Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bedeković ne želi komentirati odbijanje udomljavanja djeteta istospolnom paru

Na upit je li u redu da Centar za socijalnu skrb ignorira odluku Upravnog suda i nije li resorno ministarstvo nadređeno centrima, ministrica je ustvrdila da je centar autonoman pa ona ne može komentirati rješenje i ulaziti u njegovu nadležnost.
30. siječnja 2020. u 12:29 3 komentara 205 prikaza
Vesna Bedeković
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministrica socijalne skrbi Vesna Bedeković nije u četvrtak željela komentirati odluku zagrebačkog Centra za socijalnu skrb, koji je unatoč presudi Upravnog suda odbio odobriti udomljavanje djeteta istospolnom paru, istaknuvši da je centar autonoman pa ona ne može ulaziti u njegove nadležnosti.

Ivo Šegota i Mladen Kožić Odbila udomljavanje Kaznena prijava šefici Centra za socijalnu skrb, Šegota: Šokirani smo, ovo nas je vratilo unatrag

"Presudu Upravnog suda ministarstvo je proslijedilo na postupanje Centru za socijalnu skrb, a on je donio rješenje u skladu sa svojom nadležnosti. Ministarstvo rješenje nije zaprimilo, to je rješenje koje je donio centar", izjavila je Bedeković novinarima nakon sjednice Vlade.

Na upit je li u redu da Centar za socijalnu skrb ignorira odluku Upravnog suda i nije li resorno ministarstvo nadređeno centrima, ministrica je ustvrdila da je centar autonoman pa ona ne može komentirati rješenje i ulaziti u njegovu nadležnost.

Centar za socijalnu skrb Zagreb ponovo je sredinom siječnja odbacio zahtjev za obavljanje udomiteljstva koji su podnijeli životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić i time zanemario stav Upravnog suda iznesen u obvezujućoj presudi iz prosinca 2019., u kojoj se ističe da Šegota i Kožić imaju potpuno pravo u svojoj namjeri i da ne bi smjeli biti diskriminirani u tom postupku.

U rješenju koje je centar donio ističe se da "ovo tijelo ne može donijeti rješenje koje se ne temelji na primjeni zakonskih odredbi, već se temelji na mišljenju suda".

onferencija za medije istospolnog bračog para povodom odluke Ustavnog suda o udomljavanju DOBILI PRAVNU BITKU 'Najvažnije nam je da izvučemo neko dijete iz doma jer ondje nema ono što mu treba'

Šegota i Kožić su se 2017. prijavili nadležnom centru sa željom da budu udomitelji. Centar je započeo proceduru, partneri su prošli propisane provjere i dobili pozitivno mišljenje, nakon čega je trebala uslijediti obavezna edukacija za udomitelje i dobivanje licence.

No, umjesto toga centar ih je obavijestio da "ne postoje zakonske pretpostavke za pokretanje postupka za izdavanje dozvole jer su u životnom partnerstvu", a životni partneri nisu u Zakonu o udomiteljstvu izrijekom navedeni kao mogući udomitelji.

Žalili su se ministarstvu, koje je potvrdilo odluku Centra, a zatim su pokrenuli i upravni postupak. Krajem prosinca Upravni je sud donio presudu na koju više nije moguća žalba, a kojom poništava ranija rješenja i predmet vraća na ponovni postupak.

Zoran Mamić
DVA PUTA U SMRTNOJ OPASNOSTI
Život Zorana Mamića visio o koncu, tu nesreću preživi tek jedna od tisuću osoba
ZŠEM
ZŠEM
Zbog ovih profesora gotovo svi studenti pronađu posao u prvoj godini dana nakon završetka studija
  • Avatar kokobil
    kokobil:

    A za što je zapravo ova ministrica nadležna ? Prosvjetni radnik bez ikakvog iskustva u ovom području imenovan na mjesto trenutno najvažnijeg resora u Hrvatskoj.Na izborima od čitave liste dobila najmanje preferencijalnih glasova i ušla u Sabor kao zamjena za Tolušića.

  • bakulušić:

    Državna agencija HINA dezinformira i zbunjuje hrvatsku javnost. Upravni sud nije presudio da djeca pripadaju homoseksualnom paru nego je donio odluku da Centar za socijalnu skrb ponovno razmotri zahtjev homoseksualnog para. Centar je razmotrio i odlučio da navedeni homoseksualni par ... prikaži još! ne može udomiti djecu. Gdje je tu ignoriranje presude Upravnog suda??? Zašto HINA dezinformira i zbunjuje hrvatske porezne obveznike na čiji teret egzistira, zašto zbunjuje hrvatsku javnost koju je, po zakonu, dužna istinito informirati???