Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Cilj je Hrvatska – zemlja '4I'. Trebamo inovacije, investicije, industriju i izvoz

Investicije i inovacije temelj su budućeg rast gospodarstva Hrvatske, istaknuo je domaćin skupa ministar Darko Horvat
26. travnja 2019. u 23:04 22 komentara 1371 prikaza
Vodice: 23. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/16

Stručnjaci, poduzetnici i gospodarstvenici iz cijele Hrvatske, predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, ministri Vlade Republike Hrvatske te predstavnici institucija, agencija i strukovnih udruženja… Više od 350 sudionika okupljenih u Vodicama na 23. Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu u organizaciji resornog ministarstva, tijekom tri dana raspravlja o pitanju kako da Hrvatska postane zemlja “4I” – inovacija, investicija, industrije i izvoza uz još poneko “I” poput institucija i infrastruktura. Ovogodišnje se izdanje ovog eminentnog gospodarskog skupa održava pod imenom “Investicijama i inovacijama za konkurentnu Hrvatsku”.

Goran Marić Ministar Goran Marić: 'Provjerite tko je noćas provalio u vilu Kostrenu. Neće ta banda biti u Hrvatskoj'

Ministre zasuli pitanjima

– Nazivom ovog Savjetovanja naglašavamo važnost investicija i inovacija kao temelja za budući rast gospodarstva Hrvatske – rekao je na otvorenju manifestacije u četvrtak navečer ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i podsjetio kako 2021. godine počinje novi investicijski ciklus te kako će doći do nove financijske perspektive Europske komisije u kojoj će prioritet biti investicije u inovativnu industriju. Također, istaknuo je kako 99 posto hrvatskog gospodarstva čine mikro, mala i srednja poduzeća te stoga u fokusu mora biti suradnja s njima. Zato je ministar Horvat zaključio kako je ova manifestacija od velike važnosti jer omogućuje da državni vrh iz prve ruke razgovara s poduzetnicima te sazna s kojim se poteškoćama susreću.

Vodice: 23. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu
1 / 16
Predrag Štromar, Gabrijela Žalac, Goran Marić i Tomislav Ćorić

Iz tog je razloga glavni dio današnjeg programa bio panel “Pitaj Vladu” u sklopu kojeg su na pitanja sudionika odgovarali ministri Predrag Štromar, Tomislav Ćorić, Darko Horvat, Lovro Kuščević, Goran Marić, Gabrijela Žalac, glavni državni inspektor Andrija Mikulić te ravnatelj HZZ-a Ante Lončar.

– Još smo krajem prošle godine najavili da nastavljamo s procesom digitalizacije javne uprave kroz projekt “Start” koji podrazumijeva da će biti omogućeno pokretanje poslovanja “iz dnevnog boravka” digitalnim putem, a sada mogu potvrdili da će aplikacija biti funkcionalna od jeseni – rekao je ministar Horvat. Projektom “Start” će se šest nadležnih institucija povezati u jedan digitalni servis koji će omogućiti otvaranje tvrtke digitalnim putem bez administrativnih prepreka. Također, ministar je najavio nastavak ukidanja nameta.

Zagreb: Dodjela nagrade Hrvatska pamet Hrvatskoj Hrvatska pamet Hrvatskoj Osmisli projekt i osvojili novčanu nagradu i jedan od 12 MBA programa

– Premijer Andrej Plenković kao i cijela Vlada jasno su pokazali da im je razvoj poduzetništva jedan od prioriteta kada im je prva odluka ove godine bila donošenje Akcijskog plana za administrativno rasterećenje gospodarstva. Na jesen ćemo imati akcijski plan za 2020. godinu i nadam se da će se on naći već na prvoj sjednici Vlade iduće godine – zaključio je ministar Darko Horvat kojem su poduzetnici postavili pitanje može li se i kada ponovno očekivati natječaj poput “e-impulsa” iz 2016. koji je bio namijenjen obrtnicima te malim i srednjim poduzetnicima.

– U ovoj su godini na raspolaganju 2 milijarde kuna kroz sedam različitih natječaja, a mi cijelo vrijeme radimo na novima i boljima – zaključio je ministar Horvat. Također, odgovorio je potvrdno da postoje inicijative vezane uz izmjenu zakona o javnoj nabavi kao i da za sada nije moguće ukinuti obvezno članstvo u Hrvatskoj gospodarskoj komori te u Hrvatskoj obrtničkoj komori.

S obzirom na važnost sinergije, na pitanja su odgovarali i drugi ministri pa je tako ministar uprave Lovro Kuščević govorio o poboljšanju sustava ocjenjivanja službenika dok se ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić osvrnuo na investicije u energetskom sektoru.

Nezaposlenost Nezaposlenost Hrvatska među zemljama EU-a s najnižom stopom zaposlenosti u 2018.

– Hrvatska je i više nego uspješna kada je riječ o povlačenju novca iz Europske unije, od kada smo ušli u EU u plusu smo 14,4 milijarde kuna – poručila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. Dodala je kako se kasni s uvođenjem brzog interneta na područje cijele Hrvatske, no rekla je da se na tome aktivno radi.

– Jučer su na snagu stupile dvije izmjene zakona koje će omogućiti jednostavnije izdavanje građevinskih dozvola. Broj procedura će se smanjiti s 22 na 10 do 14, ovisno o građevini te će proces biti puno jeftiniji. Ako netko iz Osijeka gradi kuću u Dubrovniku on niti jednom neće morati otputovati tamo – poručio je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar. Ministar državne imovine Goran Marić rekao je kako je državi i dalje cilj prodati svoje vlasničke udjele u tvrtkama u kojima je manjinski vlasnik kako bi tako zaradila, ali i pokrenula investicije.

– To nije jednostavan proces i postoje realne zapreke, ali uspijevamo malo po malo. Ove smo godine prodajom udjela u tri hotela zaradili 600 milijuna kuna i pokrenuli milijardu i pol kuna investicija – zaključio je Marić.

Andrej Plenković i Kolinda Grabar - Kitarović Državni vrh u Karlovcu Predsjednica: Nužna nam je reforma mentaliteta. Plenković: Optužbe IDS-a su neukusne

Ravnatelj HZZ-a Ante Lončar osvrnuo se na problem nedostatka radne snage dok je glavni državni inspektor Andrija Mikulić poručio poduzetnicima i obrtnicima kako će se ukinuti sankcije za lakše prijestupe jer su cilj prevencija i edukacija, a tek onda kažnjavanje i to samo u slučaju težih prekršaja i ponavljanja istih.

Dalić oduševio predavanjem

Osim panela s predstavnicima državnog vrha, održana su razna tematska predavanja, poput onog o gaming industriji, a važan panel o mogućnostima uspjeha u Hrvatskoj održali su poduzetnici.

Pomoćnica ministra gospodarstva poduzetništva i obrta Ana Mandac održala je zanimljivo interaktivno predavanje “Promocija poduzetništva – znamo li istaknuti svoja postignuća” u kojem je govorila o kompleksnom komuniciranju poduzetničkih uspjeha te o percepciji poduzetništva kao i motiva zbog kojih se netko bavi poduzetništvom u Hrvatskoj.

Stadionska diplomacija Obećali su nam sagraditi stadione, ali evo što Kineze zapravo zanima

Ipak, najveći je interes pobudilo izlaganje “srebrnog izbornika” Zlatka Dalića koji je govorio o sportu kao hrvatskom izvoznom proizvodu. Prisjetio se kako je Hrvatska za vrijeme, ali i nakon Svjetskog prvenstva u nogometu postala brend u cijelom svijetu, a zaključio je kako je još važnije da je taj uspjeh zbližio cijelu naciju.

– Djeca su prije tražila roditelje da im kupe dres od Messija ili Ronalda, a onda su nakon našeg uspjeha željela hrvatski dres – poručio je Dalić zaradivši veliki pljesak svih okupljenih. Emotivno se prisjetio i trenutka u kojem ga je jedan engleski novinar na jednoj od ranijih konferencija na svjetskom prvenstvu tražio da odgovori na pitanje na engleskom jeziku.

– Ja sam to odbio jer iako smo malena zemlja zaslužujemo respekt. Zatim sam tog novinara ponovno vidio na konferenciji uoči finala i očekivao sam da će me opet tražiti da govorim na engleskom, no on je onda ustao i počeo čitati pitanje na hrvatskom – prisjetio se Dalić te zaključio kako se u Hrvatskoj mogu dogoditi velike stvari kada postoji zajedništvo i respekt.

Pogledajte i video o uvođenju eura:

Boris Rogoznica
REKAO DA JE NE POZNAJE
Boris konačno progovorio o aferi: 'Žao mi je što sam povrijedio najmilije'
Najljepše destinacije za zaljubljene u Zagrebu i okolici
Grad s milijun srca
Nadomak ruke: Najljepše destinacije za zaljubljene u Zagrebu i okolici
  • Budak:

    To je samo moguće ako se vi maknete i netko kompetentni i sa dobrim namjerama preuzme državu.

  • junkerovkaputzapovlačenje:

    cilj bi nam trebao biti hrvatska bez ,,apostola ekonomske misli,, poput škegre,valentića i šeksa čija se ekonomija svodi da nešto u što je uloženo 100 službeno prodaju strancima za 1 a još 9 potrpaju u svoj džep za usluge ,,savjetovanja, ... prikaži još!, od tih 9 s 1 novčanom jedinicom namire popove,profesore,sportaše,onim kriglašima dovedu škoru i thompsona i ispeku po lepinu ćevapa i dadnu po par litara pive i to je to. svi ,,dobro,, prošli,naše moralne vertikale,, dobile mrvice koje padaju sa stola bogataša,bukadžije jedan dan bile site i pijane, škegro i ekipa bliže svom planu koji se sastoji u tome da hrvatska bude prazna a onda će ,,uspješni,, kupiti praznu imovinu i preprodati strancima, a stranci ispod cijene dobili imovinu.

  • Ante tTony:

    Koga ce te zvat da investira , dali ste pozvali iseljenistvo , investicije zahtjevaju populaciju a sto mi imamo depopulacuju gradva i sela , ostali smo bez radnika do pilota ko ce radit za investore ?