Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o prijedlogu zakona

Hebrang: Gdje god se zagrabi u hrvatsku zemlju, izviru kosti

hebrang
PIXSELL
16.06.2010.
u 15:35

Klubovi predlažu da se obilježe stratišta svih nevino ubijenih bez suda nakon 9. svibnja 1945. godine – kazao je Hebrang.

- Gdje god se zagrabi u hrvatsku zemlju, izviru kosti. Hrvatska je jedina postkomunistička zemlja koja ni nakon 65 godina nije odala dužnu počast žrtvama - rekao je Andrija Hebrang predstavljajući pred Odborom za veterane prijedlog zakona o pronalaženju, obilježavanju i održavanju grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugoga svjetskog rata čiji su predlagatelji klubova HDZ-a i HSS-a. 

Naveo je da je u Hrvatskoj 980, a u okolnim zemljama 1500 grobišta koja bi valjalo obilježiti.

- Ured koji bi se time bavio trebao bi osam milijuna kuna godišnje - kazao je Hebrang dodavši da im nije cilj suditi ni utvrđivati počinitelje zločina, nego samo dostojno obilježiti grobišta nevinih žrtava. 

Dodao je da je politički civilizacijski i ljudski nedopustivo da ta grobišta nisu označena. Nakon dviju odgoda odbor se na istu temu danas sastao treći put, no oporbeni članovi ni danas se nisu pojavili na sjednici pa je kvorum osiguran tako da se telefonom pozvalo Ivu Andrića (HDZ), koji je u Sarajevu.

- Odbor je prihvatio predloženi prijedlog zakona, a o njemu će Sabor raspravljati u četvrtak. Prijedlog klubova na tragu rezolucije kojom je Europski parlament osudio komunističke režime i preporučio da se oda priznanje svim žrtvama tog sustava - poručio je Hebrang dodavši kako traže da se utvrde i adekvatno obilježe sve lokacije na kojima su pokopane žrtve komunističkih zločina nakon završetka Drugoga svjetskog rata kao i grobovi pripadnika hrvatske emigracije koje je likvidirala jugoslavenska tajna policija.

Pritom je podsjetio da je Sabor 1991. donio zakon kojim je osnovana Komisija za utvrđivanje žrtava poraća, no ta je komisija ukinuta 2002., za SDP-ove vlasti.

Spomenuti klubovi predlažu da se obilježe stratišta svih nevino ubijenih žrtava bez suđenja nakon 9. svibnja 1945. godine - kazao je Hebrang dodavši da tumačenje Stjepana Mesića da nije riječ o nevinim žrtvama "jer je među njima bilo puno krivih" tako pada u vodu jer su ti ljudi ubijani bez suđenja.

Dodao je da je svaki razoružani vojnik nakon toga datuma postao civilom.

Hebrang se požalio da se SDP već godinu dana nije očitovao o predloženom zakonu, što je Davor Huška (HDZ) zaključio da je "jasno zašto SDP ruši kvorum jer je ta stranka sljednica partije i na neki način indirektno odgovorna za sve što se događalo nakon Drugoga svjetskog rata".

Ključne riječi

Komentara 24

OB
-obrisani-
16:05 16.06.2010.

ko o cemu,baba o ustipcima...daj smisli nesto drugo,neorginalan si i dosadan,moj andrija....

SR
sta_reci
12:59 17.06.2010.

glasam anonimno, imam pravo u svojoj zemlji, ako nam je vec dopusteno komentirati, komentirati anonimno, ako nikoga ne vrijedam i nisam nepristojna .. nikad vam se necu pretplatiti na internet izdanje dok god drzite narod na kratkoj uzdi. zajebite s time .. netrebam spominjati strane forume, sto je kod nas popularno pozivati se na sve strano, ali svi su anonimni .. a vi hocete facebook, pogledajte si jutarnji i njihove komentare, nama ih 1 % od nekadasnjih, zanima me kolko im je pala pretplata, a i vama ce. i neka ..

MI
mikesh
16:04 16.06.2010.

A jadni li ste koalicijo, stavili ste ovog lajbeka da zamuti vodu pa da se pažnja javnosti usmjeri u drugom smjeru, a ustaše i partizani su najbolje područje. Ali kud baš Hebranga, tata Hebrang visoko pozicionirani partijski rukovodilac koji je dao velik doprinos u NOB sigurno nije imao pojma ni o čemu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije