Naslovnica Vijesti Hrvatska

Horvat: U sljedećih nekoliko godina moramo iskoračiti prema rastu od pet posto

Naglašava da je u politikama onih zemalja koje rastu po višim stopama ključno ulaganje u industrijalizaciju, koja je preduvjet za inovacije.
26. lipnja 2018. u 17:04 13 komentara 497 prikaza
Darko Horvat
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat poručio je u utorak da gospodarski rast ispod tri posto na neki način doživljava kao stagnaciju, a da ako u slijedećih nekoliko godina Hrvatska ne iskorači prema rastu od oko pet posto, razvijat će se, ali daleko sporije od zemalja u našem okruženju.

Zagreb: Konferencija Hrvatska kakvu trebamo, 5 godina u EU, panel diskusija: Gospodarstvo i EU Hrvatska kakvu trebamo 'Tržište rada bit će nešto najdinamičnije što će se događati u idućih pet do deset godina'

"Rast od 2,2 posto nije dovoljan, perspektiva za više sigurno postoji (...), a ako su to mogli susjedi poput Slovenaca i Austrijanaca, onda uopće nema mogućnosti postaviti pitanje možemo li to i mi. Mi to jednostavno moramo", poručio je Horvat koji je sudjelovao na panelu "Gospodarstvo i EU" održanom u sklopu konferencije "Hrvatska kakvu trebamo - pet godina u EU" u organizaciji Večernjeg lista

Kazao je da rast ispod tri posto na neki način doživljava kao stagnaciju, a ako u slijedećih nekoliko godina radikalnije ne iskoračimo prema gospodarskom rastu koji mora ići prema pet posto, "siguran sam da ćemo se razvijati, ali daleko sporije od onih koji su u našem okruženju". Horvat je siguran da bi danas imali daleko veći gospodarski rast da smo iskoristili sve ono što nam je EU stavila na raspolaganje u pogledu bespovratnih sredstava i strukturnih fondova.

agrokor Horvat najavio "pozitivne efekte" razgovora s dionicima koji nisu dio nagodbe

"U ovom trenutku lovimo gospodarski rast i želimo uskočiti u taj zadnji vagon onoga što rade Rumunjska i Bugarska i neke druge zemlje koje također poput njih nisu imale ratno okruženje", poručio je Horvat, osvrćući se i na veliku promjenu okruženja koje je Hrvatska doživjela ulaskom u EU, a u odnosu na devedesete godine prošlog stoljeća.

Naglašava da je u politikama onih zemalja koje rastu po višim stopama ključno ulaganje u industrijalizaciju, koja je preduvjet za inovacije. "Koliko mi to u zadnjih deset godina imamo novih proizvoda s markicom izvorni hrvatski proizvod? Jako malo ili gotovo ništa", upozorio je Horvat.

HNB Mario Draghi: Europska središnja banka neće mijenjati kamate do jeseni 2019.

Kaže da previše potenciramo priču o stranim investicijama s obzirom da hrvatski investitori imaju značajne količine "zaleđenog" kapitala, koji se unaprijeđenjem poduzetničkog okruženja samo treba staviti u funkciju. Kao primjer je naveo zadnji natječaj u ministarstvu, na koji su u jednom danu zaprimljeni zahtjevi vrijednosti gotovo milijardu kuna.

"To vam je odgovor na pitanje žele li hrvatski poduzetnici investirati. Žele, ali im dajmo priliku", rekao je Horvat.

Zaposlenima u ministarstvu kojem na čelu je poručio da se do kraja godine za hrvatske poduzetnike moraju raspisati natječaji do oko 1,6 milijarde kuna. Horvat je pak u izjavi novinarima poslije panela kazao da ne stoje teze da se u Hrvatskoj ne provode reforme, navevši primjere reforme poreznog sustava te one mirovinskog sustava.

boris vujčić AKCIJA HNB-a Banke će morati građanima puno jasnije prikazati sve naknade

Istaknuo je da želi promjenu filozofije u privlačenju svježeg novca, u smislu da sami biramo investitore te ih pozovemo da ulažu u Hrvatsku. "U ovih nekoliko mjeseci želim desetak ključnih investitora dovesti u Hrvatsku, porazgovarati s njima što očekuju od destinacije u koju žele investirati i koji su im ključni problemi zbog kojih biraju nama susjedne zemlje ili odlaze na Bliski ili Daleki istok", najavio je Horvat.

Poduzetnik Nenad Bakić je kazao da ne možemo biti zadovoljni gospodarskim rastom te kako propuštamo priliku. Citirao je bivšeg premijera Zorana Milanovića, koji je mjesec dana prije ulaska u EU dao izjavu o "očuvanju socijalnog modela koji malo više košta ali život čini sigurnijim i smislenijim", čime je, smatra Bakić, poručio da Vlada potpuno odustaje od reformi, tvrdivši da time čuva stabilnost. 

Bivši ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić nije se složio s tim tvrdnjama, kazavši da se u vrijeme Vlade kojoj je Milanović bio na čelu dogodilo nekoliko velikih zahvata u hrvatskom gospodarstvu, podsjetivši na projekt fiskalizacije, spašavanje hrvatske brodogradnje, uvođenje predstečajnih nagodbi, kao i slučaj "švicaraca".

agrokor Vujčić: Nagodba u koncernu bitno smanjuje rizike

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić poručio je da su za ubrzanje gospodarskog rasta na održivim osnovama potrebne strukturne reforme, kazavši da mu "nije jasno da nešto što se nikad nije provodilo već može postati nepopularno". Ističe da za Hrvatsku puno više od ulaska u EU i eurozonu znače reforme na domaćem polju, pri čemu je kao probleme naveo nepredvidljivu i pretjeranu regulaciju, lošu poslovnu klimu, lošu državnu upravu, zatim pravosuđe, kao i obrazovni sustav, koji je u potpunosti neadekvatan današnjim potrebama društva.

Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja kazala je da privatni sektor trenutno najviše osjeti nedostatak radne snage te bi stoga reforma tržišta rada trebala biti prioritetna, a da nju treba pratiti upravo i reforma obrazovanja. Kaže da svjedočimo nedostatku obrtnih zanimanja, a kada poslodavci i žele financirati te smjerove, lokalne vlasti ih ne otvaraju.

Darko Horvat
1 / 2
Darko Horvat
Zdravko Marić Zdravko Marić: 'Trošarine na gorivo potpuno su usklađene s europskim direktivama' Darko Horvat Agrokor Horvat: U procesu nagodbe neće svi biti sto posto zadovoljni
OSVOJITE MAKEOVER
Žudite za promjenom? Prijavite se na naš makeover i osvojite CCC cipele i torbicu

A1 izdvaja za Vas

 • stefj:

  5%? Ma baš... A Plenković opet jača državnu i javnu službu, dijeli novac interesnim skupinama, odustaje od reformi državnog i javnog sektora, ne smanjuje paradržavu itd. O kakvih 5% rasta se priča, može se jedino pričati o tome da li ... prikaži još! će nas Bugarska prestići za godinu ili dvije, te koliko će nam daleko pobjeći ostale tranzicijske zemlje... Za investitore smo poput otoka gubavaca, industrijska proizvodnja i izvoz padaju, troškovi poslovanja i dalje rastu, parafiskalni nameti bujaju itd. Ma kakav rast... Pa pogledajte zadnje "reforme" mirovinskog, to je povratak u komunizam. Reforma zdravstva? Isto tako. ZOR se ne dira nego se diže minimalac... Ma sve krivo, totalno krivo. Ovo malo manipulacije porezima je kap u moru... Svako normalan će pobjeći odavde, nema budućnosti. Može raditi ko konj, država će mu uzimati 75% onoga što zaradi (i više), a na kraju neće imati niti za pristojnu mirovinu...

 • antonelić:

  ako potjeraš najsposobnije poduzetnike van iz hrvatske ( kutle , todorić , mamić ... ) onda niti nema investicijske klime

 • Avatar Foton
  Foton:

  5% i uhljebi na vodecim polozajima? Ne ce ici. Mozda bi trebali probati sposobne i postene za promjenu.