Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvoje Klasić

'U Srbiji nisu čuli za pokolj u Škabrnji. Nema pomaka dok Vučić i Srbi ne prihvate sve žrtve jednako'

Zagreb: Povjesnicar Hrvoje Klasić gostovao u emisiji VečernjiTV
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/7
25.08.2020.
u 13:16

- Žrtvama i zločincima dajemo nacionalni predznak. I onda imamo naše i vaše žrtve i zločince. Naše žrtve su uvijek veće od vaših, a za naše zločince uvijek imamo neko opravdanje. Po meni je pomak trebao biti da su odgovorni sad već u zatvoru, a ne da je dostignuće to što su predsjednik vlade i ministar stigli na mjesto zločina, kaže Klasić.

Povjesničar Hrvoje Klasić u studiju Večernjeg lista komentirao je odluku državnog vrha da prisustvuje komemoraciji u Plavnom i Gruborima na koju je došao i izaslanik srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

- Prvo, duboko me razočarava da se u 2020. divimo gesti da su se političari odvažili otići na mjesto gdje su naoružani mladići ubijali starce od 80, 90 godina. Ajde da imamo projekt gdje će hrvatski i srpski povjesničari napraviti neki udžbenik o tome što se dogodilo, no ako je nama veliki pomak to što je netko odlučio doći i reći ovdje su ubijeni starci meni je to šokantno. Napravljen je od toga karneval - kazao je Klasić te dodao:

- Jednostavno žrtvama i zločincima dajemo nacionalni predznak. I onda imamo naše i vaše žrtve i zločince. Naše žrtve su uvijek veće od vaših, a za naše zločince uvijek imamo neko opravdanje. Po meni je pomak trebao biti da su odgovorni sad već u zatvoru, a ne da je dostignuće to što su predsjednik vlade i ministar stigli na mjesto zločina. Dodao bih kako se u javnosti forsiraju Grubori i ubojstvo šestero ljudi 25. kolovoza, no zločini kreću u vrijeme Oluje, već 6. kolovoza i traju mjesecima nakon toga. Zvučat će morbidno, no Grubori su možda mjesto najmanjeg stradanja. Imate ubojstva u Goršiću, Golubiću, Mokrom Polju, Varivodama. Uglavnom se radilo o pojedinačnim egzekucijama, riječ je o nekoliko stotina ubijenih civila i tisućama zapaljenih i opljačkanih kuća.

 

Bivši predsjednik Ivo Josipović 2010. je išao u Varivode, slična je situacija kao danas.

- Svaka gesta koja vodi miru, suživotu i toleranciji je za pozdraviti. No, ako iza nje ne postoji politika i sadržaj i ako postane samo ono što se napravi tog dana onda nismo puno postigli. Povući ću usporedbu s Vukovarom. Mislim da se ponašamo pogrešno već trideset godina time što ga se sjetimo samo 18. studenog kad je ujedno i neradni dan. Društvo bi se Vukovarom trebalo baviti i ostalih 364 dana u godini.

Kako iščitavate poruku da je na komemoraciju stigao i izaslanik srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, posebno u svijetlu njegovih nedavnih izjava o Oluji.

- Kakav bi on mogao odnos imati prema Oluji kad je mjesec i pol prije te akcije s govornice u Glini grmio da će to biti Velika Srbija i da taj grad nikad neće biti hrvatski. Nikada poslije nije rekao 'bio sam u krivu, bio sam mlad, lud, pod emocijama'. Naprotiv, kad je bio u Hrvatskoj izjavio je da to nikad nije govorio, dakle što očekivati od tog čovjeka. Ne može sad imati drugačiju retoriku o Oluji - kaže Klasić i dodaje:

- Ono što se u Hrvatskoj događa, doduše sporije nego što bih volio, jest suočavanje s prošlosti. Rekao sam i srpskim medijima da mi je drago da je naša javnost ove godine jednako slušala o Oluji i o Gruborima. S druge strane u Srbiji nećete čuti ništa o Škabrnji. Oni nikad nisu čuli za te masovne zločine nad Hrvatima jer se tamo o njima ne govori. Vučić i većina srpske javnosti selektivno gledaju na prošlost, dakle za njih ispada kao da je rat počeo u kolovozu 1995. i kao da su samo Srbi žrtve. Što nije istina jer ono što se Srbima događalo 1995. događalo se Hrvatima 1991. godine. I dok to ne prihvate Vučić, srpski intelektualci, povjesničari, ali i oni Srbi koji su otišli 1995. i ne prisjete se svoje uloge u onome kad su njihovi susjedi Hrvati odlazili 1991., e tek tada ćemo moći reći da se ne radi samo o gestama. Nisam siguran kada će se to dogoditi, ja sam povjesničar, nisam psiholog, a niti psihijatar. To je teško pitanje.

Bivši ministar, SDP-ov Ante Kotromanović, izjavio je da bi ovakva komemoracija u Gruborima teško prošla njihovoj vladi te da bi sigurno bilo mnogo reakcija. Možemo li kazati kako je ovo koordiniran potez budući da nema reakcije niti braniteljskih udruga? 

- Hajdemo zamisliti situaciju da je SDP na vlasti sa SDSS-om, kako bi to sad izgledalo. Pa valjda bi bili prosvjedni šatori u svakom gradu. Prije nekoliko godina mi je jedan ugledni Srbin iz Hrvatske rekao kako je ovdašnjim Srbima najbolje kada je HDZ na vlasti. Jer onda se ekstremni nacionalisti drže pod kontrolom. Stoga, SDP-u bi sigurno bilo teže napraviti ovakav potez, a to govori o nečemu što je žalosno. A to je da i dalje monopol na patriotizam, domoljublje i državotvorstvo imaju desne stranke. HDZ, dakle, može napraviti što želi, može sa Srbima formirati Vladu, može potpisati dokumente koje neki smatraju ljevičarskim i to je sve u redu. Kada to napravi SDP, ako dođe na vlast, oni su za Jugoslaviju, komunjare, protivnici Hrvatske... Pa više branitelja bilo je u Milanovićevoj vladi nego u Plenkovićevoj - Kotromanović, Fred Matić...

Vjerujete li premijeru da je potez s Gruborima iskren ili to čini iz oportunizma?

- Plenković je napravio velike pomake u smislu normalizacije, demokratizacije Hrvatske i što je još važnije u demokratizaciji HDZ-a. Već sam rekao da je njegov najveći problem što je u krivoj stranci. Jer došao je u pokret i HDZ je i dalje na granici, ali čini mi se da ga Plenković polako restrukturira u modernu, konzervativno-desnu ali centrističku stranku. Gotovo sam siguran da Plenković, Božinović, Obuljen Koržinek nisu nacionalisti niti ekstremni desničari. O tome svjedoči i to što su Plenkoviću nakon pobjede na izborima nedostajale ruke i mogao je posegnuti za njima na desnici, no nije to učinio. Potpuno je marginalizirao ekstremnu desnicu. Jer da je SDP pobijedio, Škoro i njegovi partneri bili bi mnogo glasniji, a ovako će postati ono što i jesu. Dakle, radikali koji će se javljati, poput Hasanbegovića, kada treba govoriti o komunizmu, Jugoslaviji, dakle nebitnim temama jer oni nemaju što drugo za reći. Škoro je doktor ekonomije, a što smo čuli od njega o ekonomskom oporavku? Fokusirali su se na svjetonazorske teme i što sad? Mislim da će se Domovinski pokret početi rasipati jer Škoro nema volje da ide po Hrvatskoj i gradi stranku. I to je velika Plenkovićeva pobjeda.

Klasić je spomenuo i odnos prema totalitarizmima u našem društvu.

- Mi se obračunavamo samo s jednim totalitarizmom dok s druge strane imamo ljude koji s istetoviranim ustaškim znakovljem viču za dom spremni i ispisuju grafite da treba Srbe na vrbe i silovati srpske žene. Onda imamo ulice koje se zovu po ministrima u vladi NDH itd. Ne mislim da je zbog toga Plenković skrenuo desno, ali čini mi se da radi distancu zbog biračkog tijela i stranačke strukture. Nije mi se svidjela izjava na Golom otoku da Milošević i Medved idu u Grubore zbog propustima prema Srbima. Radilo se o stotinama ubijenih civila, a ne o propustima - zaključio je Klasić.

Ključne riječi

Komentara 106

Avatar ZaobilazimKomunjare
ZaobilazimKomunjare
14:14 25.08.2020.

Pa ne sjećam se da si ijednom spomenio pokolj u Škrbanji, a nebrojeno puta si gostovao na N1, pogotovo u BG studiju...silna gostovanja po pašaluku na raznoraznim tribinama. Ali tvoja priča nije baš puno drugačija od onih koji su tee primali u goste, doduše, valjda su te zato i zvali ;)

MI
Mirekm
14:09 25.08.2020.

Ne znaju oni ili se prave bedaki da ne znaju.nije samo bio zločin u Skabrnji nego i u Voćinu,Lovasu,Četekovcima ,Kijevu,Ravnom i jos puno takvih naselja i sela.ima sve na wikipediji koga zanima ali valjda ne znaju čitati latinicu.

BU
Budibudan
14:15 25.08.2020.

Klasnic-povjesnicar?!????!!!!???!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije