Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skupili kvorum

HDZ skupio kvorum i izglasovao Zakon o ništetnosti pravnih akata

'14.10.2011. Zagreb -  Hrvatski Sabor, 24. sjednica Hrvatskog Sabora na kojoj se nisu pojavili oporbeni zastupnici te su njihova mjesta u saborskim klupama ostala prazna.Predsjednik Sabora Luka Bebic
'Robert Anic/PIXSELL'
21.10.2011.
u 11:37

Željko Jovanović, kojemu je skinut imunitet, ponovio je da je vrh HDZ-a kriminalna organizacija i da je današnje glasovanje u Saboru najbolji dokaz tome

Sabor je danas s nazočnih 77 zastupnika donio oko 40 zakona i odluka, među kojima su i Zakon o ništetnosti te odluka o skidanju zastupničkog imuniteta SDP-ovcu Željku Jovanoviću, a odobrili su i proširenje dnevnog rada tekuće saborske sjednice sa 31 novom točkom.

Iako su odlučili odbaciti izvješće MIP-a koje nije izglasovalo prijedlog HDZ-ovih članova MIP-a da se Jovanoviću skine imunitet po HDZ-ovoj privatnoj tužbi za klevetu i sami mu skinuli imunitet, zastupnici su podržali izvješće MIP-a po kojem se uskraćuje odobrenje za pokretanje postupka pred Općinskim sudom u Vukovaru protiv zastupnika HDZ-a Petra Mlinarića po tužbi vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe zbog klevete.

Kukuriku koalicija odlučila je ne sudjelovati u radu Sabora upravo zbog uvreda koje je Šeks rekao, a kasnije se ispričao, na sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva koje je bilo protiv skidanja imuniteta Jovanoviću i uvođenja verbalnog delikta. SDP je šokiran načinom izglasavanja. Još za vrijeme izglasavanja u Sabor je stigao i Zoran Milanović koji je novinarima rekao:

– Sabor je danas srušen i ovo je mali ustavni udar. Tako nešto nije palo na pamet nikome u posljednjih 20 godina. 

Teško do kvoruma

Željko Jovanović, kojemu je danas vladajuća koalicija naprasno skinula imunitet, opet je ponovio da je vrh HDZ-a kriminalna organizacija i da je današnje glasovanje u Saboru najbolji dokaz tome. Hadezeovci su u početku s teškoćom prebrojavali ruke za kvorum koji im je potreban da dnevni red dopune 31 točkom, a na početak sjednice stiglo je trideset zastupnika. Predsjednik Sabora Luka Bebić na početku zasjedanja pozvao je zastupnike Kukuriku koalicije da se vrate.

Zakon o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Srbije zastupnici su danas izglasovali sa 72 glasa, dok ih je petero bilo suzdržano. U zakon je uvršten i amandman Vlade koji je iznio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković objašnjavajući da pravosudna tijela RH neće postupati po zamolnicama pravosudnih tijela Srbije za pravnu pomoć u kaznenim postupcima ako je postupanje po takvim zamolnicama u suprotnosti s pravnim poretkom Hrvatske i šteti njezinoj suverenosti i sigurnosti te da odluku o postupanju po takvim zamolnicama donosi ministar pravosuđa. Zakon o ništetnosti pratilo je i izglasavanje Deklaracije o nekim pitanjima suradnje pravosudnih tijela Hrvatske i Srbije.

Zakon o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Hrvatske, točnije pripadnicima hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, hrvatske manjine u europskim državama te hrvatskim iseljenicima i njihovim potomcima izglasovan je jednoglasno, što je posebno razveselilo predsjednika Sabora Luku Bebića, ali i ostale zastupnike koji su činjenicu da je zakon prihvaćen sa 77 ruku u zraku pozdravili pljeskom.

Brzinsko glasovanje

Konačni prijedlog zakona o dopuni Zakona o medicinskoj oplodnji kojim će parovi s ozbiljnim problemima začeća dobiti priliku da zamrznu tri i više oplođenih jajnih stanica prihvaćen je većinom od 75 glasova za i dva suzdržana. Zastupnici su izglasovali i paket europskih zakona kao i Deklaraciju o promicanju europskih vrijednosti u Jugoistočnoj Europi koja je dobila svih 77 glasova. U brzinskom glasovanju prihvaćen je i Konačni prijedlog Zakona o pučkom pravobranitelju sa 76 glasova za i jednim suzdržanim, kao i Konačni prijedlog Kaznenog zakona koji je trebao najmanje 77 ruku za i upravo je to i dobio.

Jedino što vladajuća većina danas nije uspjela izglasovati jest izbor predsjednika i članova Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. Nitko od predloženih kandidata nije izabran jer nije dobio većinu, odnosno točno 77 glasova za, a kandidati su dobili sljedeći broj glasova – Siniša Andrijanić 65, Davorka Budimir 2, Mile Ćulumović ni jedan glas, Irena Ćupić ni jedan glas, Dijana Dulibić Vlahov 65, Mirela Fadljević 2, Jozo Jelavić 2, Rajko Kneklin 62, Jadranka Kolarević 1, Željka Kulenović ni jedan, Sanja Lozančić ni jedan, Ivan Matleković 5, Dubravko Ogojić 2, Lovre Pejković 62, Silvio Ratković 1, Dora Rešetar 2, Stipe Vranjković 3, Saša Zebić 1 te Željka Žokalj 1.

Nastavak sjednice Sabora najavljen je za srijedu ujutro, a Sabor bi se trebao raspustiti u petak 28. listopada.

Ključne riječi

Komentara 814

Avatar Relaksacijaa
Relaksacijaa
12:33 21.10.2011.

Luka Bebić Bivši Član CKSKY uspio skupiti sve drugove Bravo

OB
-obrisani-
13:30 21.10.2011.

glasajte za SDP i vratiće JNA

OB
-obrisani-
13:33 21.10.2011.

@ valis \"trebamo hrvatsku ljevicu a ne sd partiju koja proganja domoljube\" --- Koiko vidimo, domoljubi su uvijek nastradavali pod HDZ-ovom vlašću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije