Na Redditu se ovih dana povela zanimljiva i vrlo aktualna rasprava koja je kod mnogih korisnika izazvala prepoznavanje, ali i priličnu dozu frustracije. Jedan korisnik podijelio je svoje iskustvo o tome kako tek sada, godinama nakon studentskih dana, uviđa stvarni financijski jaz između kuhanja kod kuće i odlaska u restoran. Iako je oduvijek bilo jasno da je domaća kuhinja jeftinija, čini se da razlika u cijeni nikada nije bila ovako drastična.
"Za vrijeme studija nisam kuhao, već sam jeo u menzi ili ponekad naručivao hranu, što mi je tada bilo prihvatljivo jer su menze nudile obrok za samo 6,50 kuna. Znao sam da je to studentska privilegija i nisam se previše zamarao omjerom cijena. No, sada kada sam pripremam obroke, primijetio sam da se razlika između cijene restorana i kuhanja kod kuće pretvorila u ozbiljan udar na novčanik" napisao je.
Jesu li restorani i fast foodovi (p)ostali porez na budale?
byu/The-Great-Duck inaskcroatia
Posebno ga je izbacila iz takta nedavna situacija kad je, zbog nedostatka vremena, otišao na ručak u obližnju ćevabdžinicu i za porciju ćevapa platio čak osam eura. "I onda sam si još složio računicu - nedavno sam kilo sirovih ćevapa u dućanu platio otprilike 5€, pakiranja od pet kg krumpira se znaju naći i po cijenama od 2€ i manje. I još ostane euro za kilo luka. Kad se sve oduzme i zbroji, ispada da sam za jedan obrok dao novac od kojeg sam mogao jesti bar jedno 4-5 dana."stoji u objavi.
Njegova objava brzo je izazvala brojne komentare drugih korisnika koji su podijelili vlastita razmišljanja i iskustva. Mnogi su se složili da je razlika između cijena u restoranima i domaće hrane oduvijek postojala, ali smatraju da je danas znatno izraženija. Jedan korisnik je napisao kako ljudi više nemaju osjećaj da je nešto samo "skuplje", već se sve češće osjećaju prevareno – pogotovo kada plate 15 eura za obrok, a ostanu gladni.
Posebno je zamjetna skepsa prema opravdanosti stalnih poskupljenja. Korisici navode da su troškovi možda i porasli, ali većina vjeruje da su podizanja cijena često rezultat puke pohlepe, a ne realnih razloga. "Na Balkanu svi dižu cijene dok god vide da mogu", napisao je jedan korisnik, zaključivši da će ugostiteljima stati na kraj jedino pad potražnje.
Drugi su se osvrnuli na često zaboravljenu “valutu” – vrijeme. Iako je domaće kuhanje jeftinije, treba uzeti u obzir i vrijeme utrošeno na nabavku, pripremu i kuhanje. “Ako nemaš spremno tijesto, origano, sir i upaljen šporet, treba ti nekoliko sati da sve to obaviš. U tom slučaju je lakše platiti nekome tko to već ima,” zaključio je jedan korisniku raspravi o pizzi.
Ipak, nisu svi dijelili ogorčenje zbog cijena. Neki su naglasili kako im nije problem povremeno platiti skuplji obrok, ako znaju da time štede vrijeme i dobivaju uslugu. Bilo je i sarkastičnih komentara, poput onoga koji je poručio: “Čestitam, otkrio si toplu vodu – sve što netko drugi radi umjesto tebe, bit će skuplje nego da radiš sam.”
Jedan korisnik zaključio je da hrana pripremljena kod kuće, osim što je jeftinija, često koristi kvalitetnije sastojke od onih u restoranima, gdje se štedi na uljima i namirnicama. No, svi se slažu u jednom: bez obzira kuhaš li doma ili jedeš vani – cijene su u Hrvatskoj odavno preskočile granicu razumnog, a osjećaj da nas netko "vuče za nos" nikada nije bio prisutniji.
Hrvatska pod alarmom, prijeti novo nevrijeme: Pogledajte gdje bi moglo biti najgore
Bivši student, a tek sada otkrio nešto što je odavno poznato, isto kao i sjedenje u birtijama.