Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Grbin: Ako Centar za socijalnu skrb to sam ne učini, neka ministrica Bedeković poništi njihovo rješenje

– Ovo je dobar put za državu, ali i ozbiljna poruka Vladi – ne igrajte se Ustavom Republike Hrvatske, ne igrajte se s ljudskim pravima, niste iznad Ustava i zakona nego ste ih dužni prvi poštivati i štititi, a ne da vas drugi moraju upozoravati i skretati na pravi put – poručila Glasovac
07. veljače 2020. u 13:57 3 komentara 454 prikaza
Sabina Glasovac i Peđa Grbin o Zakonu o udomiteljstvu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Saborski zastupnici SDP-a Sabina Glasovac i Peđa Grbin na današnjoj su konferenciji za medije u Saboru izrazili zadovoljstvo odlukom Ustavog suda da su sudovi i nadležna tijela dužni svima pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u “javnoj usluzi udomljavanja”.

Ivo Šegota i Mladen Kožić Važna odluka Predsjednik Ustavnog suda: Šegota i Kožić, ako ispunjavaju uvjete, mogu udomiti dijete

– Ova odluka pokazuje da ima smisla upozoravati na nepravdu i boriti se za ljudska prava i dostojanstven život svakog građanina. Ovo je velika pobjeda i veliki dan za ljudska prava jer je Ustavni sud utvrdio da su istospolno orijentirane osobe koje žive u neformalnim životnim partnerstvima nepravedno izostavljene i da država mora svim osobama pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u javnoj usluzi udomljavanja – istaknila je Sabina Glasovac podsjetivši da su prije točno godinu dana, u veljači prošle godine, 33 saborska zastupnika poslala zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu kako bi se izbjegla diskriminacija osoba koje žive u formalnom i neformalnom životnom partnerstvu.

– Ovo je dobar put za državu, ali i ozbiljna poruka Vladi – ne igrajte se Ustavom Republike Hrvatske, ne igrajte se s ljudskim pravima, niste iznad Ustava i zakona nego ste ih dužni prvi poštivati i štititi, a ne da vas drugi moraju upozoravati i skretati na pravi put – poručila Glasovac.

Vesna Bedeković OGRADILA SE Bedeković ne želi komentirati odbijanje udomljavanja djeteta istospolnom paru

Peđa Grbin je pak ustvrdio da je Ustavni sud posegnuo za dobrim mehanizmom. Odnosno, tumačio je Zakon i naredio svim upravnim i sudskim tijelima u Hrvatskoj na koji način da taj Zakon provode u praksi.

– U konkretnom slučaju to znači da svaki predmet, neovisno dolazi li od životnih partnera, bračnih drugova ili samaca mora biti tretiran na isti način i podvrgnut istim kriterijima. To znači da će se procjenjivati može li taj par, s obzirom na svoju socioekonomsku ili neku drugu situaciju, ispunjavati ulogu udomitelja, a ne radi li se o životnoj zajednici, bračnoj zajednici ili nekoj trećoj. To je borba protiv diskriminacije i mjera kojom se ostvaruju načela Ustava koja svim građanima jamče da su pred zakonom jednaki – kazao je Grbin. Pritom je pozvao Centar za socijalnu skrb u Zagrebu da poništi rješenje kojim je odbacio zahtjev za udomiteljstvom u slučaju životnih partnera Ive Šegote i Mladena Kožića zato što je nakon ovakve odluke Ustavnog suda potpuno neprimjereno tjerati taj par da vodi još jedan sudski postupak u kojem je potpuno jasno koja su njihova prava i koji je njihov pravni položaj.

Zoran Milanović, Andrej Plenković CRODEMOSKOP SDP učvrstio vodstvo pred HDZ-om, Plenković i Bandić najnegativniji

– Ako Centar za socijalnu skrb to ne učini u razumnom roku, ne duže od tjedan dana, pozivam ministricu demografije, obitelji, mladih i socijalnu politiku Vesnu Bedeković da iskoristi svoje ovlasti i po pravu nadzora poništi ovo rješenje. To će biti demokratski, u skladu s Ustavom. To je dužnost koja proizlazi iz odluke Ustavnog suda. ova odluka imat će i dalekosežne posljedice i u drugim aspektima, a to je kada je Ustavni sud rekao da argumenti da gay parovi u Hrvatskoj nisu prihvaćeni ne mogu imati nikakav ustavnopravni učinak, što je izuzetno važno za pravni poredak Hrvatske i budućnosti kada se bude tvrdilo da se nekoga smije diskriminirati zbog toga koga voli ili s kim živi – naglasio je Peđa Grbin.

POSLJEDICE
Svaki drugi pacijent ima šest post-COVID simptoma: 'Izmjerio sam tlak i prepao sam se'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
 • Kal:

  Oko teme udomljavanje veoma brzo bi se mogao dogoditi referendum.

 • Avatar speak_loud
  speak_loud:

  O ćemu ovi tupe, ova dva pedera jednostavno ne ispunjavaju uvijete da udomljavanje djeteta.

 • zoki_bijela:

  I tvoju glavu samo 24sata imati.. Pasnjak