Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štura reakcija saveza

NATO-u je trebalo šest sati da sroči prvu reakciju. Evo što su nam odgovorili o padu letjelice u Zagrebu

Policija proširila potragu vezano uz pad letjelice i na savski nasip
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/11
11.03.2022.
u 14:09

U četvrtak oko 23 sata u Zagrebu se srušila bespilotna letjelica ruske proizvodnje. Ona je u naš prostor ušla u 22:57 sati iz Mađarske te je brzinom od 700 km/h letjela sedam minuta

Šest sati nakon što smo im postavili pitanje o padu vojne besposadne letjelice sinoć u Zagrebu, iz sjedišta NATO-a u Bruxellesu stigla je prva reakcija, vrlo štura i sročena tako kao da više skriva nego što otkriva.

– NATO-ova integrirana zračna i raketna obrana pratila je put letenja objekta koji se na kraju srušio u Zagrebu. Hrvatske vlasti najavile su da istražuju incident – rekao je uime NATO-a dužnosnik saveza. 

Podsjetimo, u četvrtak oko 23 sata u Zagrebu se srušila bespilotna letjelica ruske proizvodnje. Ona je u naš prostor ušla u 22:57 sati iz Mađarske te je brzinom od 700 km/h letjela sedam minuta. Nakon pada u Zagrebu ostavila je veliki krater.

– Prema saznanjima koja imamo, riječ je o letjelici ruske proizvodnje. Ne znamo je li bila u posjedu ruske ili ukrajinske vojske. U hrvatski zračni prostor došla je iz smjera Mađarske, a prema riječima premijera Orbana u Mađarsku je došla iz smjera Rumunjske – rekao je ranije premijer Andrej Plenković u izjavi na ulasku na summit EU u francuskom Versaillesu i dodao kako je kontaktirana ukrajinska strana s ciljem da se provjeri ima li kakva saznanja o događaju.

– Riječ je o ozbiljnom incidentu i tako ga tretiramo. Istraga je u tijeku. Građane pozivam da ostanu mirni. Procjenjujemo da ovo nije usmjereno protiv Hrvatske. Riječ je o incidentu, a proceduralne stvari moramo vidjeti. Ta letjelica veličine je aviona i nije srušena, očito, od Ukrajine do Zagreba – kazao je predsjednik Zoran Milanović i dodao da su radari detektirali letjelicu, ali i da se u kratkom roku ništa nije moglo napraviti. 

– Nad njom je izgubljena kontrola, iz regije nije, svi sjede i miruju. Kako je moguće da jedna nesofisticirana letjelica provede više od sat vremena iznad članice NATO-a i da nitko to ne primjećuje? – upitao je Milanović.

>> VIDEO Vijeće za nacionalnu sigurnost: Letjelica je iz Mađarske stigla brzinom od 700 km/h na visini od 1300 m

Komentara 103

Avatar Zavratnica
Zavratnica
14:27 11.03.2022.

Vojni dron koji leti 1000 km i pada na Zagreb je usmjeren protiv Tanzanije.

KI
kiselovrhnje
14:46 11.03.2022.

Valjda je sada nesto doslo do glave ovima sto govore da smo mi u NATO-u pa da nemamo sto brinuti. Zabrinutost je na nivou kao da je palo u sred Jadrana, a ne u naseljeno podrucje u glavnom gradu.

ST
stefj
14:36 11.03.2022.

NATO kišobran... Baš...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije