Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HAVC dobio novog ravnatelja: 'Idemo dalje u borbu za filmsku baštinu'

Uz Kragića, u Upravnom odboru HAVC-a su Gabrijela Krmpotić Kos, Ivan Kujundžić, Igor Starčević i Jadranka Hrga.
04. svibnja 2017. u 16:24 0 komentara 972 prikaza
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Upravni odbor Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) jednoglasno je u četvrtak za ravnatelja HAVC-a izabrao povjesničara umjetnosti Daniela Rafaelića, dosadašnjeg vršitelja te dužnosti.

 "HAVC je daleko od toga da može slaviti, sada treba mirno dalje, a ja ću nastaviti raditi transparentno i otvoreno", izjavio je Rafaelić za Hinu, dodavši da će nastaviti s politikom transparentnog kontinuiteta kinematografije.

 "Idemo dalje u borbu za filmsku baštinu, promociju hrvatskog filma, poticanje filmske proizvodnje, koprodukcije", kazao je.

 Po njegovim riječima, kao ravnatelj bit će otvoren svakoj suradnji s Hrvatskim audiovizualnim vijećem, Upravnim odborom, Ministarstvom kulture i filmskim udrugama.

Hrvoje Hribar NOVO VODSTVO Tko će naslijediti Hribara? Ovo su tri kandidata za novog ravnatelja HAVC-a

 "HAVC sada ulazi u novu, nadam se, puno mirniju fazu da možemo normalno funkcionirati", ustvrdio je, izvijestivši kako je sada riješena blokada sustava, a krenule su i dugoočekivane isplate za filmsku proizvodnju.

 Nakon negativnog nalaza Državne revizije Državno odvjetništvo je u HAVC-u napravilo izvide, no još nema informacija o tome kakvi su zaključci.

 "Komunikacija s njima bila je vrlo ugodna i otvorena, dobili su dokumente koje su tražili i na njima je kako će dalje. To je poglavlje sada iza nas", rekao je Rafaelić.

 Smatra da će HAVC ostati javna institucija u kulturi i ovdje je da ostane, no neke stvari koje nisu bile dovoljno dobre u prošlosti će se korigirati, što smatra dobrim putem da postane ponos filmske zajednice.

 Na natječaj za novog ravnatelja HAVC-a, raspisan krajem ožujka nakon što je prethodni ravnatelj Hrvoje Hribar, zbog nepovoljnog nalaza Državne revizije dao ostavku i razriješen dužnosti, prijavili su se još filmski kritičar i redatelj Arsen Oremović te Edib Ahmetašević, snimatelj s Hrvatske televizije.

dejan aćimović DEJAN AĆIMOVIĆ HAVC nas je pet puta odbio. Da sam znao što nas čeka, sumnjam da bih se upuštao u ovaj projekt

 Bruno Kragić, predsjednik Upravnog odbora, izvijestio je kako su se u četvrtak obavili razgovori sa svim kandidatima, te je nakon rasprave na sjednici odlučeno za izbor Rafaelića.

 "Iako su planovi druge dvojice pokazali da imaju niz kvaliteta i zanimljive prijedloge, Rafaelićeva razmišljanja o razvoju HAVC-a i audiovizualne djelatnosti činila su nam se najsuvremenijima, a pokazao je i iznimnu dozu energije za realizaciju svog programa i daljnjeg razvoja HAVC-a", istaknuo je.

 Najavio je da je sada pred HAVC-om usvajanje raznih akata, daljnji postupci prema nalazu revizije, zaokruživanje i provođenje natječaja i odluka, a  vjerojatna je i restrukturacija Centra u smislu promjena Zakona o audiovizualnim djelatnostima.

 Uz Kragića, u Upravnom odboru HAVC-a su Gabrijela Krmpotić Kos, Ivan Kujundžić, Igor Starčević i Jadranka Hrga.

 Ravnatelj HAVC-a imenuje se na četiri godine, a njegove su zadaće da predstavlja i zastupa Centar, organizira i vodi njegov rad te je odgovoran za zakonitost poslovanja.

 Ta dužnost podrazumijeva i poduzimanje pravnih radnji u ime i za račun Centra, predlaganje Statuta i ostalih općih akata Upravnom odboru, odgovornost za provedbu akata i zaključaka Upravnog odbora te drugih tijela HAVC-a.

 Obvezan je i predlagati godišnji plan provedbe Nacionalnog programa promicanja audiovizualnog stvaralaštva te izvršavati odluke o raspodjeli sredstava na temelju Nacionalnog programa zaključivanjem ugovora s korisnikom sredstava.

daniel rafaelić sjednica odbora Daniel Rafaelić v.d. ravnatelja HAVC-a: Loše je kada se kinematografija i kulturnjaci dijele na lijeve i desne. Hribar: Ne bojim se DORH-a Hrvoje Hribar Asocijacija filmaša Nove Europe: 'HAVC je postao svojevrstan lider u regiji. Krenuli su hrabrim putem. Hvala Hrvoju Hribaru' 21.02.2016., Zagreb - U Cineplexxu u Kaptol centru otvoren je 12. Zagreb Dox, medjunarodni festival dokumentarnih filmova. Hrvoje Hribar.  Photo: Davor Visnjic/PIXSELL BITKA ZA KLJUČNU INSTITUCIJU FILMA HAVC izvan kontrole: Kako je curio novac iz ključne institucije hrvatskog filma
Brojanje novaca
STIŽE ZABRANA NA RAZINI UNIJE
Nema više kupnje auta ili stana za ‘keš’, sve će ići preko računa
dr.sc. Mario Bagat
ISTRAŽILI SMO
Zašto je bitno da znate razlike između dopunskog i dodatnog osiguranja
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.