Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problemi sa švicarcima

Evo što je Kolinda Grabar-Kitarović obećala Udruzi Franak

kolinda grabar kitarović
Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
09.01.2015.
u 16:07

Predsjednička kandidatkinja obećala je da će se javno zeuzeti za izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranja (ZPK)

Predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović sastala se drugi puta s predstavnicima Udruge Franak te im obećala da "neće čekati pet godina kako bih svojim autoritetom na svim razinama utjecaja i vlasti pridonjela rješavanju njihovih problema" te da će činiti to od prvoga dana ako postane predsjednica. S predstavnicima Udruge Franak dogovodila je poduzimanje konkretnih mjera zaštite dužnika i korisnika kredita s valutnom klauzulom na švicarski franak.

Obećala je da će se javno zeuzeti za izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranja (ZPK) u smislu uvođenja jasne metodologije izračuna kamatne stope za sve kredite, te zauzimanje za ograničenje navisine kamatnih stopa na hipotekarne kredite u švicarskim francima (CHF).

Među obećanjima su i sljedeća:
- Zauzimanje za ocjenu ustavnosti Zakona o ovršnom postupku.
- Kontinuirano javno djelovanje Predsjednice i zauzimanje za rješenje problema obespravljenih i socijalno ugroženih hrvatskih građana koji su prema pravomoćnoj sudskoj presudi oštećeni zbog nezakonitog ugovaranja kredita.
- Zahtijevanje povrata preplaćenih sredstava sukladno etičkom kodeksu banaka i njihovojdruštvenoj odgovornosti, ne tjerajući građane u duge i iscrpljujuće pojedinačne pravne sporove.
- Imenovanje više članova udruga (Udruge Franak, Udruga Blokirani, …) koje se u sklopusvojih aktivnosti bave pitanjima socijalno ugroženih i obespravljenih građana u Savjet za gospodarstvo (na volonterskoj osnovi). U ovaj savjet dobrodošli su predstavnici svih skupina koje inzistiraju na društvenoj odgovornosti kao temelju zdrave socijalno-tržišne ekonomije.
- Prihvaćanje pokroviteljstava i iniciranje međunarodnih konferencija i stručnih skupova usuradnji s Udrugom Franak i drugim zainteresiranim udrugama (npr. pokroviteljstvo i pomoć u organizaciji konferencije u ožujku 2015. na temu nezakonite ugovorne odredbe okamatnoj stopi i valutnoj klauzuli CHF).
- Zalaganje za proglašenje moratorija na ovrhe za stambene i hipotekarne kredite dok se neriješi pravno pitanje zakonitosti ugovora u pojedinim slučajevima.
- Zalaganje za pojednostavljenje procesa povrata novčanih sredstava ako postoji pozitivna kolektivna pravomoćna presuda koja ide u korist potrošača.
- Inzistiranje na poštivanju pravomoćne kolektivne presude od strane svih zainteresiranihstrana: izvršne vlasti, HNB-a i banaka.

>> Evo što su dogovorili Ivo Josipović i Udruga Franak

Komentara 25

LN
Lovac_na_jelene
18:30 09.01.2015.

Kako bi vojnici rekli...Ivo broji sitnoooooooo...

SA
santos008
17:13 09.01.2015.

Manja sramota je lagati nego krasti.Kolindi ne mogu da nadju greske pa se uhvatili da ''laze'',a drugi i lazu i Kradu.

ZA
Zagrebcani
18:56 09.01.2015.

Kolinda: “Samo mi dajte glas na slijedecim izborima da zivim na vas racun naivni gradani Hrvatske. Moja obitelj jedva ceka pobjedu da se na vas racun debljamo, i dobro obogatimo. Za vrijeme mandata koristicemo maksimalno sve sto mozemo. Obecala samam Sanaderu da cu ga izvuci iz zatvora, morate razumjeti puno je za mene napravio. Da gradani Hrvatske , Ja cu biti Ja!”

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije