Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ovog ljeta će u Tursku, Egipat...

Znatno manje turista iz Rusije, neki ipak žele u Istru i Zagreb

Dubrovnik: Posjetitelji i turisti u staroj gradskoj jezgri
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
19.05.2022.
u 10:07

U prva dva mjeseca ove godine, Hrvatsku je posjetilo 12.000 ruskih turista, a u ožujku, travnju i u prvoj polovici svibnja samo 4500

Bum dolazaka iz Rusije krajem prošle i početkom ove godine, motiviran cijepljenjem u Hrvatskoj, i općenito rastući interes za našu zemlju podgrijao je optimizam i u 2022. se očekivalo rekordnih 200.000 ruskih turista. Optimistični nisu bili samo turistički domaćini u Hrvatskoj. S rastom broja ruskih gostiju računali su i Španjolskoj, Turskoj, Egiptu... Turistička su putovanja u Rusiji bila u uzlaznoj putanji od 2017., kada je u inozemstvo otputovalo 42 milijuna Rusa, a čisto turistički njih 15 milijuna. Istodobno, mediteranskim su domaćinima vrlo zanimljivi bili i sve brojniji turisti iz Ukrajine.

Izjednačeni s Ukrajincima

U Hrvatskoj, recimo, broj ruskih i ukrajinskih gostiju se posve izjednačio. U zadnjoj pretpandemijskoj godini naša je zemlja ugostila 154.000 Rusa i 139.000 Ukrajinaca, a lani je i iz Rusije i iz Ukrajine stiglo po 145.000 turista. Svi planovi za tekuću godinu invazijom na Ukrajinu pali su u vodu. Iz te zemlje se, nažalost, umjesto turističkih kreću izbjeglički konvoji žena i djece, a za sve muškarce u dobi između 16 i 66 godina na snazi je vojna obveza. No, strmoglavili su se i dolasci iz Rusije. Do početka rata, tijekom prva dva mjeseca ove godine, Hrvatsku je posjetilo nešto više od 12.000 ruskih turista, a tijekom ožujka, travnja i u prvoj polovici svibnja su praktički kapali i ukupno ih je bilo tek nešto više od 4500. Isti problem dijele sve zemlje Mediterana. Na ponajvećim je mukama Turska, koju je u zadnjoj godini prije korone posjetilo sedam milijuna Rusa i 1,5 milijuna Ukrajinaca. Za Tursku se ruski gosti bili spas i u pandemiji, ta ih je zemlja samo lani ugostila 4,7 milijuna, pa ne čudi da su turski turistički radnici, koji se nadaju da će im ove godine doći oko dva milijuna Rusa, trenutačno među najaktivnijima na ruskom tržištu.

– S obzirom na rat i sankcije, interes i mogućnosti ruskih turista za turistička putovanja u zamjetnom su padu i broj putnika koji će putovati izvan granica Rusije bit će puno manji nego u normalnim okolnostima. Neke od turističkih destinacija i dalje su više-manje otvorene za ruske turiste, uključujući i zemlje EU, a samim time i Hrvatska koja i dalje izdaje turističke vize. Ipak, najveći broj Rusa ove će se godine ipak uputiti u destinacije koje daju mogućnost plaćanja ruskim kreditnim karticama MIR i prema kojima prometuju direktni letovi. To su Turska i Egipat, a zatim UAE, Katar, Maldivi, Šri Lanka, Venezuela, Kuba... – otkriva Rajko Ružička, direktor predstavništva HTZ-a u Moskvi. Približavanje ljetnih mjeseci trebalo bi malo podgrijati želju za odlaskom na ljetovanje na Mediteranu među Rusima. U domaćem se turizmu malo tko usuđuje predviđati hoće li to biti išta bolje nego posljednja dva i pol mjeseca kada je iz Rusije stizalo gostiju između 17 i 67 posto od broja u istim mjesecima 2019.

Natprosječni potrošači

– Da, očekuje se da će dolaskom ljeta sve veći broj ruskih građana tražiti opcije odlaska na neku od inozemnih ljetnih destinacija. Naravno da će Rusi primarno birati destinacije na kojima su dobrodošli, ali ne treba isključiti i one koji će na odmor otići u neku od zemalja s kojima Rusija trenutačno nije u dobrim odnosima. Interes za Hrvatskom postoji, dobivamo upite vezane uz mogućnost odmora u našoj zemlji – potvrđuje R. Ružička.

– Potencijalni turisti zanimaju se kako doletjeti do Hrvatske, izdaju li se vize, kako platiti smještaj itd. Najvažniji ruski turoperatori i dalje u svojim programima nude odmor u Hrvatskoj. Pred nama je nepredvidivo razdoblje te je teško prognozirati kako će se i koliko drastično cijela situacija odraziti na broj dolazaka – zaključuje Ružička.

Nepoznanica je i koliko cijela situacija pogađa putne budžete Rusa, inače poznatih po natprosječnoj turističkoj potrošnji od oko 120 eura dnevno. Kako bilo, čini se da im se u kakvim-takvim brojkama prije svega mogu nadati, ako je suditi prema dolascima posljednjih tjedana, domaćini u Istri, Zagrebu i na splitsko-dalmatinskoj rivijeri, gdje su u svibnju ostvarili najviše noćenja.

VIDEO Turistkinja oduševljena "običajem" u Hrvatskoj: "Ne znam je li tako u velikim gradovima, ali ovo je divno."

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije