Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

VIDEO Dječak je vrištao: ‘Ne radite mi tooo!’, roditelji i država priuštili mu traumu

Dječak je dan prije završio u bolnici zbog bolova u trbuhu, pušten je na kućnu njegu uz opasku da se ne izlaže stresu, no ovrha nije odgođena
19. lipnja 2018. u 18:39 327 komentara 83378 prikaza
Provedena ovrha nad Cesareom
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/18

“Dijete se otimalo, urlikalo, otac ga je čupao za glavu i noge! Mali mu je govorio: ‘Umrit ću zbog tebe!’, a on ga čupa i vuče. Mali urliče kroz portun, baca se, opire se, zapomaže: ‘Ne radite mi toooooooo’, a doktorica izjavljuje da zapreka nema i daje nalog da se malog iščupa.

Prosvjed u Splitu protiv ovrhe OVRHA U UTORAK Cesare Avenatti pušten je iz bolnice, a ovrha nije odgođena

Na to ga izvršitelj s ocem čupa za noge, ruke, glavu! Čupali su ga iz kreveta, a nakon toga dok se otimao i držao za majku. Pozlilo je majci i didi, teta je privedena”, riječi su Vande Plazonić objavljene na Facebook stranici “Spasimo malog Cesarea” nakon što je devetogodišnji dječak oduzet majci Nini Kuluz i predan ocu Alessandru Avenatiju.

VIDEO Uznemirujuće scene: Cesarea odveli od majke:

Silom ga je odvukao u vozilo i otišli su u zračnu luku, odatle u Italiju, gdje će ubuduće zajedno živjeti.

Dječak izmanipuliran?

Prosvjednici ovoga puta nisu uspjeli spriječiti ovrhu, četvrtu zakazanu u dvije godine. Mučno nije bilo samo u stanu Kuluzovih gdje su sudski ovrhovoditelj, liječnik i psiholog zaključili da nema zapreke provođenju sudske odluke, odnosno predaji dječaka ocu koji je njegov zakoniti skrbnik.

Provedena ovrha nad Cesareom
1 / 18
Provedena ovrha nad Cesareom

Dijete je na silu ugurano u vozilo i preko zelene površine su ga odvezli. Pred zgradom, među dvjestotinjak okupljenih prosvjednika zavladao je šok.

– Sram vas bilo! S ditetom ovako! Kakav je to otac bez duše? Di vam je Mamić, što njega ne uhvatite? Di vam je Kutle, a Todorić? – ljutili su se. Plač i jecaji pomiješani s psovkama.

– Ovrha je dovršena. Dijete je na putu za Italiju. Nažalost, nismo dorasli zaštiti dječjih, a time i ljudskih prava u Hrvatskoj. Nemamo kvalitetan Ovršni i Obiteljski zakon ni Pravilnik o provođenju ovrhe. Djeca nisu koferi. Prihvatili smo EU, a zadržali zakone iz Mletačke Republike. Sramimo se danas svi zbog jednog dječaka koji nije želio otići tamo gdje ga vode, ali ga nitko nije čuo – poručio je Mišo Živaljić, odvjetnik obitelji Kuluz.

Izgubila spor Nina Kuluz osuđena na 3 godine i 4 mjeseca zatvora, oduzeto joj skrbništvo

Navodno su psihijatrica i psihologinja zaključile da je dječak izmanipuliran. Nini Kuluz i njezinu ocu, dječakovu djedu, pozlilo je nakon odvođenja dječaka pa im je pomoć pružena u vozilu hitne medicinske pomoći.

Majci je navodno bilo ponuđeno da ode s Cesareom u Italiju, ali njezini prijatelji kažu da nije bila u stanju i da će za njima krenuti uvečer.

Mora biti u Italiji gdje je zbog otmice svog djeteta pravomoćno osuđena i mora se redovito javljati policiji.

Nina Kuluz MIRNIJE ĆE SPAVATI Cesare ostaje s majkom, ovrha odgođena do daljnjega

Cesare je dan prije ovrhe bio hospitaliziran zbog bolova u trbuhu, pušten je na kućnu njegu uz preporuku da se ne izlaže stresu pa je Živaljić zatražio odgodu ovrhe, no Općinski sud u Splitu to je odbio.

Iako je pred zgradom situacija povremeno izgledala kao da će eskalirati, brojni policajci držali su je pred kontrolom. Priveli su dvije osobe, među njima Vanju Kuluz, Cesareovu tetu, jer je mobitelom snimala mučne scene u stanu.

Neprocjenjiva šteta

Odgovornost je i države i roditelja da dijete ne dovedu u ovu situaciju, ističe psihologinja prof. Tanja Dejanović Šagadin iz Psihološkog centra Tesa.

Split: Građani prosvjedom pokušavaju spriječiti ovrhu nad 7-godišnjim Cesareom Reakcija Otac Cesarea Avenatija ispričao se Hrvatima na Facebooku

– Ova traumatična situacija možda je kulminacija, ali prethodio joj je niz stvari koje nisu na dobrobit djeteta. Roditelji mogu biti najnormalnije osobe, ali u razvodima često djetetovu dobrobit nadvladaju brojne druge stvari – kaže.

Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu, ističe da nije zagovornica ovrhe i uvijek je za to da se dijete zaštiti od mučnih situacija prisilnog izvršenja, ali kad novčana i zatvorska kazna za roditelja ne daju rezultate, onda je to krajnje sredstvo.

– Odluke se donose i moraju donositi u najboljem interesu djeteta pa je onda i njihovo provođenje prije svega u interesu djeteta – kaže pravobraniteljica i ističe da roditelji, svjesno ne poštujući sudsku odluku, djetetu nanose neprocjenjivu štetu.

– Potrebna je temeljita priprema ovrhe i suradnja svih službi i stručnjaka kako bi bila provedena tako da dijete bude zaštićeno u najvećoj mjeri, a javnost mora biti isključena jer time se samo dodatno otežava položaj djeteta i potiče “ulicu” da rješava situacije – poručuje.

Prosvjed podrške majci Nini Kuluz SUD ODBIO ZAHTJEV Odvjetnik Nine Kuluz o ovrsi nad sinom Cesareom: Ništa se ne mijenja
Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
 • Avatar Grunf
  Grunf:

  da li ste se vi dušebrižnici pitali što je bilo sa pravom djeteta kad ga je majka otela od oca?

 • Avatar IgorBr
  IgorBr:

  Nije 100 policajaca na jednog dječaka negona vas 200 luđakinja i luđaka koji tamo prosvjedujete i radite gluposti, a sve to mi plaćamo.

 • Avatar southman
  southman:

  Jadno dijete !