DVODNEVNA KONFERENCIJA U OSIJEKU

Foodcooltour: Brinu pad produktivnosti i deficit, ali se kvalitetno hranimo

Osijek: Panel prehrambena sigurnost u geopolitičkom kontekstu
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL
1/3
08.05.2025.
u 17:32

"Svake godine objavljujemo izvješće o usklađenosti raznih proizvoda s regulativom – i većina njih je usklađena. No, neurološke bolesti, rak i druge suvremene dijagnoze potiču nas da idemo dublje u znanstvenu analizu hrane" istaknula je Barbara Gallani iz Europske agencije za sigurnost hrane.

Dvodnevna konferencija Foodcooltour koja je okupila zapravo sve ključne dionike iz lanca proizvodnje hrane, od poljoprivrednika, industrije, znanosti do politike, zaključena je danas u Osijeku zanimljivim raspravama u temama kako osigurati sigurnu, zdravu i održivu prehranu u vremenu klimatskih, tehnoloških i društvenih izazova? Raspravljalo se o prehrambenim navikama Hrvata, prehrani sportaša, sigurnosti dodataka prehrani, novoj hrani – ali i prijetnji da zbog krčenja šuma ostanemo bez proizvoda koje svakodnevno konzumiramo.

Prvoga dana nastupili su predsjednik Sabora Gordan Jandroković i ministar poljoprivrede David Vlajčić koji je poručio da država planira potaknuti proizvodnju povećanim nacionalnim izdvajanjima iz strateškog plana zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), koji trenutačno iznosi 20%.

Povećati investicije

"Poljoprivrednici moraju osjetiti da se poljoprivredom isplati baviti, da ne moraju biti robovi svoga posla te da će država stajati iza njih", bila je Vlačićeva poruka s konferencije koju su zajednički organizirali Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Grad Osijek i DD produkcija. Krunoslav Karalić, v.d. ravnatelja HAPIH-a, s panela "Prehrambena sigurnost u geopolitičkom kontekstu" upozorio je na nepovoljnu strukturu poljoprivredne proizvodnje, dobnu strukturu poljoprivrednika, premalu prosječnu veličinu gospodarstva (tek oko 7 hektara) te lošu kvalitetu tla. "Čak 40 do 50 posto našega tla je degradirano", istaknuo je Karalić. "Hrvatska je na tek 35% produktivnosti zemalja Europske unije. A tako je jer smo u radno intenzivnim i tehnološki zahtjevnim sektorima, kao što su stočarstvo, voćarstvo i povrtlarstvo na nižim razinama od ostatka EU".

Državni tajnik Tugomir Majdak najavio je u budućnosti više novca za poljoprivrednike i prerađivače, Vlajčić je dodao da se o novim iznosima pregovara, dok je potpredsjednik HGK Dragan Kovačević naveo da bi taj udio trebalo podići na barem 30 posto. Kovačević ujedno podsjeća i na trgovinski rat kojem svjedočim. "Carinske prijetnje neće imati snažniji utjecaj na domaći izvoz jer tek oko 0,8% poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda izvozimo u SAD. No, indirektno bismo mogli osjetiti negativne efekte zbog vanjskotrgovinske razmjene sa zemljama koje imaju značajniju trgovinu sa SAD-om", rekao je Kovačević podsjetivši i na kronične probleme u domaćoj poljoprivredi. "Od ulaska u EU fizički obujam proizvodnje smanjen je 15,5 posto. Samo lani u segmentu poljoprivrednih proizvoda i hrane ostvarili smo vanjskotrgovinski deficit rekordnih 2,4 milijarde eura", upozorava.

Na formiranje domaće poljoprivredne politike velik će utjecaj imati i Zajednička poljoprivredna politika Unije, na temelju koje Hrvatska na raspolaganju od 2023. do 2027. ima 3,8 milijardi eura. Njezina se politika, rekla je Andrea Čović Vidović, zamjenica voditeljice Predstavništva EK u Hrvatskoj temelji na viziji koja počiva na četiri stupa.

Hrvate brinu pesticidi

O dijelu tih politika, kao i trendovima u proizvodnji i sigurnosti hrane, 50-ak panelista raspravljalo je na ukupno 12 panela Coolfoodtour konferencije, a doticali su se i golemih količina bio otpada, o greenwashinga u industriji, nove hrane... Tako je drugog dana Barbara Gallani iz Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) podsjetila na posljednje dostupne podatke o tome koliko građani percipiraju rizike u prehrani. Hrvati su, prema rezultatima, među najopreznijima u EU – čak svaki drugi građanin pomno prati što se nalazi na njegovu tanjuru. Najveći izvor zabrinutosti za njih su ostaci pesticida u hrani – 43% ispitanika navodi to kao glavni razlog zabrinutosti, više od prosjeka EU27 (40%).

"Svake godine objavljujemo izvješće o usklađenosti raznih proizvoda s regulativom – i većina njih je usklađena. No, neurološke bolesti, rak i druge suvremene dijagnoze potiču nas da idemo dublje u znanstvenu analizu hrane", istaknula je Gallani. Na konferenciji je predstavljena i velika novost – EFSA je zaprimila prvi službeni zahtjev za procjenu rizika stanično uzgojenog proizvoda. Riječ je o foie gras, pačjoj pašteti proizvedenoj iz oplođenih jaja pekinške patke. Marija Pašalić iz Ministarstva zdravstva podsjetila je da je nova hrana u Hrvatskoj i dalje rijetkost: "Najzastupljenija je u obliku dodataka prehrani. Iako je popis odobrene nove hrane znatno širi, u praksi se samo mali dio tih proizvoda zaista nalazi na našem tržištu."

Suzana Rimac Brnčić, profesorica s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, istaknula je da Hrvatska ima bogatu gastronomsku baštinu i njeguje mediteransku prehranu, koja je globalno prepoznata kao jedna od najzdravijih te da u usporedbi s drugim zemljama, "možemo reći da se u teoriji hranimo prilično kvalitetno".

>> FOTOGALERIJA Pogled na Zorana Milanovića: 'Imamo privilegij predstaviti vam stan na ekskluzivnoj lokaciji'

Osijek: Panel prehrambena sigurnost u geopolitičkom kontekstu
1/21

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije