Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napokon vlada

HDZ ipak ima premijera, 
ali - u Bosni i Hercegovini

'bevanda'
''
29.12.2011.
u 20:32

Vjekoslav Bevanda nema afera, nije bogat i ne skida naušnicu, uspomenu iz ratnih dana.

Kandidaturom Vjekoslava Bevande za mandatara Vijeća ministara BiH u četvrtak je i službeno počeo proces provedbe sporazuma šestorice stranačkih lidera o uspostavi izvršne vlasti. Očekuje se da će sva procedura oko imenovanja biti završena tijekom idućeg mjeseca, što znači da bi do kraja siječnja iduće godine Bevanda trebao postati prvi HDZ-ov premijer na čelu bosanskohercegovačke vlade.

Bivši bankar

Njegovo je imenovanje i malo iznenađenje jer su do sada kao glavni kandidati HDZ-a BiH za predsjedatelja Vijeća ministara spominjani utjecajni stranački kadrovi, poput čelnika stranke Dragana Čovića ili bivše predsjednice Federacije BiH i aktualne dopredsjednice HDZ-a BiH Borjane Krišto.

Unutarstranački izbor ipak je pao na pedesetpetogodišnjeg Bevandu koji je relativno kratko u političkim vodama. Ovaj rođeni Mostarac dugo je godina radio u financijskom sektoru, uglavnom u bankama. Političku karijeru počeo je 2007. kada je kao kandidat HDZ-a BiH imenovan za dopremijera i ministra financija Federacije BiH. Četverogodišnji mandat proveo je bez afera, a simpatije javnosti stekao je jasnim i otvorenim upozorenjima da se prekomjerna javna potrošnja mora obuzdati.

Bez nacionalizma

Nevladine organizacije u BiH ocijenile su njegovo ministarstvo najuspješnijim tijekom prošlog mandata. Na posljednjim izborima izabran je za zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, a kroz predizbornu kampanju, kao i ministarski mandat, prošao je bez nacionalističke retorike i politikantstva, koji su tako svojstveni bh političkoj sceni. Bevanda nije ni među bogatijim bh političarima. U imovinskoj kartici iz 2010. godine prijavio je godišnja primanja od oko 45, a njegova supruga oko 30 tisuća eura.

Bevanda je poznat i kao ljubitelj neformalnog oblačenja, pa ga se u Sarajevu izvan radnog vremena često moglo vidjeti sportski odjevenog. Usto, novi bh premijer nosi naušnicu u uhu. Kako je sam ispričao, ona je dio jednog obećanja koje je dao tijekom rata kada se našao u neuobičajenoj situaciji. Mnogi su skloni tvrditi kako Bevandu ne čeka nimalo lak premijerski posao. Zemlja je politički razjedinjena, a ekonomska situacija takva je da zemlji prijeti još jedno snižavanje kreditnog rejtinga. Uostalom, činjenica da će Bosna i Hercegovina ovogodišnji proračun dobiti tek dan i pol prije kraja godine dovoljno govori sama za sebe.

Komentara 23

KA
Katsumoto
20:46 29.12.2011.

možda i on ima neki \"Soko\" ili \"Aluminij \" da skrha u tajkunske ruke ?

Avatar 170619890000
170619890000
21:03 29.12.2011.

\"HDZ ipak ima premijera, 
ali - u Bosni i Hercegovini\" ... opet dobro ... HDZ je Hrvatsku uveo u NATO i EU pa i bosna ima šansa sad kad je naš na čelu vlade ... strava ...

OD
oltar domovine
20:43 29.12.2011.

nije bogat a on i zena imaju godisnji prihod 70 tisuca eura a prosjecna placa u bosni je 250 eura...A gdje zaradi te bosanske markice ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije