Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ispravljena nepravda

HAZU zatvorio vrata Goldsteinu, član napokon postao Žmegač

'06.12.2011.,  Zagreb - Na Hrvatskoj televiziji odrzana je sjednica Programskog vijeca HRT- a . Ivo Goldstein Photo: Davor Visnjic/PIXSELL'
Foto: 'Davor Visnjic/PIXSELL'
1/3
10.05.2012.
u 20:56

Uoči glasanja Goldstein je bio i povod za žestoku polemiku o njegovim povjesničarskim dometima

Nakon izborne skupštine Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održane u četvrtak mnogi su akademici konstatirali da je jedna velika nepravda ispravljena, a druga izbjegnuta. Nakon dugih godina čekanja u statusu dopisnog člana, akademik je konačno postao germanist svjetskog glasa Viktor Žmegač, dok su vrata HAZU-a ostala čvrsto zatvorena za povjesničara i mogućeg hrvatskog veleposlanika u Parizu Ivu Goldsteina.

Goldstein mlađi, poznat po brojnim knjigama o Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu, osvojio je najmanje glasova od svih kandidiranih. Za njega su glasala samo 34 akademika, a trebao je dobiti minimalno 62 glasa od 105 prisutnih.

Goldstein je izazvao i neuobičajeno oštru polemiku. Akademik Josip Pečarić, inače matematičar, optužio ga je da se u svojim radovima koristi poluistinama, a citirao je i brojne autore koji o Goldsteinovim knjigama imaju porazno mišljenje i tvrde da su falsifikati. Osobito je teško zazvučala objeda da je Goldstein u inozemstvu optuživao Hrvate za genocidnost. Na Pečarićev govor je u ime razreda za društvene djelatnosti reagirao Tomislav Raukar što je izazvalo nove polemike među akademicima jer je Raukar pročitao Pečarićevo pismo od 24. i Goldsteinovo pismo od 25. travnja.

- Presedan je da se kandidat za akademika putem pisma obraća akademicima na izbornoj skupštini - rekao je Andrija Kaštelan.

Mnogi su se i zapitali kojim je to putevima Goldstein u samo 24 sata saznao za Pečarićevo protestno pismo u kojem je Goldstein nazvan najboljim hrvatskim povjesničarem jer je "dokazao genocidnost hrvatskog naroda". No, povjesničar Petar Strčić izjavio je da Goldstein ima sve zakonske uvjete za akademski status.

Puno uzbuđenja izazvao je i potpredsjednik HAZU Jakša Barbić spominjući anonimna pisma koja su akademici dobili zbog dva kandidata sa Pravnog fakulteta i to Davora Krapca i Mihajla Dike. I dok je ustavni sudac Krapac dobio potreban broj glasova, Diku je zatekla Goldsteinova sudbina.

Komentara 288

NE
neverane
17:17 12.05.2012.

Admin ne dozvoljava komentare koje njegov list objavljuje ,dapače sve ono što je i navedeno u tekstu,ako se u komentaru ponovi on to briše.Najbolji primjer je Pečarevićevo kritiziranje ovog povjesničara u vezi genocidnosti hrvatskog naroda.Ukoliko netko iz Strasbura čita ove komentare neka zna da Večernjakov admin guši slobode pisanog izražavanja,a ako mu to i smeta,neka ne objavljuje članke koje poslije zabranjuje komentirat.Ponaša se kao najgori komunistički cenzor.Bez da ikoga vrijeđamo,samo iznosimo i komentiramo ono što je Večernjak sam objavio.I ništa više.

PI
pinkec
23:14 12.05.2012.

Goldstein ne pripada ni Zidovskom, niti Hrvatskom narodu, samo sto zivi u Hrvatskoj i od Hrvatske drzave, na koju pljuje i mrzi. Ne znam tko ili sto ga prisiljava da tu zivi? Vjerojatno, negdje drugo, zivio bi od drzavne pomoci ili prosijacio!

OB
-obrisani-
23:20 10.05.2012.

350 tisuca nezaposlenih hrvata, a ovi stari t*****i iz HAZ-U- se medjusobno gotive sa debelim placama za nist .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije