Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bolnice otvaraju COVID centre

Formirat će se respiratorni centri po županijama, epidemiolozima stiže pomoć i nova lokacija za testiranje

Zagreb: Testiranje građana na COVID-19 u Domu zdravlja Siget
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/3
20.10.2020.
u 06:30

I Neće broj bolesnika biti taj koji će limitirati pružanje zdravstvene zaštite, već će to biti eventualno relativni nedostatak zdravstvenih radnika, rekao je jučer Beroš dodajući kako je već 1200 zdravstvenih radnika preboljelo koronavirus

Ravnatelji hrvatskih bolnica vrlo su zabrinuti razvojem situacije, odnosno širenjem bolesti COVID-19 sve više među zdravstvenim osobljem i u bolnicama općenito. Većina se njih slaže kako nije dobro da svaka bolnica ima svoj COVID odjel, već je važno sačuvati bolnice što je moguće dulje “čistima” od virusa, a pacijente zbrinjavati u posebno organiziranim COVID centrima. Njima su ostali centri spremni pružati potporu u ljudstvu 24 sata, rekli su nam neki od ravnatelja nakon jučerašnjeg virtualnog sastanka s ministrom Vilijem Berošem, na kojem se raspravljalo o strategiji i rasporedu bolničkih kapaciteta zbog povećanog broja zaraženih i hospitaliziranih zbog koronavirusa.

Zaštićeni antitijelima

Nakon tog sastanka ministar Beroš najavio je formiranje sekundarnih respiratornih centara na regionalnoj razini.

– Svi kliničko-respiratorni centri moraju povećati svoje izolatorne kapacitete za primanje većeg broja oboljelih – kazao je Beroš.

Nekoliko tih regionalnih centara već je dogovoreno, ostale će dogovoriti sa županijama i lokalnim stožerima.

– Proljetos su ulazi virusa u zdravstveni sustav bili rjeđi i pojedinačni, a posljednjih nekoliko dana su učestali i širi, obuhvaćaju nekad i više odjela – opisao je Beroš.

Bolnice će se prilagoditi novim uvjetima, nastavlja ministar, pa će neke od njih reducirati hladni pogon.

– Sve ćemo napraviti da do zatvaranja ne dođe i da svi dobiju zdravstvenu zaštitu koju trebaju. Da, u nekim će se bolnicama zdravstvena zaštita reducirati, ali to nije preporuka – kazao je.

>> VIDEO Beroš i Capak nakon sastanka s ravnateljima bolnica

Rekao je i da se donekle modificira model u Zagrebu pa će u KB-u Dubrava ostati blok C za odvijanje uobičajenih aktivnosti. Istaknuo je i da neće broj bolesnika biti taj koji će limitirati pružanje zdravstvene zaštite, već će to biti eventualno relativni nedostatak zdravstvenih radnika. Htijući unijeti i malo pozitivnih vijesti, naveo je kako je već 1200 zdravstvenih radnika preboljelo koronavirus pa će oni vjerojatno biti zaštićeni antitijelima. Na pitanje koje se sad već svaki dan ponavlja, ono o aktivaciji Arene po uzoru na situaciju proljetos, ministar Beroš kazao je da su sada okolnosti drukčije nego u prvom pandemijskom valu.

– Bilo je tada, ako hoćete, i straha, no ovih smo dana opredijelili se za koncept po kojem je bolje prije aktivacije Arene organizirati zdravstvenu skrb u zdravstvenim ustanovama – rekao je te ustvrdio kako su Arene “tercijarni centri za smještaj bolesnika”.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da je dogovoreno kako će liječnici primarne zdravstvene zaštite pomagati epidemiolozima oko upisa i traženja kontakata njihovih zaraženih pacijenata. Capak je iznio kako je Ministarstvo zdravstva potpisalo više od 100 suglasnosti za zapošljavanje drugih struka u javno zdravstvo kako bi se pomoglo epidemiolozima te kako se traži prometno rješenje, ali i dodatna lokacija za testiranje kako ne bi dolazilo do prometnih čepova i višesatnog čekanja za testiranje, kako je to proteklih dana bilo u Zagrebu. Radi se s Gradskim uredom za zdravstvo na tome da se poveća broj COVID ambulanti vikendom u Zagrebu.

– Razgovaralo se o brzim testovima. Ti testovi nisu dovoljno pouzdani, no može ih se koristiti u nekim hitnim situacijama, a nakon toga rezultate je potrebno potvrditi PCR-om – naveo je Capak.

Što se pak tiče zahtjeva za registriranje novih laboratorija – a zasad ih je 27 u Hrvatskoj – njih će se provjeriti, ali je problem u nedostatku reagencija i potrošnog materijala. Ministar zdravstva jučer je izjavio i kako zdravstvenom kadru treba posvetiti veću brigu, a ujedno je najavio i moguću razmjenu medicinskog kadra jer se očekuje da neće sva područja Hrvatske istovremeno imati jednaku epidemiološku situaciju. Baš su jučer prije te njegove izjave, čelnici sindikata i grupacija medicinskih sestara od njega zatražili da dodatno financijski stimulira medicinske sestre i tehničare koji direktno skrbe za pacijente oboljele od bolesti COVID-19. “Sestre i tehničari spadaju među heroje ove epidemije i u ovoj teškoj situaciji zdravlje naših građana i pacijenata stavljaju ispred vlastitog zdravlja i zdravlja svojih obitelji”, istaknuo je predsjednik Komore medicinskih sestara Mario Gazić. Jučer su zabilježena 393 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, što je značilo ukupno 5070 aktivnih slučajeva u Hrvatskoj.

>> FOTO Velike gužve ispred 'Štampara' za testiranje na SARS-CoV-2

Zagreb: Testiranje građana na COVID-19 u Domu zdravlja Siget
1/9

Među njima je 571 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 35 pacijenata. Preminulo je 11 osoba. Najmlađa je 39-godišnja žena koja je, prema riječima dr. Ivice Lukšića, koordinatora bolničkog liječenja oboljelih od COVID-19, kazao je da je u Dubravu primljena 14. listopada iz KBC-a “Sestre milosrdnice” s obostranom pneumonijom i da je otprije imala teške kronične bolesti. Inače, U Vinogradskoj su osposobili zelenu zgradu za pacijente s potvrđenim COVID-19 i one suspektne na COVID-19, potvrdio nam je pomoćnik ravnatelja za kvalitetu dr. Ivan Radić.

Rodilište još ne radi

– To se moralo organizirati s obzirom na to da nakon prodora virusa SARS-CoV-2 u našu Kliniku za tumore u Ilici, tamošnje pacijente nisu mogli primiti u Kliničku bolnicu Dubrava jer im je u tom trenutku COVID odjel bio popunjen – kazao nam je dr. Radić.

Klinika za tumore jučer je odgodila operacije. Svi rezultati testova zaposlenih u toj bolnici jučer su bili negativni, nakon što je u nedjelju SARS-CoV-2 potvrđen još jednoj medicinskoj sestri na neonatologiji. Ginekološke ambulante KBC-a “Sestre milosrdnice” rade, dok je rodilište i jučer bilo zatvoreno, a najvjerojatnije će biti još koji dan biti zatvoreno dok se ne završi s kompletnom dezinfekcijom, odnosno s potrebnim procedurama vezanih za sve kontakte.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije