Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teško stanje

HSS: Vlada namjerno uništava male i srednje poljoprivrednike

branko hrg,hss,marina kolaković,darko koren,ružica jurić (1)
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/4
Autori: vk/VLM, ba/VLM
17.08.2012.
u 12:11

Vlada od njih želi učiniti jeftinu radnu snagu za velike kompanije uoči pristupanja Europskoj uniji, tvrde HSS-ovci

HSS traži od Vlade da pomogne poljoprivrednicima po uzoru na 2003. godinu kada je tadašnji premijer Ivica Račan posljedice suše "ublažio" s 400 milijuna kuna tako da je napravio preraspodjelu u proračunu, kazao je predsjednik HSS-a Branko Hrg. Iako načelno drže dobrom odluku da se državna zemlja daje poljoprivrednicima besplatno u koncesiju Hrg se retorički upitao koliko zakupaca zemljišta ima među malim poljoprivrednim gospodarstvima, a koliko među velikim tvrtkama.

- Udruge ne zastupaju prave interese seljaka, a ni jedna stranka nije stala u zaštitu sela - upozorio je Hrg.

Nakon politike Vlade RH hrvatsko selo je poharala i druga elementarna nepogoda – suša, jedan je od zaključaka HSS-ove konferencije. HSS optužuje Vladu za pokušaj uništavanja "tradicionalnog hrvatskog sela" te "slobodu obitelji i ljudi koji žive od poljoprivrede", a sve kako bi uništavanjem malih i srednjih poljoprivrednih poduzetnika od njih učinili jeftinu radnu snagu za velike kompanije uoči pristupanja Europskoj uniji.

Kao dokaze za ove oštre tvrdnje u HSS-u navode održavanje visokog PDV-a na hranu od 25 posto iako je isti u zemljama EU barem dvostruko manji, odbijanje ublažavanja šteta od elementarnih nepogoda, Prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu koji, kažu, "izrazito pogoduje velikima i bogatima", te uništavanje institucija poput Hrvatske poljoprivredne komore i Poljoprivredne savjetodavne službe.

HSS zahtijeva da se PDV na hranu smanji na 10 posto kao i u turizmu, odnosno na razinu stopa PDV-a koje imaju i susjedne zemlje EU. Od Vlade traži da, kao i 2003. godine, donese odluku o izvanrednim državnim mjerama za ublažavanje posljedica suše.

Ključne riječi

Komentara 33

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
16:32 17.08.2012.

Vaš : Božidar Pankretić

KR
krc
12:40 17.08.2012.

Dobro jutro HSS-ovci! Ste se probudili?

BR
Bruška
15:27 17.08.2012.

Nema frke članovi HSS i HDZ-a suionako MEGA bogati poljoprivrednici. Mali i srednji su oni bez pristupa državnoj zemlji, poticajima , čudnim natječajima i upravnim odborima. Zato braćo iz HSS i HDZ-a kad opet budete na vlasti prodajte sebi i ono malo državne imovine što je ostalo po npr 30 lipa za hektar negdje uz more .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije