Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Humanitarna akcija p. Nikića

Grade se drvene kuće, pater Cvek pomaže 's neba', ali nedostaje novaca za dovršetak

09.12.2021.
u 09:44

Isusovac p. Mijo Nikić organizira 'Božićnicu za siromahe' srušenog Langova doma kod Petrinje

Ovogodišnjeg adventa Zaklada biskup Josip Lang umjesto tradicionalne donatorske večere u zagrebačkom hotelu „Antunović“, organizirala je humanitarnu akciju „Božićnica za siromahe nastradale u potresu kod Petrinje“, a glavni je cilj prikupiti novac za isplatu duga za drvene kuće, koje su zamijenile u potresu srušeni „Langov dom“ kod Petrinje.

Osobama koje su ostale bez krova nad glavom, najpotrebniji je siguran smještaj koji im želimo osigurati ovom humanitarnom akcijom. U Langovu domu u Maloj Gorici kod Petrinje bilo je smješteno 20 osoba prije potresa koncem 2020. Snažni potres teško je oštetio naš dom tako da su svi korisnici doma morali biti premješteni u druge domove. Zgrada u kojoj su bili smješteni naši korisnici, stari je samostan, koji je jedno vrijeme služio i kao kurija za biskupe i ostale prelate koji su tamo dolazili na odmor. Razorni potres je teško pogodio kuću tako da su glavni zidovi napukli, dimnjaci su pali u stambeni prostor i nastala je velika šteta. Zgrada je također kulturni spomenik tako da će obnova biti dulja i kompliciranija - kaže isusovac p. Mijo Nikić, predsjednik Zaklade biskup Josip Lang i organizator ove humanitarne akcije.

Za oštećeni samostan, odnosno kuću u kojoj su bili smješteni korisnici „Langova doma“, sada se pravi elaborat za obnovu i traže se izvori financiranja tog projekta.

To će mnogo stajati, pa očekujemo pomoć države, odnosno Europske unije - kaže p. Mijo Nikić i dodaje kako su u međuvremenu nabavili dva moderna kontejnera i dvije drvene kuće u koje su uveli centralno grijanje te obnovili pomoćnu zgradu, tako da se vratila većina korisnika.

06.07.2016., Zagreb - Pater Mijo Nikic. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

- Prije Božića trebali bismo dobiti još dvije drvene kuće. Jednu za zajedničko druženje i drugu za ambulantu i smještaj korisnika. Zahvaljujući našim dobročiniteljima jedan dio duga smo otplatili, a još nam treba oko 200.000 kuna za isplatu preostalog duga. Vjerujemo da će se naći dobrih ljudi koji mogu i žele pomoći ljudima u nevolji i tako nam pomoći da uspješno dovršimo naše djelo sigurnog zbrinjavanja naših korisnika - kaže Nikić.

Inače, korisnici „Langova doma“ stare su, nemoćne i siromašne osobe koje imaju male mirovine kojima nisu mogli naći smještaj u nekom drugom domu, a ima i onih koji su baš željeli doći u „Langov dom“, jer se u njemu promiče obiteljski tip života.

Imamo veliki voćnjak, domaće životinje, plastenik za povrće tako da svi koji mogu i hoće mogu pomoći svojim radom i tako donekle nastaviti život koji su prije živjeli - kaže p. Mijo Nikić, koji je u svojem pozivu za pomoć napisao kako vjeruje da i poznati isusovac-humanitarac pater Cvek „iz Neba prati ovu akciju i zagovara kod Boga sve dobročinitelje“.

Vjerujemo da nas p. Cvek iz Neba prati i moli se za sve nas. „Langov dom“ bio je njegov projekt, odnosno ostvarenje njegovih želja da se tu osnuje starački dom za nemoćne i siromašne osobe za koje se nema tko brinuti. Unatoč nevoljama koje je prouzrokovao potres, mi nastavljamo provoditi u djelo ono što je p. Cvek zamislio. Opet je u domu dvadeset osoba koliko ih smijemo imati. Uvjereni smo da nam je u tome jako pomogao zagovor našeg dragog p. Antuna Cveka - kaže Nikić, dodajući kako od srca svima zahvaljuju onima koji će se uključiti u ovu humanitarnu akciju i pomoći im da isplate dug za drvene kuće u kojima se sada sigurno osjećaju njihovi korisnici, koji svaki dan mole krunicu za svoje dobročinitelje.

P. Mijo Nikić kaže kako se sve informacije mogu dobiti na na telefon 01-4803-043 ili mobite 091-2233202 te e-mail: info@zbjl.hr i na www.zbjl.hr

- Uplatu Vaše božićnice možete učiniti osobno u novom uredu Zaklade koji se nalazi u Palmotićevoj ulici 32A u Zagrebu ili preko računa Zaklade: Zaklada biskup Josip Lang, Palmotićeva 33, 10000 Zagreb: IBAN: HR43 23400091110097040; SWIFT: PBZGHR2X. Poziv na broj: 1680218, a pomoći se može i preko donatorskog broja Zaklade: 060-9012 (6.25 kn) - dodaje p. Nikić.

Komentara 2

CJ
cjepljeni
10:09 09.12.2021.

No way!

DU
Deleted user
11:13 09.12.2021.

Jooooj, ovih se treba čuvati, pogotovo kada nešto "dobrotvorno" rade. "Duhovni biznismeni" sa božjim cjenikom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije