Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Lovrinović:

'Hrvatska ne može premašiti stopu rasta od tri posto da se okrene naglavačke'

Ivan Lovrinović
Patrik Macek/PIXSELL
28.11.2018.
u 11:53

Investicije nisu dovoljne za rast BDP-a, kao ni potrošnja kakvu smo imali lani zbog učinka turizma, vjeruje Lovrinović

Hrvatska ne može premašiti stopu rasta od tri posto da se okrene naglavačke, poručio je danas, uoči objave podataka Državnog zavoda za statistiku o hrvatskom bruto domaćem proizvodu, predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović. Prema Državnom zavodu za statistiku, Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju ove godine za 2,8 posto na godišnjoj razini, što je blago sporiji rast nego u prethodnom kvartalu. Model ekonomske politike postavljen je tako da ne dozvoljava viši rast, kaže Lovrinović koji drži da je pristup procjeni BDP-a bio preoptimističan jer će se pogoršati stanje u EU, što će, posljedično, pogoršati naše gospodarske trendove.

- Često sam govorio da će BDP padati, ponajprije zbog jačanja trgovinskog rata između SAD-a i država EU. Zemlje EU smanjivat će izvoz u Ameriku, to će smanjivati njihovu industrijsku proizvodnju, BDP i zaposlenost, a pogoršanje situacije u EU, znači i pogoršanje i pad izvoza Hrvatske u zemlje EU. To će, lančanom reakcijom, i dalje smanjivati BDP Hrvatske. Drugi razlog nemogućnosti rasta BDP-a je stalno, kontinuirano iseljavanje najboljeg dijela hrvatskog radnog kontingenta. Prema tome, sve teže ćemo ostvarivati BDP i na ovoj niskoj razini - objašnjava Lovrinović.

Investicije nisu dovoljne za rast BDP-a, kao ni potrošnja kakvu smo imali lani zbog učinka turizma, vjeruje Lovrinović.

- Preoptimističan je bio pristup procjeni BDP-a jer će se pogoršati stanje u EU, a to će pogoršati naše gospodarske trendove, a iseljavanje naših najboljih ljudi također će utjecati na slabljenje rasta. Ovo je samo posljedica jedne loše i promašene ekonomske politike jer ova Vlada je čitavu ekonomsku politiku svela samo na fiskalnu politiku i ništa drugo. Ekonomska struka zna da je visoke stope rasta nemoguće postići oslanjajući se samo na jednu polugu - zaključuje Lovrinović.

Pogledajte video: Ovo su stvari koje trebate znati o mirovinskoj reformi

Ključne riječi

Komentara 11

DR
Drazen78
12:36 28.11.2018.

Pa jos super i raste kad vidis koliko se muze privatni sektor: previse novaca za braniteljske udruge i mirovine, previse gradova i zupanija- vecinom zaposleni podobni i rodbina/prijatelji, prevelike povlastene mirovine- saborski zastupnika, bivsih duznosnika i politicara, Ministarstvo branitelja u 2018, WTF?? Ubija se privatni sektor sa porezima i nametima da bi bilo za samo djelic gore nabrojanog, katastrofa

M3
Miške 3
15:38 28.11.2018.

Prof.Lovrinoviću, može ako je ministar financija onaj isti koji je lažirao bilance u Agrokoru. Sad će lažirati i u državi. Taj štos su pokušali Grci.

PR
pritiskovic
14:02 28.11.2018.

Kad krenu reforme i otpuštanja u javnom sektoru ode stopa rasta na 20%!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije