Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Hajduković: Vojni rok je zastario, paradigma ratovanja se promijenila. Nama su potrebne tri stvari

Zagreb: Predsjednik saborskog kluba Socijaldemokrata Domagoj Hajduković
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
11.03.2022.
u 14:52

Trebamo educirati javnost o postupanju u slučaju ugroza, to smo imali u prošloj državi, ali naravno sada u nekom drugom obliku, kazao je

Domagoj Hajduković, zastupnik u saborskom klubu Socijaldemokrata i predsjednik Odbora za europske poslove, današnji je gost u studiju emisije Večernji TV. 

Teme razgovora bio je pad bespilotne letjelice, njegovog otvorenog pisma upućenog Andreju Plenkoviću, kao i uvođenje vojnog roka u Hrvatskoj. 

Emisiju moderira Petra Maretić Žonja. 

Kako komentirate jučerašnji incident kada je pala bespilotna letjelica u Zagrebu?

- Ovo je još uvijek jednadžba sa svim nepoznanicama. Ono što možemo reći je da dolaze iz Ukrajine. To je stara tehnologija, nakon uzlijetanja više nema komunikacije s onima koji su je poslali. Ako je bila pod kontrolom NATO-a, kako oni navode, možda su izračunali putanju i vidjeli da opasnosti nema. Morate imati na umu da je prošla i kroz prostore koji nisu u ratu. Možda bi neko invazivno rušenje letjelice imalo puno veće posljedice nego da ju se pustilo da padne kako je pala. Volio bih reći da Hrvatska je sigurna zemlja, no ono što je nepoznanica to što je skoro sat vremena letjela kroz Mađarsku. Vidjet ćemo što će istraga pokazati.

Član ste nekoliko saborskih odbora. Hoćete li tražiti da vas se izvijesti o tome što se dogodilo?

- Apsolutno. Danas su i kolege iz drugih klubova izrazili želju biti informiraniji. Po mojim informacijama, Agencija za istraživanje zrakoplovnih nesreća je na terenu, a ugroza zasad nema. Moramo znati je li NATO komunicirao s nama, još je prerano govoriti. 

Mislite li da bi se trebao uvesti vojni rok i da on bude obavezan za sve? 

- Vojni rok je suspendiran, a ne ukinut. Mislim da su vojni rok i slični koncepti stvar prošlosti jer to protječe iz nekih drugih vremena, paradigma se promijenila. Armenija je podlegla drugim tehnološkim dostignućima poput dronova. Nama je potrebna profesionalna dobro opremljena vojska, rezerva koja se sastoji od ljudi koji se žele dobrovoljno prijaviti te civilna zaštita. Trebamo educirati javnost o postupanju u slučaju ugroza, to smo imali u prošloj državi, ali naravno sada u nekom drugom obliku. Što se tiče stimulacija, to je nešto o čemu moramo razgovarati. Nažalost, mislili smo da je 21. stoljeće vrijeme kada ratova neće biti, ali evo zadnji događaj to demantira. Moramo zbog toga biti spremni. Broj ročnika drastično opada, ali inače je taj koncept narodne vojske zastario. 

Poslali ste otvoreno pismo Plenkoviću da dobro razmisli o zabrani izvoza žita. 

- Naišao sam odmah na kritike, rekao sam da ozbiljno razmisli o izvozu žita. Izjave koje smo slušali o robnim zalihama ne ulijevaju povjerenje, a mi ne možemo doći do podataka. To se navodi kao državna tajna, i to je djelomično razumljivo, no mi moramo znati koje su količine na stanju. Ono što me brine je upravo loša agrometeorološka prognoza, dakle malo vlage i kiše imamo prognozirano za ovu godinu. Uvjeti se mogu promijeniti, ali moramo se iz predostrožnosti ponašati kao da će biti najgore. Eksplozija cijena je već krenula, mi jesmo djelom samodostatni, ali opet imamo probleme. 

- Moramo se odgovorno ponašati. Moramo imati količine barem za godinu dana, a moramo i budno pratiti agrometeorološku situaciju u Hrvatskoj, ali i EU. Cijene već jesu otišle u nebo zbog Ukrajine i Rusije. I da završi rat, ovo ljeto im je propalo. 

SDP-ova Biljana Borzan je spomenula kako bi sankcije mogle dovesti do toga da će se voziti na par-nepar kao nekad. Mislite li da je to moguće?

- Mislim da to toga neće doći. Nije Rusija jedina koja ima neke resurse, vidjet ćemo kako će to sve cjenovno utjecati. Moramo razmisliti bolje o obnovljivim izvorima energije, to je nešto što Europu čeka u budućnosti. EU se previše oslanjala na Rusiju, a ovo je prilika da postanemo samodostatni. 

>> VIDEO Ukrajinsko veleposlanstvo o padu letjelice: Ne komentiramo to

Komentara 35

IV
Ivanbarak
15:58 11.03.2022.

Sramotno je da u ovakoj teškoj situaciji vi ugošćujete ovake "stručnjake"

VK
Vk
15:32 11.03.2022.

I gosp. Uturuguz postao vojni savjetnik. Nema dalje, gasi sve

RO
romobil
06:13 12.03.2022.

Paradigma se promijenila?....Ratovati ćemo valjda letećim robotima u hyperspaceu. Teško onome koga ti budeš branio....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije