Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti EU izbori

Evo koliko će europarlamentarci zarađivati u Bruxellesu i koje beneficije imaju

Oni će svakog mjeseca dobivati 8757 eura bruto plaće koja će nakon oporezivanja iznositi oko 4500 eura. No, to je samo gola plaća...
27. svibnja 2019. u 11:18 15 komentara 8165 prikaza
Europski parlament
Foto: Reuters/PIXSELL

Hrvatsku će u Europskom parlamentu predstavljati po četiri zastupnika iz HDZ-a i SDP-a te po jedan s liste Hrvatskih suverenista, Mislava Kolakušića, Živog zida i Amsterdamske koalicije. Ispred HDZ-a u Europskom parlamentu trebali bi sjediti Karlo Ressler, Dubravka Šuica, Tomislav Sokol i Željana Zovko. SDP će predstavljati Biljana Borzan, Tonino Picula, Predrag Fred Matić i Romana Jerković. Ispred Hrvatskih suverenista u Europski parlament ući će Ruža Tomašić, Mislav Kolakušić osvojio je mandat na svojoj listi, Živi zid će predstavljati Tihomir Lukanić, a Amsterdamsku koaliciju Valter Flego. 

Zoran Bahtijarević, Milan Bandić Pobjednici i gubitnici Tko je skočio, a tko je razočarao na EU izborima

Kakve plaće i beneficije očekuju europarlamentarce? Kako je Večernji list već pisao, oni će svakog mjeseca dobivati 8757 eura bruto plaće koja nakon oporezivanja u Belgiji iznosi točno 6800 eura, a nakon što ih i Hrvatska dodatno oporezuje i to po najvišoj stopi, ostane im oko 4500 eura. No to je gola plaća. U taj iznos nije uračunata i dnevnica koja iznosi 320 eura, a čime se pokriva trošak smještaja u Bruxellesu, Luxembourgu ili Strasbourgu, gdje se održavaju plenarne sjednice. No ne i prijevoz do Belgije koji se plaća posebno.

Svaki od zastupnika ima i 24 tisuće eura mjesečno za asistente i 4200 eura za ured u domovini i troškove tog ureda. 

Video – Pogledajte izbornu emisiju Večernjeg lista

 

Isto tako, imaju pravo i na povrat novca za putovanja vezana za parlamentarne sastanke u maksimalnom iznosu do 4454 eura godišnje, zatim mogućnost korištenja službenih vozila EU parlamenta u Bruxellesu i Strasbourgu te imaju pravo na povrat dvije trećine medicinskih troškova.

Mislav Kolakušić IZNENAĐENJE IZBORA Kako je Kolakušić došao do Bruxellesa

Nikola Vuljanić koji je u EU parlament ušao u ekipi prvih hrvatskih europarlamentaraca 2013. godine i koji svoj mandat nije ponovno izborio godinu dana poslije, ispričao je za Večernji list kako je plaću od EU parlamenta dobivao oko godinu i pol dana i za to je vrijeme uštedio ozbiljan novac, čak 50 tisuća eura kojima je uredio stan.

Živio je, kaže, kako je navikao i ranije, normalno i skromno. Nije odsjedao u najskupljim hotelima, nego u onima u kojima je soba do 120 eura. Nije išao ni po elegantnim i skupim restoranima i kafićima, tako da je, osim od plaće, uštedio i od dnevnica.

eu izbori Ovih 12 kandidata osvojilo je mandate za Europski parlament

Dodajmo i kako svi oni koji nisu ponovno izabrani u EU parlament imaju pravo i na „otpremnine“, odnosno plaću u punom iznosu dok ne pronađu neki novi posao, a to snalaženje može trajati do dvije godine. Kada se sve skupa zbroji, svi ti odlasci europarlamentaraca u Bruxelles stajat će gotovo 21 milijun eura, a plaće idu dalje i za svih 27 povjerenika Europske komisije.

UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • car099:

    sve to mi plaćamo kroz članarinu za EU ...

  • wivié:

    Pa ovi dzeparosi drze za gusu citavu Europu, samo da oni mogu pljackati tu gomilu novaca sto tarase gradjanima po Europi, plus sve ostalo sto kradu u vrecama iz EU fondova, novaca poreznih obveznika, dok teroristi siluju sve sto dise ... prikaži još! po Europi. Za ove ce prije ili kasnije trebati jos jedan Nimberski proces.

  • PrimoracRi:

    Bolje nemojte pisat o ovim ghuz........ jer provocirate narod. Ne vrijedi im delo ni pišljiva boba ,aš samo cijede iz poreza prireza ,doreza,naknada ,članarina,cjedarina i čuda tega za svoj pohlepni žep,sve dok jednog dana ne pukne EU,stara dama smrdljivih nogu.