Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osigurala isplat 2 mlrd eura

Grčka prihvatila reformski zakon u zamjenu za nastavak pomoći

tsipras
Foto: Reuters/PIXSELL
19.11.2015.
u 23:05

Upravo 153 glasa bilo je potrebno da prođe zakon kojim se uređuju porezna dugovanja i razina zašite dužnika od zapljene nekretnine

Grčka je izglasala reformski zakon kako bi osigurala nastavak financijske pomoći međunarodnih kreditora, no zbog dvojice zastupnika buntovnika parlamentarna većina istanjila se na samo dva mjesta prednosti. 

Zakon čijim je izglasavanjem vlada Alexisa Tsiprasa osigurala isplatu 2 milijarde eura iz paketa pomoći kojom Europska unija i Međunarodni monetarni fond spašavaju prezaduženu Grčku, dio je reforma koje se Tsipras obvezao provesti, a važne su za novi program pomoći od 86 milijarda eura.

Vladajuća koalicija ljevice i desnice spala je na samo 153 glasa u parlamentu od 300 mjesta pošto su izbačeni Nikos Nikolopoulos iz Neovisne grčke stranke (desnica) koji je glasao protiv te Stathis Panagoulis iz Tsiprasove Syrize (ljevica) koji se suzdržao.

Upravo 153 glasa bilo je potrebno da prođe zakon kojim se uređuju porezna dugovanja i razina zašite dužnika od zapljene nekretnine. To je pitanje bilo bolno u pregovorima Atene i međunarodnih kreditora. Tsipras je poručio Grcima da im nitko neće plijeniti dom. 

– Odbijam baciti na ulicu korisnike zajma koji se bore za život, ostaviti ih na milost banaka koje se sve više bogate u godinama korupcije – rekao je Pangoulis. 

Deseci ljudi prosvjedovali su u četvrtak u središtu Atene.

– Vlada je poručila da neće zaplijeniti nijedan dom, ali danas su pogazili naša prava – rekao je Giorgos Tzifonos, umirovljenik koji je prosvjedovao pred bankom. 

Vlada će u petak nastaviti pregovore s međunarodnim novčarskim ustanovama o novom paketu reforma. 

>> Grčka postigla dogovor s međunarodnim kreditorima, čeka isplatu 12 mlrd eura

Komentara 4

KE
kermitovo
08:24 20.11.2015.

Tolko o tome koliko se nešto revolucionarno može napraviti u Europi. To će i biti razlog njezine propasti. Aparat koji se mora konstantno hraniti sa sve većim i većim količinama kapitala a kapital se stvara negdje istočnije osudjen je na propas. Ili se smanjuje vrijednost rada zbog konkurentnosti ili rat.

LU
Luka1710
09:23 20.11.2015.

MMF pomaže Grčkoj koja će te pomoći platit u mnogo većim iznosima ili svojim otocima. Hrvatska također ide u tom smjeru, jer nama politiku diktira EU.

GI
giglibigli
06:19 20.11.2015.

to i nas ceka ako most ne uspije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije