Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20 MINUTA ZA REKREACIJSKU PAUZU

Hrvatska konačno uvodi cjelodnevnu nastavu: Više nema učenja kod kuće, instrukcije odlaze u povijest

Koprivnica: U?enici dolaze na nastavu u novoizgra?enu školu Podolice
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/2
22.03.2023.
u 12:44

Sada će nastavnici imati znatno više vremena raditi sa svojim učenicima kako bi svi dosegli istu razinu znanja

Nastavni sat trajat će 45 minuta, jedan sat više tjedno učit će se hrvatski, matematika, sat više je i za tjelesni, a uvodi se i rekreacijska pauza koja će za učenike od prvog do četvrtog razreda trajati 25, a za starije osnovnoškolce 20 minuta. Uz tu učenici će dobiti i pauzu od 40 minuta za ručak. Sve su to detalji cjelodnevne nastave koja se konačno uvodi u obrazovni sustav u sve škole Hrvatske od školske godine 2027./2028, a od sljedeće jeseni za prvih 50 škola koje će se javiti na eksperimentalnu provedbu.

Nastava u cjelodnevnoj školi bit će podijeljena na dva dijela - prvi dio vrlo sličan današnjem u kojem učenici uče gradiva a koji obuhvaća i uvođenja novih predmeta, a drugi dio koji se zove program potpore učenja. U tome dijelu učenici zajedno sa svojim nastavnicima ponavljaju i proširuju gradiva, rješavaju domaće zadaće, točnije sve ono što sada rade nakon što se kući vrate iz škole.

Uvođenjem tog dijela nastave u povijest odlaze domaće zadaće kao obveza koja se radi kućama, ali i instrukcije jer će sada nastavnici imati znatno više vremena raditi sa svojim učenicima kako bi svi dosegli istu razinu znanja. Nakon ta dva obvezna dijela nastave koji bi u prosjeku završili najkasnije do 15 sati, slijedi dio nastave koji obuhvaća izvannastavne i izvanškolske aktivnosti. Riječ je o izbornom dijelu u kojem učenik sam bira područja interesa.

 

U obveznom dijelu nastave od I. do VIII. razreda uvodi se obvezna informatika kroz sve razrede, od prvog razreda ukida se priroda i društva i umjesto toga uvodi se dva sata tjedno novi predmet prirodoslovlje, jedan sat tjedno predmet društvo i zajednica i jedan sat praktične vještine. U četvrtom razredu učenici biraju obvezni drugi jezik, od V. do VIII. povećavaju se sati drugog stranog jezika, sat je više i tehničkog, a veća je satnica i geografije, ali i likovnog i glazbenog.

Sve te velike i značajne promjene kako bi konačno u Hrvatskoj prilagodili obrazovni sustav učenicima, ali i konačno prilika da profesori koji doista rade i nose promjene u školama zarađuju više, ali i budu rasterećeni administrativnog posla. Sve te promjene najprije će se uvesti u 50 prvih osnovnih škola koje imaju rok do 28. travnja da se jave na javni poziv za eksperimentalnu provedbu.

Te će eksperimentalne škole dobiti 300 tisuća eura, a njihovi nastavnici maksimalno 25 posto veće plaće zbog angažmana u eksperimentu koji će u prvih 50 škola trajati četiri godine. Budući da te prve škole koje se javljaju u eksperimentalnu provedbu moraju imati nastavu u jednoj smjeni ali i kuhinju, novac će utrošiti za opremanje kabineta i sve druge nužne potrebe za cjelodnevnu nastavu.

NOVOSTI:

  • 300 tisuća eura dobit će prvih 50 škola koja kreću u eksperimentalnu provedbu cjelodnevne nastave ove jeseni
  • 108 tisuća kuna više za trajanja eksperimentalnog programa mogu zaraditi profesori, učitelji i profesori koji će prvi provesti cjelodnevnu nastavu
  • 10 minuta trajat će odmori učenicima od prvih do četvrtih razreda osnovnih škola
  • 20 minuta je novi odmor rekreacijska pauza za sve učenike osnovnih škola
  • 40 minuta uvodi se pauza za ručak. Naime kada se 20270./2028 uvode cjelodnevna nastava u cijeloj Hrvatskoj sve će škole morati imati kuhinju

Komentara 79

KI
kiseli
13:51 22.03.2023.

A djecu će nam cijelodnevno odgajati tete studentice na zamjeni

GA
Gajger
13:23 22.03.2023.

Jadna djeca.

Avatar zlocestoca
zlocestoca
13:30 22.03.2023.

...u prosjeku će trajati do 15 h, onda slijede izborne i van nastavne aktivnosti... Znači djeca će doma odlaziti samo prespavati??!! Reforma za popi*dit dobra.... Djeca su djeca.. Gdje je tu vrijeme za druženje sa roditeljima, prijateljima i igranje????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije