Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPEKTAKULARNI PRIZORI

Gusarska bitka iz 13. stoljeća uprizorena u omiškoj gradskoj luci

Rekonstrukcija gusarske bitke iz 13. stoljeća u Omišu
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/26
18.08.2019.
u 22:38

To je 13. godina da se u omiškoj gradskoj luci oživljava bitka iz 13. stoljeća.

Rekonstruirana gusarska bitka iz 13. stoljeća, između omiških gusara predvođenih knezom Malduhom Kačićem i Mlečana koje je vodio zapovjednik flote Akoncije, uprizorena je u nedjelju navečer u gradskoj luci u Omišu gdje je spektakularne prizore u kojoj su omiški gusari pobijedili Mlečane, promatralo više od deset tisuća posjetitelja.

To je 13. godina da se u omiškoj gradskoj luci oživljava bitka iz 13. stoljeća. U uprizorenju bitke sudjelovalo je više od stotinu članova povijesne skupine »Omiških gusara« te »Dubrovačkih trombunjera«, »Kliških uskoka« i viteškog društva »Kumpanija« iz Blata na Korčuli,  "Župskih Gospara i Gusara" iz Župe Dubrovačke i Društva Poljičana Sveti  Juraj.

U pomorskoj bitki veliki mletački brod kreće prema Omišu, ali ga  omiški gusarski leuti napadaju s vanjske strane mula prema Cetini,nakon čega bježe mameći mletački brod u središte gradske luke,  gdje mletački brod pritišće omiške gusare prema dnu luke. Istovremeno kreću druga tri leuta i nasrću na mletački brod kako bi  pomogli ostalim gusarskim leutima. Mletački je brod tad okružen sa šest brodova i počinje gusarska bitka.

Omiški gusari s leuta  pucaju prema Mlečanima, a zatim slijedi mačevanje između gusara i Mlečana.  Mlečani ističu bijelu zastavu na svojem brodu kao znak predaje, a gusari svoj simbol - Omiški grb kao znak pobjede.

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

 Tako su omiški gusari, pod vodstvom kneza Malduha Kačića pobijedili brojčano nadmoćnijeg mletačkog neprijatelja. Zarobljeni mletački zapovjednik Akoncije spasio je život otkupninom, odnosno predajući Omišanima škrinju s blagom, obvezao se da će ubuduće zlatnicima plaćati prolaz Bračkim kanalom.

 Uprizorenje pomorske bitke pratio je prijenos voditelja preko razglasa na hrvatskom i engleskom jeziku uz poruke kako je zahvaljujući Omiškim gusarima  "Hrvatsko more ostalo hrvatsko."

 Državni tajnik u Ministarstvu turizma  Tonči Glavina je izjavio kako je uprizorenje Gusarske bitke u Omišu jedna od najvažnijih manifestacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

 "Ta manifestacija ispunjava svoj cilj jer na zabavan način prikazuje dio naše povijesti i izvorni način života kojeg baštinim što gosti cijene i dolaze na nju," rekao je Glavina.

Organizator Gusarske bitke u Omišu Joško Stella ističe da se ta manifestacija razvila u prepoznatljiv turistički brend Omiša.

"Mnogi turisti  iz inozemstva ciljano dolaze na ovu manifestaciju koja se svake godine organizira na isti  datum - 18. kolovoza," rekao je Stella.

Rekonstrukcija gusarske bitke iz 13. stoljeća u Omišu
1/26
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije