Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Rast gospodarstva u drugom tromjesečju ubrzao na 2,9 posto

Potrošnja kućanstva porasla je po stopi od 3,6 posto na godišnjoj razini, nešto sporije u odnosu na prvi kvartal, kada je skočila 3,9 posto.
29. kolovoza 2018. u 11:19 17 komentara 517 prikaza
posao, radnici
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju ove godine za 2,9 posto na godišnjoj razini, što je brže nego u prethodnom kvartalu, a ponajviše se zahvaljuje rastu izvoza i potrošnje.

Europska komisija podupire razvoj europskog prostora obrazovanja Različite projekcije Europska komisija ipak procjenjuje manji rast BDP-a od očekivanog

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je već 16. tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 2,5 posto na godišnjoj razini.

Najveći pozitivni doprinos BDP-u u drugom tromjesečju ostvaren je rastom izvoza roba i usluga.

Zdravko Marić Bliži li se investicijski rejting? Hrvatska bi u 2019. mogla konačno izaći iz 'smeća'

Izvoz roba porastao je u tom kvartalu za 5,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Pritom je izvoz roba porastao za 7,1, a usluga za 4,3 posto.

Uvoz roba i usluga porastao je istodobno za 4,7 posto, pri čemu je uvoz roba ojačao za 2,9, a usluga za 13,9 posto.

Doprinos domaće potražnje bio je pozitivan.

Potrošnja kućanstva porasla je po stopi od 3,6 posto na godišnjoj razini, nešto sporije u odnosu na prvi kvartal, kada je skočila 3,9 posto.

Zdravko Marić REJTING BB+ Fitch poboljšao izglede za kreditni rejting Hrvatske na pozitivne

Ponešto je usporio i rast državne potrošnje, na 2,5 posto na godišnjoj razini, dok je u prethodnom kvartalu rast iznosio 2,8 posto.

Bruto investicije u fiksni kapital porasle su u drugom tromjesečju 3,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je za 0,5 postotnih bodova sporiji rast nego u prvom kvartalu ove godine.

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u drugom tromjesečju ojačao za 1,1 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na drugo tromjesečje 2017. realno porastao za 2,8 posto.

Filmushka
PROMO
Video: Ovo su filmovi koje ćete moći besplatno pogledati na Filmushki

A1 izdvaja za Vas

 • Startrack:

  Evo. 16 kvartala rasta, tj otkad je Hrvatska usla u EU. I sve je manje i manje losih komentara o EU ovdje. I Srbi i ostali primitivni Balkanci vide kako Hrvatska prosperira u Eu i sad su oni navalili da ... prikaži još! da rjese granicne sporove mirnim putem dabi i oni mogli u EU. Tovam je sva istina.

 • Avatar southman
  southman:

  Što bi tek bilo da država ne ide u pogrešnom smjeru !

 • than:

  Potrošnja kućanstva raste, a emigracija jača. Znači, šalju se pare kući. Baš lijepo da se država hvali potrošnjom koja je nastala zbog odlaska ljudi. Zapravo jako žalosno.