Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija HND-a

Vlada: Milanović nije potpisao peticiju protiv sramoćenja!

Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
24.04.2014.
u 15:35

"Vlada RH neće dopustiti da se zakoni zloupotrebljavaju protiv slobode javne riječi", zaključuju iz Službe za odnose s javnošću.

Vladina Služba za odnose s javnošću priopćenjem je izvijestila da se premijer Zoran Milanović nije potpisao na peticiju HND-a kojom se traži izbacivanje kaznenog djela sramoćenja iz zakona, iako se njegovo ime pojavilo među potpisnicima.  

"Vlada i premijer dat će svoj doprinos peticiji tako što će predložiti odgovarajuće izmjene Kaznenog zakona", napisali su iz Vlade i dodali da je Ministarstvo pravosuđa već pokrenulo pripreme za izmjene Kaznenog zakona. "Vlada RH neće dopustiti da se zakoni zloupotrebljavaju protiv slobode javne riječi", zaključuju iz Službe za odnose s javnošću.

"Oštrica usmjerena na novinare"

Hrvatsko novinarsko društvo pokrenulo je peticiju kojom od Vlade i Sabora traže ukidanje djela sramoćenja iz Kaznenog zakona.

Smatraju da je "oštrica" te odredbe "usmjerena ponajprije na novinare, dakle autore novinskih tekstova i medijskih priloga". "To kazneno djelo u društvo uvodi strah i autocenzuru i vraća nas u eru verbalnog delikta", pišu u tekstu peticije iz HND-a.

"Odmazda nad novinarima"

Upozoravaju da kaznenim sudovima djelo sramoćenja "ostavlja golemi prostor arbitrarnosti u prosudbi što jest, a što nije javni interes za javno iznošenje činjenica". "U sudskoj praksi, a posebno u hrvatskim okolnostima u kojima su sudovi “laki na obaraču” u osuđivanju novinara, kazneno djelo sramoćenja prometnut će se u idealno sredstvo za kaznenu represiju i odmazdu nad novinarima", pišu iz HND-a.

Smatraju da to kazneno djelo predstavlja i prijetnju slobodi govora i svih ostalih sudionika javne komunikacije i svakog građanima koji u bilo kojoj prilici, pred svjedocima, iznose tvrdnje koje netko može doživjeti kao sramoćenje. "Zato tražimo najhitnije uklanjanje djela sramoćenja iz Kaznenog zakona, ali i dekriminalizaciju ostalih kaznenih djela iz sfere zaštite časti i ugleda i njihovo prebacivanje u sferu građansko-pravne odgovornosti", zaključuju iz HND-a.

Peticija se može potpisati OVDJE

>>Sramotno je da uopće postoji kazneno djelo 'sramoćenja'. Napokon je to shvatila i Vlada

>>Kazneni će se zakon mijenjati jer guši slobodu javne riječi

Komentara 12

DU
Deleted user
13:43 24.04.2014.

Tko o čemu HDN o poštenju.

KA
kafka
13:27 24.04.2014.

Nije problem u postojanju mogućnosti kažnjavanju za djelo sramoćenja, nego u tome na koji je način ono ugrađeno u naš Kazneni zakon. A ugrađeno je u zakon na način da se kažnjavaju oni koji ukazuju na zlouporabu, nepravilnosti, kriminak, ..... u namjeri zaštite općih i javnih interesa. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Naravno da treba kažnjavati sramoćenje s ciljem nanošenja štete i kada se ne radi o javnom interesu. .

MI
miso
13:29 24.04.2014.

Izbacite ropstvo iz zakona! Danas postoji roblje u Hrvatskoj. Tristo tisuća robova - to su građani s blokiranim računima. Da li je ono uvedno po zakonima ili mimo njih? Ropstvo treba ukinuti u svakom slučaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije