Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HNB: Prigovori na konverziju ne mogu biti riješeni do roka u kojem dužnici moraju odlučiti

Tu je informaciju HNB objavio "ponukan brojnim upitima o primjeni odredbi o konverziji iz Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju i prigovorima potrošača za postupanjem HNB-a" i u njoj objašnjava način na koji je HNB, sukladno važećim propisima, obvezan postupati u nadzoru nad kreditnim institucijama.
18. studenoga 2015. u 19:27 1 komentara 1255 prikaza
HNB
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatska narodna banka (HNB) ni uz primjenu najkraćih zakonskih rokova neće moći završiti nadzor po prigovorima na postupak konverzije kredita u 'švicarcima' u roku u kojem korisnici tih kredita moraju donijeti odluku o prihvaćanju ponude banaka za provođenje konverzije, objavljeno je danas iz HNB-a. 

"Bez obzira obavlja li HNB nadzor na temelju dokumentacije ili izravni nadzor u banci, pa ni uz primjenu najkraćih zakonskih rokova, on ne može biti valjano završen u periodu u kojem dužnici u CHF moraju donijeti odluku o prihvaćanju ponude banaka za provođenje konverzije. Dakle, izmjene i dopune Zakona o potrošačkom kreditiranju ne omogućavaju dužnicima u CHF, koji smatraju da zaprimljene ponude o konverziji njihovih kredita sadrže nezakonite elemente, da svoje odluke o prihvatu ponuđene konverzije vremenski usklade sa zakonskim rokovima okončanja postupanja po prigovorima, koje su već poslali, ili će tek poslati HNB-u. Zato, ukoliko potrošači svoje odluke u vezi s prihvaćanjem konverzije donesu u zakonom propisanom roku, sve eventualne nezakonitosti mogu biti samo naknadno predmet rješenja HNB-a ili odluka sudova", ističe se u informaciji središnje banke o načinu postupanja s prigovorima potrošača vezano uz primjenu izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Tu je informaciju HNB objavio "ponukan brojnim upitima o primjeni odredbi o konverziji iz Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju i prigovorima potrošača za postupanjem HNB-a" i u njoj objašnjava način na koji je HNB, sukladno važećim propisima, obvezan postupati u nadzoru nad kreditnim institucijama.

Iz središnje banke tako objašnjavaju da se postupak supervizije HNB-a, i u slučajevima prigovora na primjene odredbi o konverziji, provodi sukladno Zakonu o kreditnim institucijama i Zakonu o općem upravnom postupku te ima svoje propisane rokove.

"HNB će po završetku nadzora po relevantnim zaprimljenim prigovorima, ukoliko utvrdi da su prava potrošača bila povrijeđena, poduzeti zakonom propisane mjere i rješenjem banci naložiti da ispravi povredu, te da o tome po potrebi obavijesti potrošača", navodi se u informaciji.  

Pritom se navodi kako su sve informacije u vezi s kreditnim institucijama do kojih HNB dođe tijekom supervizije određene kao povjerljive člankom 206. Zakona o kreditnim institucijama. Međutim, kako bi se osiguralo da banke doista postupaju u skladu s eventualno izrečenim mjerama, HNB će pratiti njihovu provedbu kod banaka, najavljuju iz središnje banke. U pogledu sporne odredbe aneksa ugovora o konverziji o učincima mogućeg ukidanja odgovarajućih odredbi Zakona o potrošačkom kreditiranju od strane Ustavnog suda, HNB očekuje da sve banke, koje su uz informaciju o pokrenutom postupku pred Ustavnim sudom, u anekse ugovora unijele i moguće posljedice za dužnike, tu odredbu izostave, zaključuje se u informaciji. Prema izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju banke, koje su stupile na snagu 1. listopada ove godine, banke su u roku od 45 dana od stupanja na snagu, znači do 15. studenoga, korisnicima kredita u 'švicarcima' bile dužne dostaviti izračun konverzije kredita (sa stanjem na 30. rujna 2015.) zajedno s prijedlogom novog ili izmijenjenog ugovora o kreditu, a korisnik kredita koji prihvati konverziju ima rok od 30 dana od dana primitka izračuna da banku obavijesti o prihvaćanju. 

Inače, priopćenje središnje banke u upravno supervizorskom postupku rješavanja prigovora potrošača na primjenu odredbi o konverziji najavljen je nakon jučerašnjeg sastanka ministra financija Borisa Lalovca, ministra pravosuđa Orsata Miljenića i guvernera HNB-a Borisa Vujčića. 

>> Protiv kamata privatnim tužbama 

>> Lalovac: Iznenađen sam bahatošću bankara koji misle da ne postoji nitko osim njih

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • rmd3:

    Bitno da place ide Vučiću aa, zaradi svoju placu ljubitelj banaka.