Naslovnica Vijesti Hrvatska

Eurska obveznica po najnižoj kamati ikad - samo 1,3%, ušteda od 500 mil. kn godišnje

Investitori su honorirali napredak u fiskalnoj konsolidaciji i gospodarstvu, kao i činjenicu da smo vratili kreditni rejting na investicijsku razinu, kaže ministar financija
12. lipnja 2019. u 22:16 26 komentara 526 prikaza
Zdravko Marić i Andrej Plenković
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Hrvatska je izdala eursku obveznicu na međunarodnom tržištu po najnižoj kamati zabilježenoj u povijesti. Naime, na dug od 1,5 milijardi eura koji dospijeva za deset godina platit ćemo prinose od samo 1,324 posto, koliko je ugovoreno s investitorima, dok je kupon 1,125%.

Zdravko Marić i Andrej Plenković davor ivanković Bravo na kreditnom rejtingu, no recite nam zašto vozimo najstarije kante u EU

Za usporedbu, tim novcem otplatit ćemo dug iz 2009. godine od 1,5 milijardi dolara koji je ugovoren s kamatom od 6,75 posto. Samo na toj transakciji država će na kamatama uštedjeti više od 500 milijuna kuna godišnje.

– Odradili smo dobar posao, čekali smo pravi trenutak i ugovorili povoljne uvjete. Investitori su honorirali napredak u fiskalnoj konsolidaciji i gospodarstvu, kao i činjenicu da smo vratili kreditni rejting na investicijsku razinu. Ovo je potvrda moje najave da kamate mogu padati i da možemo na njima još uštedjeti – kazao je za Večernji list ministar financija Zdravko Marić, koji je cijelom timu koji je radio na ovom izdanju zahvalio na trudu i agilnosti.

Tržišta su već prošli tjedan smanjila premiju rizika za Hrvatsku, ali se kamata kretala oko 1,6 posto pa je ovo izdanje nadmašilo očekivanja. Inače, Hrvatskoj na naplatu velike obveznice dolaze tek u studenome pa će Ministarstvo financija konvertirati novac u dolare i u studenom otplatiti veliku obveznicu.

Andrej Plenković na svečanom obilježavanju Dana hrvatske diplomacije kreditini rejting Plenković: I Fitch potvrđuje da Hrvatska ide u dobrom smjeru i da Vlada provodi reforme

Ranije u veljači Marić je izdao i obveznicu na domaćem tržištu na kojoj je ostvario kamatu od 2,4 posto na dug s dospijećem od 11 godina u iznosu od pet milijardi kuna, a iznos od 500 milijuna eura prodan je uz prinos od 0,66 posto jer je rok dospijeća samo tri godine. Večernji list najavio je da će se izdavanje obveznice vezati uz trenutak povećanja ocjene kreditnog rejtinga bez obzira na činjenicu da je ostalo još gotovo pola godine do prvog dospijeća duga.

Valja podsjetiti da je u mandatu ministra Marića trošak za kamate smanjen s 12 milijardi kuna u 2015. godini na samo devet milijardi kuna plaćenih lani. Iako je u proračunu planirano izdvajanje od devet milijardi kuna za kamate, već je sada jasno da se cijeli iznos neće potrošiti. Ovo izdanje pokazuje prvi efekt povećanja rejtinga koji će se reflektirati i kroz daljnji pad cijene novca za građane i poduzetnike, što omogućuje veću konkurentnost proizvodnje i bolju kupovnu moć i standard prosječnih građana.

Zdravko Marić održao predavanje na Ekonomskom fakultetu

Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”
  • browny:

    Groznoooo... Prvo dizanje kreditnog rejtinga na investicijski, pa onda pojačani rast BDP-a, jačanje izvoza... pa sad niže kamate i reprogramiranje dugova... užaaaas... Pa dokle ministre Mariću, dokleeeee?

  • NikoCro:

    Otplatiti skuplji kredit, jeftinijim je izuzetno pozitivno, a onaj tko ne razumije clanak bolje da ne komentira

  • mario125:

    Kad se EDP- ova vlada zaduživala po 6 -10 % onda vam je to bilo dobro ? Njima (sdp) je bitno da dođu na vlast i da zadužuju zemlju - drugo i ne znaju - a netko će to platiti ... prikaži još!titi - čitaj narod - njih baš briga - i sad pametuju a bili su na vlasti do prije par mjeseci i to 4 GODINE !!! Onaj prorok unazad Grčić - ( on zna danas šta će biti jučer ) - sve sami stručnjaci - Bero & co.