Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državno odvjetništvo

'Hrvatska nije nikada Mađarskoj ustupila progon Hernadija'

Zsolt Hernadi
Screenshot/Interpol
03.10.2013.
u 16:48

"Hrvatska nije nikada ustupila kazneni progon protiv osumnjičenog Z. T. H. nadležnom tijelu Mađarske pa nema govora da bi se radilo o 'presuđenoj stvari'", pišu iz DORH-a.

Državno odvjetništvo je u priopćenju izvijestilo da Hrvatska nije nikada ustupila kazneni progon protiv šefa MOL-a Zsolta Hernadija Mađarskoj pa nema govora da je u toj državi u tom slučaju nešto presuđeno.

"Republika Hrvatska nije nikada ustupila kazneni progon protiv osumnjičenog Z. T. H. nadležnom tijelu Mađarske pa s obzirom da nadležno tijelo Mađarske nije nikada vodilo istragu protiv Z. T. H., nema govora da bi se radilo o 'presuđenoj stvari'", pišu iz DORH-a.

"Bezuspješno smo od Mađarske tražili pravnu pomoć"

Napominju da je USKOK u predmetu protiv Ive Sanadera i drugih, među kojima je i Hernadi, još 10 lipnja 2011. godine "donio nalog o provođenju istrage zbog kaznenog djela primanja i davanja mita počinjenog na području Republike Hrvatske". Dodaju kako su tijekom provođenja istražnog postupka nadležnom pravosudnom tijelu u Mađarskoj slali zamolnice radi ispitivanja Hernadija te uručivanja poziva.

"Dakle, Republika Hrvatska nikada nije ustupila kazneni progon protiv osumnjičenog Z. T. H. Mađarskoj već je nakon donošenja naloga o provođenju istrage u više navrata bezuspješno tražila od mađarskih nadležnih tijela međunarodnu pravnu pomoć, kojoj nije udovoljeno", objašnjavaju iz DORH-a.

Iz DORH-a ističu da su mađarska pravosudna tijela u dva navrata odbila ispitati Hernadija u svojstvu osumnjičenika, a još dva puta su mu odbili uručiti poziv za njegovo ispitivanje u Hrvatskoj, a svaki put su to pravdali "zaštitom mađarskih nacionalnih interesa". U DORH-u su iz odgovora i priložene dokumentacije kojim je odbijeno postupanje po zamolnici utvrdili kako je u Mađarskoj iniciran postupak čiji je predmet bilo ocjenjivanje "jesu li 'počinjene radnje kazneno djelo' ili ne, te je tijekom tog postupka Z. T. H. ispitan kao svjedok".

Mađarska nije provela istragu protiv Hernadija

"Na temelju nama dostavljenih odgovora mađarske strane proizlazi kako nije provedena istraga protiv Z. T. H. u kojoj bi on imao status osumnjičenika, što dovodi u pitanje navode da je protiv njega u Mađarskoj pokrenut ili proveden odgovarajući kazneni postupak", pišu iz DORH-a te dodaju kako se zbog toga ne može smatrati da je Hernadi pravomoćno osuđen kao ni pravomoćno oslobođen u Mađarskoj "za isto kazneno djelo zbog kojeg USKOK protiv njega vodi istragu u Republici Hrvatskoj, jer u Mađarskoj postupak protiv osumnjičenika Z. T. H. za to kazneno djelo nije pokrenut niti je proveden".

Zaključuju da zbog toga "nema zapreka za vođenje postupka protiv" Hernadija.

>>Zsolt Hernadi postao lice s Interpolove tjeralice!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije