Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
usvojena marakeška deklaracija

Božinović: Hrvatska neće primiti ilegalne migrante

Davor Božinović
Davor Puklavec/PIXSELL
10.12.2018.
u 19:04

Ministar Davor Božinović smatra da je dugoročno rješenje suradnja ne samo sa susjednim državama već i s državama iz kojih migranti dolaze

Hrvatska policija neće dopuštati ilegalne migracije. Budućim generacijama ne možemo ostaviti otvorena pitanja i zbog toga trebamo naći dugotrajno rješenje sa zemljama iz kojih migranti dolaze – poručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović iz marokanskog grada Marrakecha gdje sudjeluje na konferenciji Ujedinjenih naroda o migracijama koju je otvorio glavni tajnik UN-a António Guterres.

Tko je odbacio sporazum

Ondje je marokanski ministar vanjskih poslova Nasser Bourita objavio da je većina zemalja članica UN-a, točnije njih 164, prihvatilo neobvezujući Globalni kompakt za sigurne, uredne i regularne migracije, tzv. Marakešku deklaraciju, kojim se kroz katalog mjera utvrđuje kako bolje upravljati migrantskim valovima. Ovaj je pakt podržalo manje zemalja nego što je počelo rad na njemu. Naime, u srpnju su sve 193 zemlje članice UN-a osim SAD-a finalizirale deklaraciju čiji je tekst od tada bio pod lupom brojnih kritičara, ponajviše ultradesnih europskih političara koji brane tezu da će prihvaćanje mjera iz kompakta rezultirati porastom migracija iz Afrike i arapskih zemalja.

Stoga su sporazum, osim SAD-a, odbacili Italija, Slovačka, Poljska, Austrija, Češka, Mađarska, Bugarska, Estonija, Australija, Izrael, a kada je to prije nekoliko dana učinila i Slovačka, njezin je ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak podnio ostavku. Uoči samog početka konferencije iz pakta je izišao i Čile, a zbog Marakeškog sporazuma u nedjelju je najveća belgijska stranka napustila koalicijsku vladu. Prošli je mjesec i Australija objavila da neće prihvatiti pakt. No naposljetku je Marakeška deklaracija ipak prihvaćena i danas će biti potvrđena. Danas će i predstavnik Hrvatske u radu konferencije – ministar Božinović – imati izlaganje.

Ni Hrvatska nije ostala lišena žustre rasprave uzrokovane različitim interpretiranjem deklaracije, pogotovo nakon što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila odustala od odlaska u Marrakech.

Jedan od onih koji se protivi usvajanju deklaracije jest i saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović koji je potegnuo put Maroka kako bi iskazao svoje nezadovoljstvo. S transparentom na kojem je po sredini pisalo “Protiv Marakeškog sporazuma”, a u dnu “Hrvatski bedem” Zekanović je bio jedini prosvjednik, no poslije je na svom Facebooku objavio fotografiju na kojoj je s dvojicom muškaraca.

“Hrvatski Hrast i njemački AfD zajedno u Marrakechu protiv Sporazuma o migracijama! Hrvatski bedem je ovaj put Europski bedem!”, napisao je na svom profilu saborski zastupnik kazavši hrvatskim novinarima kako je u Maroko stigao “kazati ne Marakeškom sporazumu, ne spornom dokumentu o migracijama i ne liberalizaciji migracija”.

Zekanović sam protiv svih

– Zemlje koje su nama uglavnom uzor odbile su usvojiti ovaj dokument, a u drugim zemljama ne znam zašto nije. Mislim da će se o ovom dokumentu govoriti i u sljedećem periodu i da će netko primijetiti da je Hrvoje Zekanović bio jedini ovdje u ovo vrijeme i bio protiv – izjavio je saborski zastupnik Hrasta.

– Hrvatska se vrlo jasno postavila po pitanju sprečavanja ilegalnih migracija i MUP RH u okviru svojih ovlasti štiti našu granicu. Jedino je održivo dugoročno rješenje suradnja ne samo sa susjednim državama već i s državama iz kojih migranti dolaze – kazao je pak ministar Božinović.

Kako javljaju mediji, prvog dana konferencije najveći je pljesak dobila njemačka kancelarka Angela Merkel koja je za Globalni kompakt kazala da predstavlja prekretnicu u razvoju multilateralnog pristupa migraciji te veliki korak u borbi protiv krijumčara ljudi. Izjavila je i da su migracije normalan fenomen od kojega zemlje poput Njemačke mogu imati koristi. Stoga problem globalnih migracija ne mogu riješiti pojedine zemlje, već samo međunarodna zajednica u cjelini.

– Samo uz multilaterizam možemo poboljšati život na ovom planetu – kazala je Merkel podsjetivši da je UN utemeljen upravo kako bi se svijet spasio užasa poput onog 
do kojega je doveo njemački nacizam.

Pogledajte video: Što nam donosi smanjenje PDV-a

Komentara 79

AN
anthropos
19:16 10.12.2018.

ovaj ministar ne kaze nista, on je kao lutka na koncu

KR
Krotila
19:16 10.12.2018.

Marakeški sporazum znači,ilegalni migranti postače legalni migranti.

DU
Deleted user
19:12 10.12.2018.

Hrvstska ce uskoro biti puna migranata ...a ispraznjena od hrvata...o tako vaznoj pojavi ne raspravlja sabor kamo ides hrvatska pod odnarodjenim hdzejcima ..zna se..vjerodostojno nema sto...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije