Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBJEGAVAJTE ZAUSTAVNI TRAK

HAC upozorio vozače: Ne pretječite ralice, prilagodite vožnju snježnim uvjetima

Ralice čiste dionicu autoceste Delnice - Oštrovica
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/4
02.12.2020.
u 13:55

HAC je također pozvao vozače da pripreme svoje vozilo za zimske uvjete, da ne kreću na put bez odgovarajuće zimske opreme te da se vozilom ne zaustavljaju na zaustavnom traku i u tunelima zbog postavljanja lanaca, što može završiti kobno, već da se zaustave na odmorištu.

Iz Hrvatskih autocesta (HAC) pozvali su u srijedu vozače da prilagode vožnju snježnim uvjetima na autocestama, posebno ih upozoravajući da ne pretječu ralice ispred kojih je cesta uvijek neočišćena.

"Vozači  nisu ni svjesni koliko je takav pothvat riskantan i opasan za njihovu sigurnost", priopćio je HAC pozivajući vozače da prije kretanja na put provjere stanje na cestama.

Napominju da je autocestu u stanje pune prohodnosti moguće dovesti tek po prestanku padalina.

"Vozači često negoduju da nisu vidjeli ralice. Međutim, kada bi ralica bila vidljiva svakom vozaču, tada bi prometovanje autocestom bilo nemoguće – nastao bi kolaps, kolona ralica", kažu u HAC-u.

VIDEO: Ralice čiste dionicu autoceste Delnice – Oštrovica

Pojašnjavaju da je za vrijeme snježnih padalina uloga zimske službe osigurati prohodnost, što u situacijama snježnih padalina podrazumijeva i određenu količinu snijega na  kolniku.

To svakako ne znači, kažu u HAC-u, da se snijeg ne uklanja odmah s početkom snježnih padalina iako vozači imaju drukčiji privid s obzirom na to da se 10-ak minuta nakon prolaska ralice stvara novi pokrivač koji se čisti u sljedećem ciklusu.

HAC je također pozvao vozače da pripreme svoje vozilo za zimske uvjete, da ne kreću na put bez odgovarajuće zimske opreme te da se vozilom ne zaustavljaju na zaustavnom traku i u tunelima zbog postavljanja lanaca, što može završiti kobno, već da se zaustave na odmorištu.

Vozače pozivaju na oprez i zbog moguće poledice na vijaduktima i izlasku iz tunela.

Stanje na cestama može se provjeriti na mrežnoj stranici www.hac.hr ili www.hak.hr. U slučaju izvanrednih situacija u prometu sve obavijesti šalju se putem prometnog servisa HAK-a pa je u vožnji važno uključiti radioprijamnik i pratiti sustav informiranja o stanju u prometu (RDS).

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnom info telefonu 0800 0422.

VIDEO: Snijeg blokirao Hrvatsku: Potpuni kaos na A1, HAK izdao upozorenje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije