Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEDAK FENOMEN

FOTO Fenomen na nebu: Nakon 800 godina pojavila se 'božićna zvijezda'

Na nebu se danas pojavila 'Božićna zvijezda'
Foto: PIXSELL
1/12
21.12.2020.
u 20:10

Ovakvo tijesno približavanje Jupitera i Saturna vrlo je rijetko i slobodno možemo reći da ga neke generacije neće nikada doživjeti, kažu iz stručnjaci

Nakon 800 godina na nebu se ponovno pojavila "božićna zvijezda". Tako je prozvana zbog svog izgleda, no ovaj blistavi objekt zapravo nije zvijezda, nego se radi o fenomenu koji nastaje zbog konjunkcije Saturna i Jupitera.

Zadnji bliski susret planetarnih razmjera dogodio se 1623. godine. Ova dva najveća planeta Sunčevog sustava u stvarnosti su i večeras udaljeni jedan od drugoga milijunima kilometara, no iz naše perspektive izgleda kao da su skoro u jednoj točki.

>> FOTO Gornje Sitno: Promatranje velike konjunkcije planeta Jupitera i Saturna

Na nebu se danas pojavila 'Božićna zvijezda'
1/8

– Ovakvo tijesno približavanje Jupitera i Saturna vrlo je rijetko i slobodno možemo reći da ga neke generacije neće nikada doživjeti. Zadnja ovako bliska konjunkcija dogodila se 1623. godine i tada tu pojavu nitko nije mogao vidjeti jer su Jupiter i Saturn bili preblizu u smjeru Sunca. Zadnja ovakva tijesna konjunkcija koja je bila lako vidljiva dogodila se 4. ožujka 1226. godine, kazali su ranije iz iz Hrvatskog astronomskog saveza najavljujući ovaj spektakularan događaj.

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar savskokupališteZagreb
savskokupališteZagreb
20:39 21.12.2020.

U Zagrebu nema ni Sunca ni Mjeseca već dugoooooooooo

DU
Deleted user
21:15 21.12.2020.

Daj Bog da dođe i drugi Isusov dolazak konačno, da se završi ova agonija s maskama, distancama i glupostima...

RU
Rusvaj
07:45 22.12.2020.

Sudnji dan je blizu..... Prva parnica je u tijeku..... E sad nek se svatko zapita gdje je on u toj priči

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije