Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPRIKA?

Hoće li Papa kazati mea culpa zbog pedofilije u Crkvi?

papa
Reuters
19.03.2010.
u 12:27

Isprika, kajanje i obnova trebale bi biti tri ključne riječi u pismu Benedikta XVI. irskom kleru i vjernicima koje upućuje zbog skandala pedofilije u irskoj crkvi.

VATIKAN – Isprika, kajanje i obnova trebale bi biti tri ključne riječi u pismu Benedikta XVI. irskom kleru i vjernicima koje upućuje zbog skandala pedofilije u irskoj crkvi. To pismo, koje je Papa potpisao s datumom od 19. ožujka, dakle na Josipovo, na njegov imendan i blagdan svih očeva, namijenjeno je Irskoj i u svim irskim crkvama čitat će se za nedjeljne mise, ali poruka je upućena svim crkvama svijeta, pa i hrvatskoj. 

Slučajeva seksualnog zlostavljanja djece od strane svećenika bilo je ne samo u Irskoj, gdje su vjernici ljuti na biskupe koji su zataškavali slučajeve, nego i u Njemačkoj, Austriji, Australiji, SAD-u, Brazilu i drugdje. Papa, koji je o slučajevima pedofilije razgovarao s irskim, njemačkim i drugim biskupima, ogorčen je, potresen, ali ima i onih koji ga izravno optužuju za prikrivanje slučajeva dok je kao Joseph Ratzinger bio minhenskim nadbiskupom.

- Svećenike pedofile treba izvesti pred redovni građanski sud, a ne samo pred crkveni sud - rekao je pročelnik Kongregacije za za kler kardinal Claudio Hummes u razgovoru za vatikansko glasilo Osservatore Romano. Dakle, Vatikan želi ne samo prevladati, iskorijeniti i sanirati situaciju nastalu pedofilskim slučajevima, nego drži kako svećenike pedofile treba i krivično goniti. U Irskoj bolni događaji vezani za svećenike pedofile pogodili su "prije svega žrtve, ali su i duboko povrijedili srce Crkve", rekao je Hummes. Potrebno je utvrditi odgovornost za toliko zlo i treba "odlučno ići do kraja i zatražiti procese na redovnim sudovima", kazao je Hummes i dodao kako je to potrebno učiniti i zbog imidža svećenika, jer mediji svoje reflektore usmjeruju na te negativne događaje, dok većina svećenika obavlja dobro svoj poziv.

No, slučaj pedofilije u njemačkoj crkvi pogodio je izravno i Papu.

- Sveta Stolica vrlo ozbiljno prati cijeli događaj skandala pedofilije u Njemačkoj - izjavio je šefa ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi. Biskup Regensburga, Gerhard Ludwig Müller, priznao je kako je bilo seksualnog iskorištavanja unutar čuvenog zbora dječaka dok je upravitelj zbora bio brat sadašnjeg pape Benedikta XVI. Georg Ratzinger (86). Biskup Müller napisao je na svojoj internetskoj stranici pismo u kojem kaže kako se želi sve razjasniti i kako je osnovana posebna komisija.

U tom pismu, upućenom roditeljima djece iz zbora u Regensburgu, Müller kaže kako je doznao o "seksualnom iskorištavanju" od 1958. do 1973. Papin brat Georg Ratzinger, koji je izjavio kako nije znao ništa o navodnom seksualnom iskorištavanje djece, bio je na čelu zbora od 1964. do 1993.

Prije nego što je izbio slučaj pedofilije zbora u Regensburgu, otkrio se još jedan slučaj, odnosno smijenjena su dvojica redovnika iz benediktinske opatije Ettal u Bavarskoj, koju je pretresla i njemačka policija i kamo je upućen vatikanski izaslanik. U kapucinskom sjemeništu u Burghausenu u Bavarskoj bilo je seksualnog iskorištavanja trojice mladih učenika 1984. i 1985. godine, kako je izjavio otac Josef Mittermaier, provincijal bavarskih kapucina. Zatim je otkriven slučaj svećenika pedofila u minhenskoj biskupiji, koji je, upravo zbog seksualnog zlostavljanja djece, bio premješten u drugu župu, gdje je nastavio napastvovati djecu. Ima onih koji drže kako je kardinal Ratzinger kao minhenski nadbiskup trebao znati za taj slučaj.

Švicarski teolog Hans Kueng, koji je kazao kako svećenici postaju pedofili i zbog toga što postoji celibat, traži od Benedikta XVI. da u pismu jasno iznese svoj grijeh, mea culpa, za zataškavanje pedofilije u Crkvi. Hoće li papa Ratzinger napisati mea culpa?

Komentara 12

DO
Dolinski
14:06 19.03.2010.

U njemačkoj je od 2005 bilo 210000 prijavljenih slučajeva zlostavljanja, od toga se samo promili odnose na crkvene ustanove (tj njih 94). (izjavio biskup Mixa). Dalje, Njemački policijski psihijatar Hans-Ludwig Kröber utvrdio je da je 36 puta veća vjerojatnost da će dijete biti zlostavljano od strane zaposlenika iz svjetovnih institucija (npr. škole) nego od svećenika. Ali o takvim istraživanjima se uopće ne govori, samo se želi blatit crkvu. Grijesi se svugdje događaju, a ova istraživanja pokazuju da se u crkvi ipak zamjetno rijeđe događaju nego u ostalim (svjetovnim) ustanovama.

OB
-obrisani-
14:53 19.03.2010.

-Ma nije problem ovdje crkva već pojedini svećenici koji se kriju iza institucije i provode svoja mraćna dijela!Pedofiliju i zlostavljanja !Dobro da crkva progovara o tome i dobro je da se ta go vna od takve vrste svećenstva očisti!

OB
-obrisani-
17:10 19.03.2010.

Sa vjerama dosao djavo medju narod a vjernici nikako da ga prepoznaju !! Eto sada neka im djavo objasni da je i to Bozija volja, ko i sve druge vjerske zrtve i patnje za nase spasenje i vjecni zivot u u carstvu nebeskom. /amen !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije