Naslovnica Vijesti Svijet

GONG: Referendum o EU treba odgoditi do sredine veljače

I sam predsjednik Josipović upozorio je na manjkavosti u legislativi, podsjetio je predsjednik vijeća GONG-a Berto Šalaj
20. prosinca 2011. u 12:47 37 komentara 1952 prikaza
nenad zakošek, tamara ćapeta, berto šalaj
Foto: GONG

GONG smatra da bi referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, koji je najavljen za 22. siječnja, trebalo odgoditi za sredinu ili drugu polovicu veljače zbog brojnih manjkavosti pravnog okvira i neinformiranosti građana.

Predsjednik Vijeća GONG-a Berto Šalaj podsjetio je na konferenciji za novinare održanoj u utorak kako je i sam predsjednik Ivo Josipović dan prije rekao da postoje određene manjkavosti u legislativi o referendumu. Šalaja čudi Josipovićeva izjava da za promjene nema vremena unatoč manjkavostima.

– Mi smatramo da se ovaj tip manjkavosti može riješiti u relativno kratkom roku, tako da Sabor u iduća tri-četiri tjedna ukloni nedostatke, nakon čega referendum može biti puno legitimniji – rekao je Šalaj.

– Nema neke nužne potrebe da se na referendum ide ovako brzo – složila se članica Vijeća GONG-a Tamara Ćapeta.

GONG-ovci su kritizirali i način na koji hrvatski političari gledaju na referendum.

– Čini nam se da naše političke elite doživljavaju građane i referendum kao nužno zlo i formalnost. Političke elite i ekspertne grupe imale su najvažniju ulogu u pregovorima i odradile su velik dio posla, međutim, građani, koji su do sada bili na margini, imaju pravo sudjelovati u donošenju ove odluke i kroz raspravu i iskazivanje svog mišljenja – rekao je Šalaj, a s njim se složio i član Vijeća GONG-a Nenad Zakošek.

– Referendum ne smije biti shvaćen kao nužno zlo, nego kao prilika za dijalog s građanima – objasnio je Zakošek, koji je dodao kako "nedovoljno uređen zakonodavni okvir i tehnička pitanja o provedbi referenduma pokazuju da političke elite u Hrvatskoj nikada nisu ozbiljno očekivale građansku inicijativu za referendum te da za taj instrument konzultiranja građana nisu marile".

Prema GONG-u manjkavosti pravnog okvira

Prema GONG-u manjkavosti pravnog okvira za provedbu referenduma su sljedeće:

1. Nepoznata je procedura prethodne registracije birača koji će glasovati izvan prebivališta pa nisu jasne procedure za glasanje ni proces prethodne registracije birača u inozemstvu

2. Nije reguliran sastav povjerenstava i biračkih odbora za provođenje referenduma

3. Nije regulirano ni promatranje referenduma od nestranačkih, stranačkih i stranih promatrača

4. Nejasno je iz kojih će se sredstava financirati provedba referenduma s obzirom da nije predviđena proračunom za 2011. godinu

5. Nepoznato je i odakle će se financirati predreferendumska kampanja te kakav će biti njezin sadržaj

6. Nepostojanje razdoblja „izborne šutnje“

Romb Technologies
EUROPSKI FONDOVI
Romb Technologies: Razvijamo autonomne viličare koji bi mogli preokrenuti industriju naopačke
  • crocro:

    Ove polemike oko nadnevka referenduma za ulazak u EU nema nikakvog smisla. Samo se političari imaju čime zabavljati i popunjavati svoje radno vrijeme. Ako se referendum održao sutra u jutro od 07.00-20.00 sati ili u isto vrijeme za 3 mjeseca ... prikaži još! ili u isto vrijeme za 8 mjeseci, rezultat će biti isti. Zato održite već jednom to, da se skine s dnevnog reda i da se možete posvetiti pitanjima važnim za život i standard svojih građana. To svim političarima mora biti prioritet. Nemojte političari promašiti temu svojeg poslanja i baviti se svim onim što je najmanje važno za zapostaviti pitanja za boljitak Hrvatskih građana.

  • apropos:

    zar zakon nije jasno rekao, kad se referendum treba održati? Trideset (30) dana od potpisivanja pristupnog ugovora. Šta tu nije bistro? Prekršiteljima zakona, pa ma tko oni bili, slijedi sudski postupak, zar ne, gospodo iz \"nevladinih\" udruga?

  • Hatikvah:

    Počeo lagani strah političkog vrha da referendum neće proći onako kako se priželjkuje, već da postoji mogućnost da građani odbiju ulazak zemlje u EU, pa sada treba odgađati referendume, a možda i neodržati samo da se uđe u propalu organizaciju. ... prikaži još! Kako same političke stranke to ne smiju javno pokazati, onda se koriste nevladinim udrugama, poput GONG-a i sličnih organizacijama da se izvrši odgoda referenduma, a nadam se da se to neće dogoditi.