Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glasanje nije upitno

Most i SDP: Nećemo sudjelovati u rušenju kvoruma

Zagreb: Nastavljena 4. sjednica Sabora
Patrik Macek/PIXSELL
19.02.2021.
u 11:13

Kvorum se ne ruši iz hira – kratko, jasno i rezolutno poručio je Peđa Grbin

Hoće li se i danas u podne, kada je na dnevnom redu Sabora glasanje, dogoditi da neće biti kvoruma, što znači da neće biti ni glasanja? Pitanje je to koje se nameće nakon neslužbeno dobivenih informacija da vladajućima danas u Saboru nedostaje jedna zastupnica i jedan, navodno od korone oboljeli zastupnik, pa dio oporbe namjerava napuštanjem sabornice opet srušiti kvorum. Doznavši da ideju rušenja kvoruma navodno predlažu i zagovaraju Dalija Orešković iz Centra i Vesna Vučemilović iz Domovinskog pokreta, pokušali smo to provjeriti kod navedenih zastupnica. 

– Zadatak oporbe nije da čuva i drži kvorum vladajućima. Zadatak oporbe jest da kontrolira vlast i ukazuje na ono što vlast radi loše. Smatram da ova vlast upropaštava državu, kao prvo zbog koruptivnog načina vođenja države, a potom zbog nedostatka vizije, znanja i nespremnosti da Hrvatsku pokrene u smjeru bilo koje strukturne reforme bez koje Hrvatska jednostavno nema šanse profunkcionirati kako treba. Danas vladajući nemaju vlastitu većinu i moj je stav da je za bilo kojeg saborskog oporbenog zastupnika poražavajuće pomagati HDZ-u da ostane na svojoj vladajućoj poziciji. Marijana Puljak i ja, kao zastupnice stranke Centar, nećemo sudjelovati u glasanju, a kako će postupiti drugi oporbeni zastupnici i iz kojih razloga će oni možda sačuvati kvorum, to neka raščiste sami sa sobom, svojom savješću i sa svojim biračkim tijelom – kazala nam je danas Dalija Orešković iz Centra. 

Kada smo je upitali je li točno da je ona inicijatorica i ovog današnjeg rušenja kvoruma te da joj se u tome pridružila i Vesna Vučemilović iz Domovinskog pokreta, Dalija Orešković najprije je izjavila da ne zna kako će u ovoj današnjoj situaciji postupiti Domovinski pokret ili bilo koji drugi saborski zastupnički klub.

– Znam samo da svi zastupnički klubovi imaju istu informaciju koju imam i ja, i o kojoj ste mi vi pitali. Pitanje je samo imaju li vladajući većinu ili nemaju. Zadatak održavanja parlamentarne većine problem je i zadatak te iste većine. Oporba treba imati vlastiti cilj, a taj cilj ne smije biti čuvanje vladajućih od situacije u kojoj bi mogli biti ugroženi, jer to onda nije oporba, to je onda dio vlasti. To da danas nećemo sudjelovati u glasanju naša je odluka, nas u Centru. Nedavno, kada se prvi put srušio kvorum, kada se trebalo glasati o ukidanju obaveznih članarina u HGK, mi smo tada bili inicijatori rušenja kvoruma. No, ovdje se radi o jednom fundamentalnom principu jer Andrej Plenković u takvim i sličnim situacijama vrlo vješto plasira svoje spinove o takozvanoj destruktivnosti oporbe. Time se biračima ugrađuju krivi stavovi o tome čemu oporba zapravo služi, a jedan dio političke scene, bilo iz neznanja bilo iz straha ili nekih drugih razloga, tome podilazi, što smatram opasnim i lošim. Ostali zastupnički klubovi znaju moj stav, znaju ga i ovaj put. Svatko od nas ima svoju savjest i svoju odgovornost. Ja nikoga ne nagovaram, ali ne bježim i ne poričem da smo o tome razgovarali prošli put i da sam ja prošli put sve oporbene klubove pozvala na sastanak vezan uz rušenje kvoruma. Ovaj put nisam nikoga zvala, ali o tome smo razgovarali. Pametnome dosta – kazala nam je Dalija Orešković.

Kako Vesnu Vučemilović nismo mogli dobiti na mobitel, informaciju o sudjelovanju Domovinskog pokreta u rušenju današnjeg kvoruma provjerili smo u toj stranci. Iz Domovinskog pokreta nam poručiše da će zastupnici te stranke danas sudjelovati u glasanju, a da njihova zastupnica Vesna Vučemilović danas nije prisutna u Saboru. 

Kako je za rušenje saborskog kvoruma potrebno ujedinjenje oporbe i njihov masovniji izlazak iz sabornice u trenutku glasanja, pokušali smo provjeriti kako će se u podne ponijeti ostali oporbeni klubovi. 

– Most danas neće rušiti kvorum zato što smo mi konstruktivna stranka koja će uvijek gledati raditi u interesu hrvatskog naroda koji u Saboru i zastupamo. Kada smo se prošli put dignuli i napustili sabornicu prilikom glasanja, tada smo cijeloj hrvatskoj javnosti htjeli pokazati da je micanjem Zakona o HGK iz dnevnog reda glasanja srušena demokracija i Sabor je sveden na cirkus, što nismo htjeli podržati – kazao nam je Mostov Zvonimir Troskot potvrdivši da će Mostovi zastupnici u podne sudjelovati u glasanju. 

A nakon što smo se samo dvadesetak minuta prije glasanja čuli i s predsjednikom SDP-a Peđom Grbinom, moglo se doznati da rušenja kvoruma ipak neće biti jer će i SDP u podne sudjelovati u glasanju. 

– Mi u rušenju kvoruma sudjelovati nećemo. Kvorum se ne ruši iz hira – kratko, jasno i rezolutno poručio je Peđa Grbin. 

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Komentara 27

AC
accusator
11:34 19.02.2021.

Ne kužim logiku... ako su predlagani zakoni loši, zašto rusenjem kvoruma odgađati glasanje? Kvoruma ima, glasanje krene, vladajući nemaju većinu, zakoni se ne izglasaju, traži se povjerenje vladi... vlada pada. Ako su pak zakoni koliko toliko dobri, vjerojatno će se među oporbenjacima naći par ruku da ih podrže. Uostalom, velik dio oporbenih zastupnika izjavljivao je da će podrzati one odluke ili zakone vlade koji vode ka boljitku RH. U protivnom, samo su fkn destruktivci

DU
Deleted user
12:37 19.02.2021.

I vrijeme je da se vidi čija majka crnu vunu prede. Sad se vidi, sad se zna, tko je koga odabra. Most i SDP, HDZ - u čuvaju kvorumt

SP
speed208
11:42 19.02.2021.

pa mora netko biti drugi kriv ...kako bi onaj napuhani sav svoj bijes iskalio na oporbi ili novinarima i kako bi njegova bahatost dosla inace do izrazaja.....anemija izgleda lupa na ego i jezik a u glavi ostavlja prazninu i retoriku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije