Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspješna suradnja

Generalni direktor EPPO-a Nico Horn u službenom posjetu Hrvatskoj

Krunoslav Dugalić, Nico Horn i Giovani Baldissera
09.05.2019.
u 15:44

Ravnatelj HAPIH-a Krunoslav Dugalić je napomenuo kako HAPIH-ov Centar za zaštitu bilja sudjeluje u Euphresco mreži te je suradnja bila uspješna...

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u svom Centru za zaštitu bilja je danas primila u službenu međunarodnu posjetu Nicu Horna, generalnog direktora EPPO-a, Europske i Mediteranske organizacije zaštite bilja i Giovanija Baldissera, koordinatora mreže EUPHRESCO (EU Phytosanitary ReSearch Coordination).

Ravnatelj HAPIH-a Krunoslav Dugalić je napomenuo kako HAPIH-ov Centar za zaštitu bilja sudjeluje u Euphresco mreži te je suradnja bila uspješna na projektu čiji je cilj bio razvijanje pouzdanih i brzih protokola za detekciju bakterije Xylella fastiodosa u biljkama domaćinima i kukcima vektorima. X. fastidiosa je fitopatogena bakterija koja uzrokuje brzo sušenje maslina a pojava te bolesti predstavlja fitosanitarni rizik najvišeg stupnja i za poljoprivredu Hrvatske.

Uspješna je suradnja nastavljena i na trenutnom projektu „Modeliranje epidemiologije Flavescence dorée u odnosu na njegove alternativne biljke i vektore domaćine“ koji je od posebnog interesa obzirom da je pojava fitoplazme zlatne žutice (Flavescence dorée) kod primjerice vinove loze sve češća u hrvatskom vinogradarstvu.

Ravnatelj HAPIH-a je nadalje istaknuo kako prednosti sudjelovanja u ovakvom projektu je prije svega izrada simulacijskog modela za procjenu rizika i dinamike širenja FD fitoplazme te razvoj pouzdanih shema kontrole širenja bolesti kao i izrada kontrolnih strategija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije