Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Istraživanje pokazalo zbog čega sve Hrvati napuštaju zemlju

Istraživanje portala MojPosao na uzorku od 1300 ispitanika pokazalo da su Hrvati u inozemstvu spremni raditi poslove koje ne žele u RH.
19. lipnja 2018. u 23:00 66 komentara 7070 prikaza
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Glavni razlozi zbog kojih se ljudi iseljavaju iz Hrvatske jesu bolji standard te svjetonazor i moralne vrijednosti.

Đuro Božanović: Iseljavanje mladih iz Hrvatske strateški je interes svih hrvatskih vlada

Pokazalo je to istraživanje o tome zbog čega Hrvati odlaze u inozemstvo koje je proveo portal MojPosao na gotovo 1300 ispitanika. U istraživanju je sudjelovalo 43 posto osoba koje imaju iskustvo rada u inozemstvu te njih 57 posto koji to iskustvo nemaju. Tako je 63 posto ispitanika koji imaju iskustvo rada izvan Hrvatske navelo da im je glavni razlog traženja posla u inozemstvu bio bolji životni standard, dok je taj razlog navelo 75 posto ispitanika koji su u Hrvatskoj.

A ono što bi trebalo još više zabrinuti naše političare jest to da je čak 58 posto ispitanika izvan Hrvatske i 68 posto iz Hrvatske kao drugi razlog odlaska iz zemlje navelo svjetonazor i moralne vrijednosti. To im je važnije od, primjerice, bolje plaćenog posla u struci ili veće mogućnosti učenja i napredovanja. Osobe koje su sudjelovale u istraživanju u svojim komentarima kao razloge odlaska navodile su još i nemogućnost pronalaska posla u Hrvatskoj, veliku birokraciju, korupciju i nepoštovanje zakona.

Dublin Ponovno kod kuće Živjela u Irskoj tri godine, no vratila se u Hrvatsku: Vani možeš uspjeti, ali...

Najveći su izazovi Hrvatima pri odlasku u inozemstvo, prema ovom istraživanju, odvojenost od obitelji i prijatelja, rješavanje stambenog pitanja te prilagodba novom mentalitetu. Na portalu MojPosao navode da među ispitanicima s iskustvom rada izvan Hrvatske gotovo polovica još uvijek boravi u inozemstvu. Isto tako njih polovica boravila je u Njemačkoj, a tu zemlju za novi život odabralo bi 63 posto ispitanika iz Hrvatske kada bi se odlučili na odlazak. Austriju bi odabralo njih 53 posto, a Irsku 50 posto.

Porazan je podatak i da bi se čak 50 posto ispitanika iz Hrvatske trajno preselilo u inozemstvo. A još je poraznije što je 52 posto ispitanika iz Hrvatske koji imaju obitelj s djecom spremno trajno se iseliti iz zemlje. U inozemstvo pri tome ne želi svega sedam posto osoba iz Hrvatske koje su sudjelovale u istraživanju.

Denis Derk Mit o Skandinaviji bez korupcije treba nam biti uzor

Trećina ispitanika s iskustvom rada izvan Hrvatske pristala je raditi posao koji ne bi radili u Hrvatskoj. Kao glavne razloge za prihvaćanje takvog posla naveli su visinu plaće te osjećaj cijenjenosti od poslodavca u inozemstvu. Gotovo polovica onih koji još žive u Hrvatskoj pristala bi raditi posao koji ne žele raditi u Hrvatskoj. Razlozi su i u njihovu slučaju – visina plaće i osjećaj cijenjenosti. Pri tome njih većina priželjkuje plaću višu od 2000 eura.

Ispitanici koji su u inozemstvu prihvatili posao koji nisu željeli raditi u Hrvatskoj učinili su to radi plaće od 1000 do 2000 eura (29 posto) te radi plaće veće od 2000 eura (21 posto). A kao prednosti za ostanak u Hrvatskoj ispitanici iz obje skupine na prvo mjesto su stavili obitelj i prijatelje. Vrlo je zabrinjavajući i podatak da je u istraživanju sudjelovalo najviše osoba u dobi između 26 i 35 godina, i to 40 posto iseljenika i 45 posto onih iz Hrvatske.

Provedena ovrha nad Cesareom ovrha nad Cesareom VIDEO Dječak je vrištao: ‘Ne radite mi tooo!’, roditelji i država priuštili mu traumu
 

Gotovo polovica ispitanika ima visoku stručnu spremu. Najviše ispitanih iseljenika u inozemstvo je otišlo iz Zagreba i okolice (39 posto) te istočne Hrvatske (20 posto), dok su u najmanjoj mjeri u inozemstvo otišli ispitanici iz sjeverne Hrvatske (osam posto). Valja napomenuti i da su osobe koje su sudjelovale u istraživanju u obje skupine uglavnom zaposlene – njih 85 posto.

Čepin: Dvojica djelatnika smrtno stradala prilikom održavanja prepumpne stanice OMAMILI IH PLINOVI Užas u Čepinu: Preminuo i treći radnik nakon upada u kanalizacijski šaht
Digitalna komora
JESTE LI ISPROBALI
HGK: Naša Digitalna komora sada nudi sve bitne informacije za pokretanje poslovanja
 • Avatar Crnokošuljaš
  Crnokošuljaš:

  Tko ne zna i neće da krade, ili nije na poziciji fa zarađuje 15 tisuća kuna, neka ide negdje van. Jednostavno, u Hrvatskoj se ne može živjet' od radničke plaće.

 • Avatar Mica Trofrtaljka
  Mica Trofrtaljka:

  Svi napuštaju HR jedino novinari ostaju čudno malo ?

 • bubacro:

  ukratko smanjem broja stanovnika raste broj parazita (politicari+uhljebi) po glavi istih.