Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUMMIT EURA

Grčkoj otpis 20 % pa reprogram ostatka duga?

George Papandreou
AFP
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
21.07.2011.
u 15:25

Atena bi, nakon isteka sadašnje pomoći od 110 milijarda eura 2013. godine, još jednom dobila toliki iznos

Djelomični bankrot Grčke, odnosno otpis 20 posto njezina duga, uza sudjelovanje privatnoga sektora u njezinu spašavanju bilo kroz dobrovoljni otkup njezinih obveznica, bilo kroza zamjenu dospjelih obveznica novima koje bi dospjele na naplatu tek za 30 godina (tzv. rollover, odnosno reprogramiranje duga), bilo kroza zamjenu grčkih obveznica koje imaju u portfelju novim vrijednosnicama kakvoće AAA koje bi izdao Europski fond za novčarsku postojanost (EFSF) – što bi de facto bile euroobveznice – dok bi EFSF na sekundarnome tržištu otkupljivao grčki dug, a novac Grčkoj posuđivao uz kamatu od samo 3,5 umjesto dosadašnjih 5,5 pa 4,5 posto čini se, dok summit euroskupine još traje, kao najizglednije rješenje za spas Grčke od dužničke krize. Uz to, Atena bi, po isteku sadašnje europske i MMF-ove pomoći od 110 milijarda eura 2013. godine, dobila  još jednom toliki iznos.

Sve su se to navodno u noći na četvrtak u Belinu dogovorili njemačka savezna kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet, a u četvrtak ujutro na sastanku s Merkel i Sarkozyjem to je navodno prihvatio grčki premijer Giorgios Papandreou. Predsjednik euroskupine Jean-Claude Juncker izjavio je da bi se na summitu mogla donijeti politička odluka, koja bi se potom tehnički razradila na nižim razinama u Vijeću EU.

Komentara 10

MA
marinkomarinko
15:40 21.07.2011.

grci su genijalci

RE
@rea
15:58 21.07.2011.

Europski fond za novčarsku postojanost (EFSF) ______________________ Valjda za \"financijsku stabilnost\". Kakvi su to izvrnuti prijevodi ?

MA
marinkomarinko
15:41 21.07.2011.

troši miki plaća drugi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije