Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJE U SABORU

Grmoja: Uozbiljite se, Hrvatska mora imati Oružane snage; Pavić: Banožićeve izjave su nedopustive

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
11.03.2022.
u 15:33

Nije se smjelo dopustiti ta da letjelica dođe iznad glavnog grada Hrvatske, no pitanje je jesmo li uopće imali mogućnost reakcije, kazao je Grmoja

Zastupnik iz Kluba Socijademokrata Željko Pavić rekao je u petak u Saboru da su izjave ministra obrane Marija Banožića o padu vojne bezposadne letjelice noćas na zagrebačkom Jarunu, nedopustive i da izazivaju paniku i nesigurnost.   

U raspravi slobodnim govorima Pavić je ustvrdio kako je nedopustivo da ministar obrane 'nije dopustio načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiralu Robertu Hranju odgovoriti na neka novinarska pitanja'.

Na Banožićevu ocjenu kako nije ugrožen Sustav domovinske sigurnosti, da se za svega nekoliko minuta prepoznalo o kojoj se letjelici riječ i da su njezin let pratili od državne granice s Mađarskom, Pavić je reagirao protupitanjem - imaju li radari domet samo do granice? 

Komentirao je i izjavu da smo imali sreće što nije bilo žrtava i što letjelica nije pogodila zgradu. 

"Hoće li tako biti i u slučaju da dolete rakete pa ćemo ih pratiti tek od državne granice i onda ćemo se pomoliti da ne  padnu na naseljeno područje, a ako se to ipak dogodi, onda će reći kako nismo imali sreće", upitao je Željko Pavić.

VIDEO Vijeće za nacionalnu sigurnost: Letjelica je iz Mađarske stigla brzinom od 700 km/h na visini od 1300 m

"Ako imamo probleme sa protuzračnom obranom na koje je upozorio i predsjednik Republike", dodao je, "onda ih trebamo rješavati, posebice kad se radi o sigurnosti građana i države. Ne možemo si dopustiti da se uzdamo u sreću ako nas netko napadne", poručio je Pavić.

Upitao je i 'što su radile sve te snage NATO-a da nisu presrele i srušile ranije letjelicu na nenaseljenom području koja je preletjela 1000 kilometara'. Stoga je apelirao na Vladu RH da nešto poduzme čim prije.

Mostov zastupnik Nikola Grmoja rekao je da još uvijek nemamo sve informacije, ali, ocijenio je, imamo kontradiktorne izjave ključnih ljudi Ministarstva obrane i zašto se ništa nije poduzeto.

"Nije se smjelo dopustiti ta da letjelica dođe iznad glavnog grada Hrvatske, no pitanje je jesmo li uopće imali mogućnost reakcije. Pitanje je i imamo li protuzračnu obranu, jer znamo da onu srednjeg i velikog dometa nemamo, kraćeg dometa nešto imamo, ali se godinama u nju nije ulagalo i pitanje je koliko je funkcionalna", rekao je Grmoja.

Pozvao je cjelokupnu javnost i sve političke aktere, posebno na ljevici, da 'konačno shvate kako ulaganje u Oružane snage i protuzračnu obranu nije pitanje militarizacije društva i zazivanje ratnih sukoba'. Već naprotiv, dodao je, to je ulaganje u sigurnost kako bismo izbjegli moguće oružane sukobe i kako bi hrvatski građani bili sigurni.

Ni jedna ozbiljna država koja drži do sebe ne zanemaruje taj aspekt. Prestanite više s lažnom moralnom dilemom (dječji) vrtići ili vojska, jer nam je oboje potrebno, kazao je Grmoja.

Uozbiljite se konačno, jer Hrvatska mora imati Oružane snage kako bi naša djeca u vrtićima bila sigurna kao i svi građani RH. To je odgovorna i suverena politika, Hrvatska jest članica NATO-a, ali treba imati Oružane snage, poručio je Grmoja. 

>> VIDEO Ukrajinsko veleposlanstvo o padu letjelice: Ne komentiramo to

Komentara 5

RO
ronyday
16:00 11.03.2022.

Banožić jer rekao ono što je jasno svakom normalnom stanovniku Hrvatske , osim bagre poput gemoje , pavića ili slučajnog štetočine koji je sramotio izjavu Plenkovića da naša vojska treba biti pripravna. Ovo je samo dokaz da je Plenković kao i uvijek u pravu.

MU
Muzakus
08:11 12.03.2022.

Kakva obrana protiv ovakvih projektila, imamo rakete sa ramena dosega tri kilometra, sustav obrane iz Domovinskog rata. Raketni stit košta, izuzetno...

AN
ante555
08:02 12.03.2022.

Kome je bitno sto je grmoja rekao, lik samo lupeta da se cuje da je tu, iritirajuci lik

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije