Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
usporavanje pritiska

Grčka privremeno zaustavila prijevoz migranata s otoka do kopna

migranti
Foto: Reuters/PIXSELL
26.02.2016.
u 12:11

"Moramo usporiti priljev zbog uskog grla koje je nastalo na kopnu", rekao je ministar za pomorski prijevoz Thororis Dritsas za TV Skai, piše agencija DPA.

Grčke vlasti pozvale su u petak brodare da privremeno prekinu prijevoz migranata i izbjeglica s otoka u Egejskom moru na kopno u sklopu mjera za usporavanje migrantskog pritiska na granici s Makedonijom.

"Moramo usporiti priljev zbog uskog grla koje je nastalo na kopnu", rekao je ministar za pomorski prijevoz Thororis Dritsas za TV Skai, piše agencija DPA. 

Grčke vlasti objavile su da će i brodovi koje su same zakupile za prijevoz migranata mirovati nekoliko dana, javlja Reuters. Smanjuje se prodaja karata za trajekte kojih će mnogo manje biti poslano na otoke gdje na prijevoz čekaju migranti stigli preko Turske u bijegu od rata na Bliskom istoku.

Kako bi se smanjio pritisak na otoke, migranti će biti privremeno smješteni na samim trajektima usidrenima u lukama otoka Lesobs, Chios i Samos. Prema podacima grčkih vlasti, 20.000 migranata je u Grčkoj, a 4000 čeka na granici. 

Usko grlo nastalo je na granici s Makedonijom pošto su zemlje na takozvanoj balkanskoj ruti - Makedonija, Srbija, Hrvatska, Slovenija i Austrija,  pooštrile mjere kontrole i kriterije za propuštanje izbjeglica i migranata čime su razljutile Grčku. 

Migranti koji su stigli na kopno svejedno nastavljaju put kroz Grčku prema sjeveru izbjegavajući pretrpane izbjegličke centre u nadi da će uspjeti prijeći granici i nastaviti put prema bogatim zemljama Europske unije. 

Čak se i Sirijcima i Iračanima, koji dolaze iz zemalja pogođenih ratom, usporava pristup u EU zbog pooštrenih mjera, a Afganistance, drugu najveću skupinu nakon Sirijaca, makedonske vlasti ne puštaju preko granice.

>> Na vratima EU novih je milijun migranata

Komentara 4

Avatar Ohjooj
Ohjooj
12:33 26.02.2016.

"Grčke vlasti objavile su da će i brodovi koje su same zakupile za prijevoz migranata" - Grčka je zakupila brodove za prijevoz migranata?! Očito da je prebacivanje izbjeglica bio unosan posao. Nisu to mogli ranije usporiti? Sad neka im svi ostanu!

SN
snajper
12:44 26.02.2016.

nije samo turska ucjenjivala EU trazeci novac i kojekakve ustupke. Sada vidimo da je i grcka organizirano svercala izbjeglice i sopala evropu sa sto vise i brzim prilivom izbjeglica. Podrzavam makedoniju u zaustavljanju prihvata izbjeglica. Sada se naziru obrisi postojanjaja SPECIJALNOG RATA kako Turske i Grcke tako vjerojatno i Sirije i Rusije protiv Europe. Zasto Risija nije primila dio izbjeglih. Pa njima ljudi nedostaje ko kruha. Za 20 - 30 godina nece imat dovoljno stanovnika da obrani svoj tetitorij

ZL
zlatnirat
12:40 26.02.2016.

Grcka sa svojim tajnim saveznicima rus i srb zaradivala silne milijune od EU na izbjeglicama i sad kad se novac usmjerava prema turskoj hvata ih panika pa povlace svog ambasadora iz Beca kao iz protesta sto je EU rekla dosta lopovluka, samo kontrolirani ulaz, mozda dobrovoljno izadu iz EU i pridrze se krimu i rus?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije