Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objavili analizu

HNB: Trošak konverzije kredita u švicarcima - oko 8 milijardi kuna

Udruga Franak HNB
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
15.09.2015.
u 19:04

"Trenutačni prijedlog Izmjena i dopuna Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o kreditnim institucijama za banke bi stvorio znatne troškove koji bi smanjili njihovu adekvatnost kapitala", stoji u analizi HNB-a.

Nakon što je Udruga Franak zatražila ostavku guvernera HNB-a Borisa Vujčića i najavila veliki prosvjed, oglasila se i Hrvatska narodna banka.

– Udruga Franak, unatoč spremnosti i otvorenosti Hrvatske narodne banke za dijalog, već nekoliko mjeseci kontinuirano i smišljeno primjenjuje različite oblike pritiska u odnosu na Hrvatsku narodnu banku, od podnošenja prekršajnih i kaznenih prijava te zahtjeva za ostavku do organiziranja prosvjeda ispred zgrade Hrvatske narodne banke – stoji u priopćenju HNB-a.

– Hrvatska narodna banka želi naglasiti da pritisci, neovisno o izvoru i oblicima, nisu i neće ni na koji način utjecati na neovisnost i objektivnost rada HNB-a, što uključuje stručno i cjelovito sagledavanje pojedinih prijedloga i rješenja, kao i njihovih implikacija na cjelokupno gospodarstvo, a time i sve građane Republike Hrvatske, a ne samo na pojedine interesne skupine. Hrvatska narodna banka ne može i neće podlijegati bilo kojim vrstama pritisaka, bez obzira na to dolaze li oni iz politike, bankarskog sektora ili pojedinačnih interesnih skupina, već će se kao i dosad rukovoditi isključivo svojim mandatom koji je definiran Ustavom i zakonom – kažu u HNB-u.

"Troškovi konverzije - 8 milijardi kuna"

HNB je na svojim internetskim stranicama danas objavio i izvješće koje su poslali saborskom Odboru za financije i državni proračun o problematici zaduženja građana kreditima u švicarskim francima i prijedlozima mjera za olakšavanje pozicije dužnika u švicarskim francima.

U tom dokumentu stoji da bi konverzija kredita u švicarskim francima u eurske kredite stajala oko 8 milijardi kuna. "Tako bi trenutačni prijedlog Izmjena i dopuna Zakona o potrošačkom kreditiranju  i Zakona o kreditnim institucijama za  banke stvorio znatne troškove koji bi smanjili njihovu adekvatnost kapitala te generirao gubitke u iznosu od gotovo trogodišnje očekivane dobiti. Od procijenjenog učinka zakonskih izmjena na zarade banaka od 8,0 mlrd. kuna, 5,8 mlrd. HRK odnosi se na trošak jednokratnog otpisa odnosno na ujednačavanje preostale  glavnice CHF i EUR dužnika, 1,8 mlrd. HRK na dodatno umanjivanje anuiteta te još oko 500 mil. HRK za ne-stambene i otkazane kredite", stoji u izvješću HNB-a kojega u cijelosti možete pročitati ispod teksta.

>> Franak: Vujčić se ponaša kao meteorolog, a za pogrešne prognoze ne odgovara nikome

Komentara 46

Avatar imotska115
imotska115
18:33 15.09.2015.

Sad ce Milanovic stavit svoj audi u 6 brziu da promijeni bankovski zakon na sudu i definirati Ustavni poredak, mislim da mu je malo prekasno. Sama polemika je samo pred izbore da nesto lamentira i proba pokazat kako on radi. HNB je u pravu nemogu se zakoni mijenjat bez ustavnog suda.

Avatar KoRIsnik_MS
KoRIsnik_MS
19:01 15.09.2015.

Izbori su a Vlada napada sve, puca ljubav između Milanovića i Vujčića, sve samo da si osiguraju fotelje! Strašno! Nitko ne pita narod kako živi! Pozdrav iz Rijeke!

GU
gustirna
19:38 15.09.2015.

Sve ce to narod platiti a udbasi i crvena mafija sunu pravilu na drzavnom proracunu....da li milojica ima ijedan dan radnog staza u struci i placao porez...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije