Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbog zakona o oprostu

FOTO Prosvjednici u Madridu koristili suzavac i baklje, policija uzvratila dimnim bombama

Madrid residents protest against amnesty in Catalonia, in Madrid
Foto: JUAN MEDINA/REUTERS
1/16
07.11.2023.
u 07:22

Neki od prosvjednika su, omotani u španjolske zastave, uzvikivali "Sancheza u zatvor" i "Puigdemonta u zatvor", dok su neki nosili transparent s natpisom "Španjolci imaju pravo i dužnost štititi Španjolsku"

Španjolska policija morala je silom rastjerati oko 4,000 prosvjednika koji su se okupili ispred sjedišta vladajuće Socijalističke stranke u Madridu, a koji su prosvjedovali protiv zakona o oprostu za organizatore referenduma o neovisnosti Katalonije kojega je predložio aktualni premijer Pedro Sanchez.

Prosvjednici, među kojima je bio i vođa ultradesničarske strane Vox Santiago Abascal, koristili su suzavac i baklje te su prevrtali kontejnere za smeće po ulicama i bacali boce na pripadnike policije, pa je policija morala odgovoriti uporabom pendreka, dimnih bombi i gumenih metaka kako bi ih rastjerala, a najmanje jedna osoba je i privedena.

Madrid residents protest against amnesty in Catalonia, in Madrid
1/16

Premijer Sanchez predložio je zakon o oprostu u pokušaju da oformi novi kabinet nakon što posljednji parlamentarni izbori održani u srpnju nisu iznjedrili jasnog pobjednika. Tim zakonom pokušava na svoju stranu pridobiti dvije katalonske separatističke stranke, a najveći dobitnik bila bi stranka Carlesa Puigdemonta Junts, koja je bila na čelu neuspješnog pokušaja odcjepljenja Katalonije od ostatka Španjolske 2017. godine.

Predloženi zakon žestoko su kritizirale sve konzervativne stranke, ali i suci koji su optužili Sancheza za ugrožavanje provođenja slova zakona.

Neki od prosvjednika su, omotani u španjolske zastave, uzvikivali "Sancheza u zatvor" i "Puigdemonta u zatvor", dok su neki nosili transparent s natpisom "Španjolci imaju pravo i dužnost štititi Španjolsku".

VEZANI ČLANCI:

Komentara 1

DU
Deleted user
21:55 07.11.2023.

ja ne vidim u cemu je problem ako se katalonija zeli odcjepiti a posebno u danasnjem svjetlu da svako ima pravo na odcjepljenje, kosovo, krim, taivan, istra, vojvodina, hercegovina, republika srpska, itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije