Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GODIŠNJICA POTRESA

U Petrinji održana komemoracija za žrtve potresa, na mjestu pogibije najmlađe žrtve zapaljene svijeće

Foto: Danijel Prerad
1/16
29.12.2022.
u 10:52

Komes naglašava da grad Petrinja preuzeo obnovu centra grada iz čega vide da su veliki problemi nedostatak projektanata i izvođači koji iskorištavaju situaciju i nabijaju cijene izvođenja radova

U Petrinji je održana komemoracija za žrtve potresa pokraj mjesta pogibije najmlađe žrtve 12-godišnje Laure Cvijić. Položeni su vijenci, zapaljene svijeće i održana sveta misa. 

"Paljenjem svijeća se prisjećamo naše dvije žrtve u Petrinji ali i svih stradalih u potresu koji je razorio Petrinju i ostali dio Banovine. Usprkos tužnoj činjenici što smo izgubili živote, kada sagledamo materijalnu štetu koja je ostala nakon katastrofe, možemo biti sretni što su okolnosti bile kakve su bile, epidemija i praznici, jer znamo da su brojne škole, bolnice i druge zdravstvene ustanove stradale u potresu" rekla je gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes nakon komemoracije.

Gradonačelnica je jučer pozvala ljude da krenu u samoobnovu, a danas je pojasnila kako nije mislila da bi ljudi trebali sami financirati obnovu domova, već je to jedna od mjera koja je dorađena izmjenama u srpnju kojom je ljudima omogućeno da krenu u samoobnovu uz državni predujam, koji mogu dobiti i za projekt i za radove. "Nisam tom izjavom htjela skinuti odgovornost s Vlade, no budući da država mora ispoštovati određene propise i procedure, na ovaj način bi se ubrzao postupak obnove jer bi građani sami mogli odabrati izvođača i utjecati na tempo obnove" istaknula je.

Komes naglašava da grad Petrinja preuzeo obnovu centra grada iz čega vide da su veliki problemi nedostatak projektanata i izvođači koji iskorištavaju situaciju i nabijaju cijene izvođenja radova. "Apeliram da se svedu na racionalnu razinu sukladno ponudama i potražnji na tržištu" kazala je.

Foto: Danijel Prerad

"Mislim da ove zgrade koje se grade u centru od strane države a iz europskih sredstava ipak bude nadu i optimizam da će se Banovina obnoviti. U te zgrade ćemo smjestiti dio stradalnika, ali svakako da ćemo svi sudionici lokalne, županijske i državne razine morati staviti glave na hrpu i maknuti prepreke koje usporavaju obnovu i obnoviti Banovinu. Uvjerena sam da ćemo u tome uspjeti" zaključila je gradonačelnica.

VIDEO Peteročlana obitelj se uselila u novoizgrađenu kuću koju je napravila općina Tisno

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije