dostupni (već cca 8 godina) i kroz ulagače/partnere i kroz razne europske fondove ( i u konačnici nas bjelovarčane ne bi ništa koštalo)... E da, i nemojte nas autohtone bjelovarčane stalno stavljati u zapečak ne Europe, nego i Hrvatske.

DU
Deleted user
11:19 01.08.2012.

Za kino sam, i za to sam da grad treba subvencionirati kino kao kulturno dobro (kao kazališta ili glazbene škole npr.). I Bjelovaru svakako treba kino. No, pitam se kako grad u ovoj situaciji ima novaca za kino, a za važnije projekte nema. Npr. proširenje studija na VTŠ ili kružni tok kod srednjoškolskog centra ili za dnevni boravak djece u osnovnim školama... itd. itd.

BJ
Bjelovarčan
17:26 01.08.2012.

@Kekso... Trebalo bi pitati gradsku tvrtku Poslovni park (koja je između ostaloga za to i osnovana prije više godina) koliko je sa svojim znanjima "povukla" novca iz EU fondova za bolju infrastrukturu i život građana Bjelovara u odnosu na novce koji su mogli biti povučeni kroz kvalitetno zamišljene/napisane/ realizirane i zaživjele projekte... E da ta ista tvrtka živi na grbači svih nas bjelovarčana i bjelovarčanki jer su joj je iz proračuna Grada uvijek osigurana neka sredstava za poslovanje....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije