Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOKALNI IZBORI

Bitka za Zagreb postaje sve napetija: Gužva na desnici zbog Škore. Što to znači za ljevicu?

kandidati za gradonačelnika Zagreba
Foto: PIXSELL
1/3
05.03.2021.
u 09:53

Ljevica uvjerena da im ovo ide naruku, više kandidata na desnici znači i rasap glasova

Izvjesni ulazak Miroslava Škore u utrku za gradonačelnika Zagreb dodatno komplicira izbornu situaciju u glavnom gradu. Tristo tisuća stanovnika metropole redovna je izlaznost na lokalnim izborima, a sto tisuća u prvom krugu te oko 150 u drugom biračko je tijelo pokojnog gradonačelnika Milana Bandića. Svjetonazorskog pravila među onima koji su glas davali upravo njemu nema, ali politički analitičari već su se složili kako će se borba za Bandićeve birače voditi upravo na desnici, gdje je Škoro otežao situaciju Vesni Škare Ožbolt, Zvonimiru Troskotu i Davoru Filipoviću.

Treba mu nova vidljivost

A ako se u utrku za gradonačelnika sa svojim kandidatom uključi i netko iz Stranke rada i solidarnosti 365 Milan Bandić, ta će gužva biti i veća. Stručnjakinja za političku komunikaciju Ankica Mamić kaže kako je ulazak Škore u utrku pragmatična odluka jer mu je stranka nakon parlamentarnih izbora počela stagnirati i treba mu nova vidljivost. Kaže kako je Škoro dobio golem broj glasova u Zagrebu na predsjedničkim izborima i kako ima veliku prednost što je poznat čovjek.

– Na desnici jest gužva, ali mislim da Škoro ima najveću šansu skupiti najviše Bandićevih glasova – kaže Mamić. Ipak, kada se pita same kandidate od centra nadesno, većih promjena ne očekuju.

– Ulazak Škore u bitku našu strategiju ne mijenja jer smo je postavili još nakon parlamentarnih izbora. Vraćamo se na izvorište i na lokalnim izborima ćemo igrati važnu ulogu. To znači i dalje rad na terenu te sa stručnjacima s kojima pokušavamo naći optimalna rješenja za Zagreb. Želimo efikasnim upravljanjem vratiti grad građanima – kaže Zvonimir Troskot iz Mosta te dodaje da njegova stranka ima najbolji program, najbolje stručnjake i najboljeg kandidata. Što se Bandićeva biračkog tijela tiče, odnosno činjenice da bi dio njega mogao preuzeti Domovinski pokret, Troskot kaže da računa “na one koji žele promjenu”.

– Nakon što je mjesecima skupljao hrabrost da se kandidira, a najavio je da hoće tek nakon što se osobno uvjerio da je Bandić pokopan, Škoro će dobiti etiketu najhrabrijeg političara u Hrvatskoj. Nitko nije bio toliko hrabar ići po treći poraz, a očito mu nije bila dovoljna jedna adventska kućica, treba ih pet, šest, deset, kao ni da naplaćuje najskuplje parkiranje kod bolnice, treba mu cijeli grad – govori pak HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Davor Filipović pa dodaje da on građanima nudi novi model upravljanja gradom koji će počivati na odgovornom upravljanju financijama, transparentnoj obnovi i kapitalnim projektima. I oporbu će, kaže, uključiti u javne nabave. A na čije glasove računa?

– Na sve, osim ljevice i ekstremne ljevice. Zagrebu treba novi model upravljanja, a Škoro i slični načini ostat će u prošlosti, gdje i trebaju biti – kaže Filipović.

Je li se zaista čekala smrt Milana Bandića za objavu kandidature, komentirala je Škorina sestra i saborska zastupnica Domovinskog pokreta Vesna Vučemilović.

– Koliko ja pratim izjave Miroslava Škore, od kraja parlamentarnih izbora on decidirano nije rekao da u utrku za Zagreb neće ići, kao ni da će ići. Ostavio je tu opciju otvorenom, a ovaj razvoj događanja, prerana smrt g. Bandića, nije niti će utjecati na njegovu odluku – rekla je V. Vučemilović. Da upravo Škoru velik dio Bandićevih glasača prepoznaje kao “čovjeka kontinuiteta i onog koji će omogućiti da se radi kao što se dosad radilo”, zaključio je jučer Davor Nađi, kandidat Fokusa za gradonačelnika.

Ostavinska rasprava

– Ulaskom Škore u kampanju produžuje se lista kandidata koji pokušavaju biti novi Bandić i koji se ponašaju da je sve ovo samo ostavinska rasprava za njegove birače – rekao je Nađi.

Rasplet događaja i ulazak Škore u utrku za Zagreb s posebnom se pozornošću prati i na ljevici, gdje su uvjereni da im nove okolnosti idu naruku jer više kandidata na desnici znači i veći rasap glasova među njima, od čega bi u konačnici upravo dva kandidata od centra nalijevo – Tomislav Tomašević iz Možemo i Joško Klisović iz SDP–a – mogli imati koristi. U SDP-u čak ne isključuju opciju da se u drugom krugu lokalnih izbora, zbog novonastalih okolnosti, i ako se tako glasovi podijele, nađu čak i oba kandidata ljevice.

VIDEO Na Dan žena otkrivamo sve

Komentara 64

Avatar 0svetnik Ernesta Fulira
0svetnik Ernesta Fulira
10:04 05.03.2021.

Gužva ? Koja gužva ? Pa gužva je na ljevici... Klisovich, Tomashevich, Filipovich...

QU
Quick
10:02 05.03.2021.

Budimo realni Miroslav jedini ima potrebno za pobjediti udruzenu ljevicu i kvazidesnicu,kao sto je bilo i za predsjedničke izbore..

Avatar Udruga_Briselskih_Anemicara
Udruga_Briselskih_Anemicara
10:20 05.03.2021.

Gledam u sliku i ja vidim samo jednog kandidata desnice, ne vidim gdje je guzva?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije