Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gong traži da Vlada objavi troškove svoje kampanje protiv sindikata

Građanke i građane Vlada plaši procjenama da će zahtjevi sindikalne inicijative "67 je previše" stajati državni proračun 45 milijardi kuna.
02. svibnja 2019. u 13:11 13 komentara 212 prikaza
Gong
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

S obzirom da se zadnjim televizijskim spotom o mirovinskoj reformi izravno uključila u kampanju protiv sindikalne inicijative "67 je previše", Gong je u četvrtak pozvao Vladu da javnosti pokaže troškove svoje protukampanje.

Mostovci o protureferendumskoj kampanji Vlade NAČELO JEDNAKOSTI Podolnjak: Zahtijevamo od Vlade da prestane s financiranjem protureferendumske kampanje

Građanke i građane Vlada plaši procjenama da će zahtjevi sindikalne inicijative "67 je previše" stajati državni proračun 45 milijardi kuna, trošeći netransparentno javni novac za televizijske reklame u svojoj protureferendumskoj kampanji, ustvrdio je Gong u priopćenju.

Pri tome je Vlada sindikatima, odnosno svim inicijatorima referenduma, postrožila pravila za transparentnost, što Gong pozdravlja, no problematično je što su sebi ostavili prostor da od javnosti sakriju troškove protukampanje. Vlada se time stavila u privilegirani položaj u odnosu na referendumske inicijative.

Prosvjed protiv mirovinske reforme NUŽNO POVEĆANJE RADNOG STAŽA U mirovinu sa 65 ili 67 godina? Prosječno radimo 30, a više od 20 godina smo u mirovini

Gong je već upozorio da je Vlada, suprotno preporukama Venecijanske komisije, samo tjedan dana uoči izbora donijela novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Time su postrožena pravila za referendumske inicijative, bez da je u potpunosti reguliran sam postupak referenduma, uloga vlasti, kao i izvještavanje protureferendumskih inicijativa.

Pitanje financiranja referenduma trebalo se rješavati u istom paketu s donošenjem novog Zakona o referendumu, no umjesto toga ministar uprave Lovro Kuščević osnovao je radnu skupinu za novi zakon koja se uopće nije sastala, te se oteže dovoljno dugo, čime se Vladi omogućuje da novcem poreznih obveznika netransparentno proziva sindikate, ističe Gong.

Preporuke Venecijanske komisije kažu da vlasti moraju davati objektivne informacije o referendumskim inicijativama, te da korištenje javnih sredstava u kampanjama mora biti ograničeno.

Vodice: 23. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu Nacionalno savjetovanje Cilj je Hrvatska – zemlja '4I'. Trebamo inovacije, investicije, industriju i izvoz

Zato Gong poziva Vladu na transparentnost, a Državno izborno povjerenstvo da podrži Gongov zahtjev te uputi Vladu, kao i sindikate, na prijavu troškova.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • stric7:

  ...gong je ekstremno lijeva politička organizacija ...

 • alphazulu99:

  Tko je taj Gong, tko ga financira?

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  GONG je 1997. krenuo s dobrim namjerama ,ali je do danas izgubio svaki kredibilitet. Od građanske ,izvanstranačke i objektivne organizacije postao je radikalno lijeva skupina.