Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novac iz EU

Hrvatski župani o Strategiji pametne specijalizacije: Ulagat će u ono u čemu su najbolji

Tomislav Tolušić
Goran Stanzl/PIXSELL
06.03.2014.
u 15:35

Svaka županija morala je prepoznati svoje komparativne prednosti kako bi u njih mogla ulagati, a ne u nešto od čega nema dugoročnu korist – kaže T. Tolušić.

Hrvatski župani razgovarali u Virovitici o Strategiji pametne specijalizacije, dokumentu koji je uvjet za korištenje novca iz europskih fondova u narednom sedmogodišnjem razdoblju, u kojem će Hrvatskoj biti na raspolaganju oko pet stotina milijuna eura za investicije, inovacije i tehnološki razvoj.

Strategiju izrađuje Ministarstvo gospodarstva, a županije su u ovom slučaju konzultanti koji u strategiju unose svoja važna interesna područja, objasnio je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija.

"Svaka županija morala je prepoznati svoje komparativne prednosti"

– Strategija predviđa da regije i županije budu lideri svake zemlje u gospodarskom smislu. Svaka županija morala je prepoznati svoje komparativne prednosti kako bi u njih mogla ulagati, a ne u nešto od čega nema dugoročnu korist  – kaže T. Tolušić.

Za Virovitičko-podravsku županiju, pojasnio je, to znači da će u Strategiju unijeti svoju drvnu, prehrambeno-prerađivačku industriju i ljekovito bilje, Koprivničko-križevačka županija prepoznala je svoju prednost u farmaceutskoj industriji, a Sisačko-moslavačka u metalurgiji. Samo ono što se unese u strategiju uzima se u obzir prilikom dodjele sredstava pa je na svakoj županiji, istaknuto je u Virovitici, nužno da  ulaže u svoje prednosti, u suradnji sa gospodarstvom, poslovnom i lokalnoj zajednicom te znanstveno istraživačkim centrima.

>>Vlada produžila rokove za prijave u strukturne fondove zbog hakera

Komentara 1

DU
Deleted user
18:30 06.03.2014.

Dobro je da razgovarju o ulaganju novca u gospodarstvo, a ne u električne automobile ili kampove. Čudno je, da je Koprivničko križevačka županija prepoznala svoje usmjerenje u farmaceutiku, tim više što se farmaceutika u Podravini počela razvijati u 80-tim godinama prošlog stoljeća, a ne u neku drugu industrijsku granu, iako komparativne prednosti postoje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije