Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prihvatili žalbu

Haag oslobodio Momčila Perišića Matić: Moramo poštovati odluku

Momčilo Perišić (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
Autori: mš/VLM, irk/VLM
28.02.2013.
u 16:06

Godine 2011. proglašen je krivim za pomaganje i podržavanje ubojstava, nehumanih dijela, napada na civile i progona u Sarajevu i Srebrenici, kao i za propust jer kao nadređeni nije kaznio odgovorne za raketiranje Zagreba

Generala Momčila Perišića, koji je 2011. osuđen na 27 godina zatvora, žalbeno vijeće Haaškog suda danas je oslobodilo, pišu srpski mediji.

Perišić, bivši načelnik generalštaba Vojske Jugoslavije prije je proglašen krivim za pomaganje i podržavanje ubojstava, nehumanih dijela, napada na civile i progona u Sarajevu i Srebrenici, u razdoblju od kolovoza 1993. do studenog 1995., kao i za propust jer kao nadređeni nije kaznio odgovorne za raketiranje Zagreba u svibnju 1995. godine. 

Ta prvostupanjska presuda donesena je većinom glasova tročlanog sudskog vijeća koje su činili Michele Picard iz Francuske, Pedro David iz Argentine i Bakone Moloto iz Južnoafričke Republike, koji se zalagao za njegovo oslobađanje.

Žalbeno vijeće u četvrtak je poništilo osuđujuću prvostupanjsku presudu. Ova odluka je konačna, a Haaški sud naredio je da bivši general JNA odmah bude pušten na slobodu.

U žalbi koju je podnijela na presudu, Perišićeva obrana kao jedan od ključnih argumenata navela je tvrdnju suca Molotoa da vođenje rata nije zločin.

Perišić je u Haagu proveo 8 godina. Dobrovoljno se predao Haaškom sudu 2005. godine, a u svom pojavljivanju pred sudom tvrdio je da nije kriv. Njegovo suđenje počelo je 2008. godine. 

Presudu je komentirao ministar branitelja Predrag Matić.

– Moramo vjerovati odlukama Haaškoga suda čak i onda kada se osobno s presudama ne slažemo. No slagali se mi osobno ili ne s nekom presudom, kao poštovatelji prava poštujemo i presudu Haaškog suda – rekao je Predrag Matić. 

Hrvatska narodna stranka poštuje međunarodne institucije i njihove odluke i onda kada smatramo da pravda njima nije zadovoljena - komentar je HNS-a na haašku presudu Momčilu Perišiću.

>> Bivši časnik JNA Momčilo Perišić uložio žalbu na presudu u Haagu

Ključne riječi

Komentara 44

TU
tus
17:44 28.02.2013.

SRAMOTA.... u prvostupanjskoj je presudi dobio samo tri manje od GOTOVINE,a sad ga pustaju,uz obrazlozenje da nije imao "efektnu"moc zapovjedanja nad vojnicima koji su granatirali Zagreb i Sarajevo,bezveze,pa tko jr onda odgovoran za namjerno granatiranje CIVILA.....

PA
Papiga
10:39 01.03.2013.

Sta zamjeriti profesionalnom vojniku?

FO
fonyod
17:41 28.02.2013.

veceras je nasa festa aaaaaaaaaaaaaaaa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije